سند امنیت غذایی، نقشه راه تامین پایدار سفره مردم

رئیس بخش مدیریت آب در مزرعه موسسه تحقیقات خاک و آب بر لزوم اجرای اقدامات سند امنیت غذایی با هدف دستیابی به کمینه پایداری امنیت غذایی در کشور تاکید کرد.

سند امنیت غذایی، نقشه راه تامین  پایدار سفره مردم

نیاز علی ابراهیمی پاک در گفت و گو با خبرنگار ایانا ضمن اشاره به اهمیت اجرای اقدامات سند امنیت غذایی برای نیل به پایداری امنیت غذایی کشورگفت:  مطالعات گپ تولید از سال ۱۳۹۴ و 13۹۵ در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی  با تلاش گروهی متشکل از حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰  محقق و کارشناس مجرب آغاز، و خروجی آن 21 در قالب جلد کتاب در سال 98 و99 مورد انتشار قرار گرفت.

وی افزود: در نهایت نتایج این پژوهش ها تحت عنوان سند پذیرفته شد؛ و خلاصه آن تحت عنوان سند دانش بنیان امنیت غذایی در شورای عالی انقلاب فرهنگی با حضور روسای سه قوه مصوب و در سال 1402 ابلاغ شد.

شاخص‌های سند امنیت غذایی

رئیس بخش مدیریت آب در مزرعه موسسه تحقیقات خاک و آب با بیان این که سند امنیت غذایی دارای سه شاخصه مهم در حوزه آب، تولید و محیط زیست برایب دستیابی به حد اقل پایداری امنیت غذایی است؛ توضیح داد: در سند امنیت غذایی مشخص شده است که ذخایر فعلی آب کشور طی ۱۱ سال آینده به ۵۱ میلیارد متر مکعب ارتقا داده و از این میزان آب، دست کم ۴۰ درصد ذخایر دست نخورده باقی بماند. این در حالی که در حال حاضر طبق اعلام وزارت نیرو ۹۹ درصد آب موجود در کشور مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

 وی افزود: بر اساس استانداردها و مصوبات کنوانسیون‌های بین‌المللی، در صورتی که ۴۰ درصد منابع آب موجود مورد استفاده قرار گرفته و ۶۰ درصد آن به عنوان ذخیره باقی بماند کشور در شرایط پایدار است وهر چه میزان مصرف افزایش پیدا کند، به همان نسبت پایداری کاهش خواهد یافت.

ابراهیمی پاک ادامه دادک شاخص دیگر سند امنیت غذایی افزایش تولید محصولات کشاورزی از ۱۲۵ میلیون تن به ۱۵۳ میلیون تن در کنار حفظ منابع آبی است تا حداقل خودکفایی محقق شود. شاخص سوم واگذاری ۲۰ تا ۳۰ درصد منابع آبی کشور به محیط زیست با هدف حفظ پایدار محیط زیست کشور است. اما آنچه حائز اهمیت است این است که برای دستیابی به این سه شاخصه باید  221اقدام مشخص شده در این سند عملیاتی شود که این همکاری و هم افزایی وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست و سایر دستگاه ها را می‌طلبد.

وزارت جهاد کشاورزی و سند امنیت غذایی

رئیس بخش مدیریت آب در مزرعه موسسه تحقیقات خاک و آب با تاکید بر این که وزارت جهاد کشاورزی بر مینای این سند انجام اقداماتی را بر عهده دارد گفت: به عنوان مثال برخی اقداماتی که برای وزارت جهاد کشاورزی در این صنعت تعیین شده است شامل گسترش آبیاری تحت فشار به ۳ میلیون هکتار، افزایش راندمان آبیاری از ۴۵ درصد، و افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی از 1.3 به ۳.۶ است که برای دستیابی به هر کدام از این مواد به برنامه ریزی، تامین اعتبار و ... نیاز است. 

سند امنیت غذایی در مهجوریت

ابراهیمی پاک  با بیان این که از زمان ابلاغ سند تا به امروز دبیرخانه‌ای برای نظارت بر اجرای اقدامات این سند مشخص نشده است گفت: در برنامه هفتم توسعه برشی از این سند مطالعه و مبنای اجرا قرار گرفته است ولی خود سند مهجور باقی مانده است. وظایف سند امنیت غذایی واگذار نشده و این سند در حد مطالعات مکتوبی است که عده‌ای تنها در مصاحبه‌های خود به آن استناد می‌کنند.

وی تاکید کرد در صورتی که 221 اقدام پیش بینی شده در سند اجرایی شوند، کار بزرگی در حوزه امنیت غذایی کشور انجام خواهد شد.

 

خبرنگار: شبنم مسعودی 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید