سرپرست پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری

صادرات خرمای ایران از خام‌فروشی به فرآوری تغییر مسیر دهد

صادرات خرمای ایران از خام‌فروشی به فرآوری تغییر مسیر دهد

تهران- ایانا- سرپرست پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری گفت: صادرات خرما در حال حاضر عمدتاً به‌صورت خام و فله‌ای انجام می‌شود، در حالی‌که می‌توان با فرآوری و تولید محصولاتی مانند شیره، خرمای مغزدار، تافی و قهوه هسته خرما، ارزش افزوده این محصول را افزایش داد.

علیرضا جعفرنژادی در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا با اشاره به ۲۵ شهریور ماه به‌عنوان روز ملی خرما، افزود: نخل خرما نماد هویت مناطق جنوبی است و این روز تنها یک مناسبت کشاورزی در تقویم کشور نبوده بلکه نمادی چندبعدی و ریشه‌دار در فرهنگ، اقتصاد و زیست‌بوم ایران است.

سرپرست پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری ادامه داد: روز ملی خرما همزمان با فصل برداشت خرما فرصتی برای توجه دوباره به یکی از مهم‌ترین محصولات باغبانی و اقتصادی کشور بوده و این روز توجه را به کل زنجیره ارزش خرما، از نخلداران و کشاورزان گرفته تا کارگاه‌های بسته‌بندی، بازرگانان و صادرکنندگان جلب می‌کند.

وی با بیان این‌که روز ملی خرما چند پیام مهم برای ایران دارد؛ اظهار داشت: خرما یک محصول استراتژیک در کشور است که در بیش از ۱۵ استان کشت می‌شود و نقش مهمی در اشتغال‌زایی و اقتصاد مناطق گرمسیری دارد و نیز این روز یادآور ضرورت حمایت از کشاورزان، توسعه صنایع فرآوری و افزایش صادرات است.

جعفرنژادی با اشاره به مقام سوم ایران در تولید خرمای جهان، افزود: رقم مضافتی که در استان کرمان غالباً کشت می‌شود، یکی از ارقام مهم صادراتی است و بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است.

وی ادامه داد: خرمای رقم استعمران در استان خوزستان، رقم زاهدی در بسیاری از استان‌ها از جمله خوزستان، بوشهر، فارس و کرمان و رقم پیارم عمدتاً در حاجی‌آباد هرمزگان کشت شده و نیز ارقام شاهانی و کبکاب  همگی از ارقام صادراتی کشور هستند.

جعفرنژادی با تأکید بر ارزش غذایی بالای خرما، گفت: این محصول سرشار از قندهای طبیعی مانند گلوکز، فروکتوز و ساکاروز است که انرژی لازم برای بدن را تأمین می‌کند و نیز  دارای مقدار قابل توجهی فیبر است که به بهبود هضم غذا کمک کرده و باعث احساس سیری طولانی‌مدت می‌شود.

وی افزود: خرما سرشار از آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند فلاونوئیدها و کاروتنوئیدها است و تنها به عنوان یک میوه مصرف نمی‌شود بلکه از آن در تهیه شیره خرما و سرکه خرما نیز استفاده می‌شود.

سرپرست پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری تصریح کرد: خشکسالی و کم‌آبی شدید، شور شدن آب و خاک، تغییر اقلیم، افزایش دما و وقوع گرد و غبار به‌ویژه در فصل گرده‌افشانی و تلقیح نخل خرما، پیری نخلستان‌ها و پایین بودن بهره‌وری، آفات و بیماری‌هایی از قبیل سرخرطومی حنایی، بیماری پوسیدگی گل‌آذین و سوسک‌های چوبخوار، نبود مکانیزاسیون و سنتی بودن عملیات کاشت، داشت و برداشت خرما مانند گرده‌افشانی، هرس و برداشت که بسیار زمان‌بر و پرهزینه است، تغذیه نامناسب نخلستان‌ها و عدم استفاده از روش‌های نوین آبیاری در نخلستان‌ها از جمله مشکلات جدی کشاورزان خرماکار است.

وی با بیان این‌که پژوهشکده خرما برنامه‌های پژوهشی مختلفی به منظور رفع چالش‌ها و مشکلات نخلداران دارد؛ افزود: توسعه ارقام خرما برای مناطق خرماخیز کشور و انجام مطالعات سازگاری ارقام تجاری، ارائه راهکارهای مؤثر برای کنترل آفات و بیماری‌های نخیلات، توسعه مکانیزاسیون در عملیات تولید و پس از برداشت، ارتقای بهره‌وری آب و کاهش خسارات خشکسالی و شوری آب و خاک در نخلستان‌ها، ارتقای وضعیت تغذیه خرما، ارتقای کمی و کیفی محصول خرما، کاهش ضایعات خرما و توسعه صنایع فرآوری و بهینه‌سازی زنجیره ارزش خرمای کشور از جمله این برنامه‌ها است.

جعفرنژادی با اشاره به این‌که در حال حاضر صادرات ایران عمدتاً به‌صورت خام و فله‌ای انجام می‌شود؛ خاطرنشان کرد: اما می‌توان با فرآوری خرما و تبدیل آن به محصولات جدیدی مانند شیره خرما، خرمای مغزدار، تافی خرما، قهوه هسته خرما و بسته‌بندی‌های لوکس، ارزش افزوده این محصول را افزایش داد و زمینه حضور پررنگ‌تر ایران در بازار جهانی را فراهم کرد.

 

خبرنگار: شهرزاد مسعودی

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید