رییس بخش آبیاری موسسه تحقیقات خاک و آب:
سامانه نیاز آب به کمک آبیاری بهینه میآید/ کاهش هدررفت و افزایش بهروری

تهران- ایانا- رییس بخش آبیاری موسسه تحقیقات خاک و آب گفت: اجرای الگوی بهینه مصرف آب کشاورزی علاوه بر کاهش هدررفت، بهرهوری تولید کشاورزی را افزایش میدهد.
نیازعلی ابراهیمی پاک در گفتوگو با خبرنگار ایانا ضمن بیان اینکه «الگوی بهینه مصرف آب کشاورزی» شامل مجموعهای از تصمیمات و اقدامات علمی است که میزان، زمان و روش مصرف آب را بهصورت دقیق و هدفمند تعیین میکند؛ گفت: اجرای این الگو بهعنوان یکی از راهکارهای اصلی برای مدیریت منابع آبی و مقابله با بحران کمآبی، از اهمیت بالایی برخوردار بوده و هدف از استفاده آن کاهش هدررفت منابع، افزایش بهرهوری و تطبیق مصرف با ظرفیتهای آبی هر منطقه است.
رییس بخش آبیاری موسسه تحقیقات خاک و آب، تفاوتها و نقش مکمل دو مفهوم کلیدی الگوی مصرف آب کشاورزی و مصرف بهینه آب کشاورزی را تشریح کرد و گفت: الگوی مصرف آب کشاورزی چارچوبی راهبردی است که توسط نهادهای سیاستگذار در سطح ملی و منطقهای تدوین شده و مشخص میکند که چه مقدار آب برای هر محصول کشاورزی و در چه مناطقی باید مصرف شود.
وی افزود: از سوی دیگر اجرای مصرف بهینه آب کشاورزی در سطح مزرعه بوده و تأکید آن بر استفاده عملی از آب است تا نیاز واقعی گیاه تأمین و از هدررفت منابع جلوگیری شود.
ابراهیمی پاک بیان کرد: اجرای این دو رویکرد، با تمرکز بر سیاستگذاری کلان از یک سو و مدیریت عملی منابع در سطح مزرعه از سوی دیگر، میتواند نقش مؤثری در کاهش تلفات آب و ارتقای بهرهوری تولید کشاورزی ایفا کند.
وی با اشاره به به چالشهای موجود در مسیر اجرای این الگوها از جمله کمبود آگاهی کشاورزان، نبود زیرساختهای مناسب آبیاری نوین و محدودیت در هماهنگی بین دستگاههای مرتبط، پیشنهاد داد: با آموزش و ترویج در میان کشاورزان، ارائه یارانههای دولتی برای تجهیز به فناوریهای نوین آبیاری، و بهرهگیری از سامانههای علمی مانند نیاز آب، میتوان این چالشها را برطرف کرد.
ابراهیمیپاک افزود: سامانه نیاز آب، با ارائه دادههای دقیق اقلیمی و توصیههای مدیریتی، از هر دو مفهوم «الگوی مصرف آب» و «مصرف بهینه آب» پشتیبانی کرده و امکان تصمیمگیریهای مؤثر در سطوح مختلف را فراهم میسازد.
وی با بیان اینکه اجرای الگوی بهینه مصرف آب کشاورزی نهتنها در کاهش هدررفت منابع و حفظ ذخایر آبی زیرزمینی و سطحی مؤثر است، بلکه نقشی کلیدی در ارتقای بهرهوری تولید، مقابله با بحران کمآبی و تأمین امنیت غذایی ایفا میکند؛ گفت: این رویکرد با ترکیب علم و فناوری، مسیر دستیابی به کشاورزی پایدار و توسعه اقتصادی- اجتماعی کشور را هموار میسازد.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید