عضو هیأت علمی سازمان تات:
گاومیش بومی در راستای تقویت امنیت غذایی اصلاح میشود/ آمیختهگری در اولویت دوم

تهران- ایانا- عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی دزفول گفت: حمایت از دام بومی، اصلاح نژاد و سرمایهگذاری روی ذخایر ژنتیکی آنها از نگاه بلندمدت، تولید پایدار و امنیت غذایی اهمیتی به مراتب بالاتر از آمیختهگری دارد.
محمود امیری رودبار در گفتوگو با خبرنگار ایانا اشاره به آغاز طرح ملی اصلاحنژاد گاومیش بومی استان خوزستان از مهرماه ۱۴۰۱ افزود: گله گاومیش ایستگاه تحقیقات علوم دامی در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول اولین هسته اصلاحی گله اصلاح نژاد شده در کشور است.
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی صفیآباد دزفول ادامه داد: با اجرای این طرح برای اولین بار کاتالوگ اصلاح نژادی برای گاومیش بومی کشور از مهر سال ۱۴۰۳ ایجاد و منتشر شد که این کاتالوگ هر ۶ ماه بهروز رسانی شده و گاومیش های برتر این طرح شناسایی و معرفی میشود.
وی در مقابل به اجرای ناموفق طرح آمیختهگری با گاومیش ایتالیایی در استان خوزستان اشاره کرد و گفت: با وجود تلاش های انجام شده برای اجرای این طرح در استان خوزستان، به دلیل مقاوم نبودن گوسالههای به دنیا آمده، مشکلات فنی در اجرا و همچنین عدم استقبال گاومیش داران از این طرح، نتایج مطلوب حاصل نشد.
وی افزود: طرح اجرای آمیختهگری در استانهای شمالی با موفقیت بیشتری همراه بود.
امیری با این توضیح که گاومیش ایتالیایی بهطور متوسط روزانه ۷ تا ۸ کیلوگرم شیر با درصد پروتئین بالا و گاومیش ایرانی ۵ تا ۶ کیلوگرم شیر با درصد چربی بالا تولید میکند؛ گفت: با آمیختگی گاومیش ایتالیایی با گاومیش بومی حجم شیر تولیدی و میزان پروتئین آن افزایش ولی چربی آن کاهش مییابد؛ حال آنکه در استان خوزستان بهدلیل تهیه بستنی و سرشیر بهعنوان محصولات سنتی، درصد بالای چربی شیر اهمیت بیشتری نسبت به درصد پروتئین بالاتر آن دارد.
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی صفیآباد دزفول اظهار داشت: از منظر مدیریت کوتاهمدت و میانمدت، آمیختهگری میتواند برای رسیدن سریعتر بهنتیجه مفید باشد ولی حمایت از دام بومی، اصلاح نژاد و سرمایهگذاری روی ذخایر ژنتیکی آنها از نگاه بلندمدت، تولید پایدار و امنیت غذایی اهمیتی به مراتب بالاتر از آمیختهگری دارد.
وی به وجود نمونههایی خاص در گله گاومیش بومی اشاره کرد و گفت: وجود گاومیشی با درصد چربی شیر ۱۴/۸ درصد و یا نمونههایی با تولید شیر متوسط روزانه ۸/۵ تا ۹ کیلوگرم شیر که بالاتر از میانگین تولید شیر روزانه گاومیش ایتالیایی است؛ نشان میدهد گاومیش بومی پتانسیل این را دارد که در صورت حمایت دولت، تلاش و سرمایهگذاری بتوان همانطور که در استان خوزستان آغاز شده با اجرای طرح اصلاح نژاد دامهای بومی نتایجی حتی بهتر از آمیختهگری حاصل شود.
امیری تأکید کرد: با استفاده از ویژگیهای شیر تولید شده از گاومیشهای بومی اصلاحنژاد شده میتوان محصولات سنتی خاص کشور خودمان مثل بستنی خوزستان را با کیفیت بالاتری تولید کرد که این میتواند در آینده هم به اقتصاد منطقه و هم با جلوگیری از مهاجرت به شهرهای بزرگ به حفظ تعادل بافت جمعیتی کشور کمک کرد.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید