عضو هیأت علمی سازمان تات:
اولین کنهکش گیاهی بومی ایران ثبت شد

تهران- ایانا- عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی، گفت: اولین کنهکش گیاهی بومی ایران پس از شش سال تحقیق و توسعه با فناوری نانو کپسوله شده که کنهها را از نظر تماسی، ضد تغذیهای و ضد تخمریزی کنترل کرده و فاقد زمان انتظار برای برداشت است.
مریم نگهبان در گفتوگو با خبرنگار ایانا با بیان اینکه اولین کنهکش گیاهی بومی ایران به ثبت رسید؛ اظهار داشت: این محصول حاصل شش سال تحقیق و توسعه روی ترکیبات گیاهی است و با فناوری نانو کپسوله شده و بهصورت آهستهرهی در آب عمل میکند.
عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور و مدیر شرکت دانشبنیان آفتکشهای گیاهی توضیح داد: این فرمولاسیون جدید کنهها را از نظر تماسی، ضد تغذیهای و ضد تخمریزی کنترل کرده و قادر است کنههای بالغ و پورهها را از بین ببرد.
وی به اهمیت کنترل کنهها در گلخانههای کشور اشاره کرد و گفت: به دلیل اینکه کنهها سالانه باعث استفاده مکرر از سموم شیمیایی شده و مقاومت به این سموم ایجاد شده است؛ این کنهکش گیاهی میتواند جایگزین مناسبی باشد.
نگهبان تأکید کرد: تمامی ترکیبات این محصول ساخت داخل ایران است و از پلیمرهای زیستسازگار و ترکیبی گیاهی به نام «جفت بلوط» تهیه شده که علاوه بر خاصیت ضد تغذیهای، ویژگی درمانی داشته و توسعه آن برای کشور ارزآوری ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه این کنهکش گیاهی در حال حاضر روی محصولات گلخانهای مانند خیار و فلفل استفاده میشود؛ گفت: همچنین در مرحله توسعه مصرف روی انجیر و مرکبات نیز بوده و مجوزهای لازم برای توسعه مصرف (لیبل اکستنشن) آن در دست اقدام است.
نگهبان با اشاره به اینکه مهمترین مزیت این کنهکش نسبت به نمونههای شیمیایی، مکانیسم چندجانبه آن است؛ افزود: بهطوریکه هم خاصیت ضدتغذیهای داشته و هم کنهها را بهطور ضربتی از بین میبرد و نیز فاقد زمان انتظار برای برداشت بوده و کشاورز میتواند محصول را بلافاصله پس از استفاده به بازار عرضه کند؛ این ویژگیها سلامت کارگران و کاربران را نیز حفظ میکند.
وی با این توضیح که این محصول بهصورت پودر خیسشونده (پودر ویتینگ ژل) در آب حل شده و با پاشش در گلخانهها قابل استفاده است؛ اظهار داشت: آزمایشهای عدم سرطانزایی و سمیت حاد و مزمن آن در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده و این آفتکش جزء سموم بیخطر محسوب میشود.
این پژوهشگر برای جلوگیری از طغیان جمعیت آفت با توصیه به مصرف ماهی دو بار این آفتکش از اوایل فصل کشت یعنی زمانی که جمعیت حشره بین سه تا پنج عدد است؛ افزود: محدودیت مصرف خاصی برای این آفتکش وجود نداشته و کشاورزان میتوانند محصول خود را همزمان با استفاده به بازار عرضه کنند.
نگهبان با تأکید بر اهمیت تولید محصول سالم و فرهنگسازی در این زمینه، گفت: با تشویق کشاورزان به تولید محصولات سالم، این محصولات در بازار با ارزش مناسب عرضه شده و مصرفکنندگان تفاوت بین محصول با باقیمانده سم و محصول کاملاً سالم را درک خواهند کرد.
وی ادامه داد: تولید محصول سالم نه تنها سلامت مصرفکننده و کاربر را تضمین میکند، بلکه باعث ایجاد یک چرخه پایدار در زنجیره تولید کشاورزی میشود.
نگهبان با اشاره به اینکه این محصول در مراحل دانشبنیان شدن قرار دارد و با جذب سرمایهگذار وارد چرخه تولید انبوه شده است؛ افزود: بازارهای داخلی و خارجی، بهویژه گلخانههای اطراف ایران، میتوانند از اثرگذاری و ایمنی این محصول بهرهمند شده و ارزآوری کشور را افزایش دهند.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید