عضو هیأت علمی سازمان تات:

انجیرکاری دیم از فرسایش خاک و ایجاد ریزگرد جلوگیری کند

انجیرکاری دیم از فرسایش خاک و ایجاد ریزگرد جلوگیری کند

تهران- ایانا- عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات علوم باغبانی گفت: انجیرکاری دیم به دلیل عدم نیاز به آب، برق و سایر منابع انرژی، یک روش کشاورزی پایدار با ماندگاری بالا محسوب شده و می‌تواند از فرسایش خاک و ایجاد ریزگرد جلوگیری کند.

حمید زارع در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا  با بیان این‌که انجیرکاری دیم به دلیل عدم نیاز به آب، برق و سایر منابع انرژی، یک روش کشاورزی پایدار با ماندگاری بالا محسوب می‌شود؛ گفت: این در حالی است که کشاورزی وابسته به آب، به‌ویژه در شرایط کم‌آبی، با کاهش سطح زیر کشت یا حتی توقف تولید مواجه می‌شود؛ بنابراین انجیرکاری دیم می‌تواند جایگزینی مناسب بوده و نقش مؤثری در حفظ منابع طبیعی ایفا کند.

عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی با اشاره به این‌که در عرصه‌های بدون آب  بسیاری از مناطق کشور، انجیرکاری دیم می‌تواند از فرسایش خاک و ایجاد ریزگرد جلوگیری کند؛ افزود: اگرچه تولید در روش دیم حدود یک‌سوم روش آبی است؛ اما با توجه به ارگانیک بودن محصول و ارزش اقتصادی بالای انجیر در بازارهای داخلی و خارجی، این روش می‌تواند تأثیر بسزایی در اقتصاد کشاورزی کشور داشته باشد.

زارع به دستاوردهای مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی در زمینه انجیرکاری اشاره کرد و گفت: تحقیقات مؤسسه شامل روش‌های هرس مناسب در شرایط دیم و اصول کاشت برای افزایش بهره‌وری است. 

وی افزود: موسسه در حوزه مدیریت روان‌آب‌ها نیز در تلاش است تا با ایجاد آبگیرهایی با طراحی بهینه از نظر شیب و محل احداث، بهره‌وری منابع آبی را افزایش دهد.

زارع با اعلام این‌که تنها حدود ۱۰ درصد از دستاوردهای تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی وارد عرصه شده است؛  گفت: تحقیقات موسسه در زمینه‌هایی مانند زنبور گرده‌افشان، هرس و سایر موارد مرتبط با انجیرکاری، پیشرفت‌های قابل‌توجهی داشته و بخشی از این نتایج در حال حاضر مورد استفاده قرار گرفته است.

وی با اشاره به این‌که مناطق نیمه‌گرمسیری و معتدل مواجه با کم‌آبی، شرایط مناسبی برای انجیرکاری دیم داشته و مهم‌ترین شرط اقلیمی برای این مناطق، عدم کاهش دما به زیر منهای ۱۰ درجه سانتی‌گراد است؛ افزود: البته پژوهش‌هایی برای امکان‌سنجی کشت انجیر در مناطق سردسیر نیز در حال انجام است.

زارع به کشاورزانی که قصد تغییر روش کشت خود به انجیرکاری دیم را دارند توصیه کرد: در شرایط دیم فاصله کاشت معمولاً ۱۰ متر در ۱۰ متر بوده که با روش آبیاری متفاوت است. 

وی ادامه داد: همچنین روش هرس و تربیت درختان برای سازگاری با شرایط دیم بسیار اهمیت دارد و کشاورزان باید تعداد محدودی شاخه را برای رشد انتخاب کرده و هر ساله هرس خاصی انجام دهند تا درخت به شرایط کم‌آبی عادت کرده و تولید مناسبی داشته باشد.

زارع بر تنظیم گرده‌افشانی بر اساس میزان نزولات آسمانی تأکید کرد و از کشاورزان خواست با بهره‌گیری از اصول علمی، پایداری و بازدهی کشت خود را افزایش دهند.

 

خبرنگار: شهرزاد مسعودی

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید