نقشه‌برداری هوشمند منابع طبیعی/ هوش مصنوعی به کمک آب و خاک ایران آمد

نقشه‌برداری هوشمند منابع طبیعی/ هوش مصنوعی به کمک آب و خاک ایران آمد

تهران- ایانا- عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب گفت: مؤسسه تحقیقات خاک و آب با بهره‌گیری از هوش مصنوعی و سنجش از دور، گام‌های مؤثری در مدیریت پایدار منابع طبیعی برداشته است.

شادمان ویسی در گفتگو با خبرنگار ایانا با بیان اینکه مؤسسه تحقیقات خاک و آب، به‌عنوان یک نهاد تحقیقاتی پیشرو در کشور، در سال‌های اخیر گام‌های بلندی در زمینه استفاده از فناوری‌های هوش مصنوعی و سنجش از دور برداشته است گفت: این مؤسسه، با بهره‌گیری از داده‌های ماهواره‌ای و الگوریتم‌های پیشرفته، پروژه‌های مختلفی را برای بهبود مدیریت منابع طبیعی، به‌ویژه در حوزه‌های منابع آب و خاک، اجرایی کرده است.

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب، تهیه نقشه‌های تبخیر-تعرق مرجع کشور با استفاده از داده‌های سنجش از دور را یکی از اقدامات شاخص این مؤسسه دانست و افزود: این نقشه‌ها با استفاده از داده‌های ماهواره‌ای و پایگاه‌های معتبر جهانی تهیه شده و هم‌اکنون در حال به‌کارگیری روش‌های نوین هوش مصنوعی برای بهبود دقت و کاهش خطای آن‌ها است.

وی گفت: در این زمینه، پروژه‌های دیگری نظیر مدل‌سازی هوشمند در دشت هنام و ارزیابی تناسب اراضی برای کشاورزی نیز در دست اجرا است. این پروژه‌ها از داده‌های سنجش از دور برای بهبود بهره‌وری اراضی و تحلیل الگوهای کشت به‌منظور مدیریت پایدار منابع آب و خاک کشور بهره می‌برند.

ویسی گفت: با وجود پیشرفت‌ها، موسسه تحقیقات خاک و آب در  این مسیر با چالش‌هایی ازجمله محدودیت‌های زیرساختی، وابستگی به مدل‌های خارجی و کمبود بودجه پایدار مواجه است.

وی بیان کرد: مؤسسه در راستای رفع این چالش‌ها، اقداماتی همچون ایجاد بخش «هیدروانفورماتیک و داده» برای تمرکز بر توسعه الگوریتم‌های هوش مصنوعی و فناوری‌های سنجش از دور در نظر گرفته، و ایجاد آزمایشگاه داده  (Data Lab)  به‌عنوان یک زیرساخت ملی برای پردازش و تحلیل داده‌های مکانی-زمانی، در دستور کار قرار دارد.

ویسی ایجاد زیرساخت ملی داده در حوزه منابع آب و خاک و استفاده از فناوری‌های کلان‌داده را از اهداف بلند مدت  مؤسسه معرفی کرد و گفت: با تحقق این هدف مدل‌های بومی برای مقابله با تغییرات اقلیمی و بهبود مدیریت منابع طبیعی در کشور توسعه پیدا می‌کند.

وی با اشاره به نقش مهم  فناوری‌های هوش مصنوعی و سنجش از دور در مدیریت بحران‌های زیست‌محیطی گفت: این فناوری‌ها با فراهم آوردن داده‌های دقیق و به‌هنگام، امکان پایش مستمر شرایط منابع طبیعی، مانند وضعیت پوشش گیاهی و رطوبت خاک، را فراهم آورده، و به پیش‌بینی روند خشکسالی و شناسایی کانون‌های فرسایش خاک کمک می‌کنند.

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب گفت: با وجود چالش‌ها، مؤسسه تحقیقات خاک و آب با بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود و سرمایه‌گذاری در حوزه‌های تحقیقاتی و توسعه، تلاش دارد تا نقش خود را در مدیریت پایدار منابع طبیعی کشور ارتقا داده، و به استانداردهای جهانی در این حوزه نزدیک‌تر شود.

 

خبرنگار: شهرزاد مسعودی

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید