اردبیل؛ ویترین کشاورزی ایران

تهران- ایانا- استان اردبیل، با تنوع تولیدات کشاورزی از عدس و سیبزمینی تا بذر چغندر و کلزا و عسل، با ظرفیتهای گلخانهای و دامپروری، یکی از مناطق کلیدی تأمین امنیت غذایی و توسعه پایدار ایران و ویترین کشاورزی است.
به گزارش خبرنگار ایانا، استان اردبیل با وسعت ۱۸ هزار کیلومتر مربع، حدود ۱.١ درصد از مساحت کل کشور، سهم بسزایی در تأمین امنیت غذایی و اقتصاد کشاورزی کشور دارد. این استان با تولید سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
اردبیل؛ ۷۵۰هزار هکتار زیر کشت
حدود ۴۴ درصد از مساحت استان اردبیل شامل ۸۱۷ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۵۰ درصد معادل ۹۴۹ هزار هکتار مرتع، و ۳.۵ درصد برابر با ۶۳ هزار هکتار جنگل است. از ۲۷۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی اردبیل به کشت آبی و ۴۸۰ هزار هکتار به اراضی دیم اختصاص دارد.
اردبیل؛ پیشتاز در تولید عدس و بذر چغندر قند
استان اردبیل با تولید ۵۸۰ هزار تن گندم، ۸۵۰ هزار تن سیبزمینی، و ۴۵۰ هزار تن انواع محصولات باغی، نقشی کلیدی در تأمین نیازهای کشاورزی کشور ایفا میکند. این استان رتبه دوم تولید سیبزمینی، رتبه اول تولید عدس، بذر چغندرقند، ذرت بذری و رتبه چهارم تولید عسل و کلزا را در کشور دارد.
گلخانههای اردبیل ؛ دروازه برای تولید و اشتغال
استان اردبیل با ایجاد ۱۰ شهرک کشاورزی به مساحت یکهزار و ٧۶٧ هکتار، بهویژه در زمینه تولیدات گلخانهای، پیشرفت قابلتوجهی در صنعت کشاورزی داشته است. از این میان، بیش از هزار هکتار از شهرکها به تولیدات گلخانهای اختصاص یافته که ۲۳۰ هکتار آن به بهرهبرداری رسیده و ۳۰۰ هکتار دیگر در مرحله ساخت سازه قرار دارد. محصولات تولیدی در این شهرکها شامل فلفل دلمهای، بادمجان، خیار، گوجهفرنگی و همچنین محصولات استوایی نظیر موز، آناناس و پاپایا است.
از مجموع تولیدات گلخانهای استان اربیل، سالانه بالغ بر ۲۳ هزار تن به کشورهای روسیه، ارمنستان، قزاقستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر میشود؛ که ارزآوری ۲۵ میلیون دلاری برای کشور به همراه دارد. همچنین، شهرک گلخانهای مغان بهعنوان بزرگترین شهرک گلخانهای کشور، ظرفیت تولید ۳۰۰ هزار تن محصول و اشتغالزایی برای ۱۲ هزار نفر را فراهم کرده است.
دامپروری؛ موتور محرک اقتصاد اردبیل
اردبیل با ۳.۹ میلیون واحد دامی و تولید ۵۰ هزار تن گوشت مرغ در سال، در ردیف ۱۰ استان برتر کشور در تولیدات دامی قرار دارد. این استان دارای ۶۰۰ واحد دامداری صنعتی، ۱۲۰۰ واحد دامداری کوچک روستایی، و ۴۱۲ مرغداری گوشتی فعال است که علاوه بر تأمین نیاز استان، بخشی از محصولات خود را به استانهای دیگر صادر میکند.
اردبیل؛ ارزشآفرین از تولیدات خام
فعالیت ۲۸۱ واحد صنایع تبدیلی با ظرفیت ۱.۹ میلیون تن و اشتغالزایی برای ۴۵۰۰ نفر، نقش مهمی در اقتصاد استان اردبیل دارد. این صنایع، مازاد تولیدات کشاورزی و دامی استان را به فرآوردههای با ارزش افزوده تبدیل میکنند.
اردبیل؛ چشمانداز روشن آینده
جهاد کشاورزی استان اردبیل با توسعه کشت در محیط بسته و اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها، اهدافی بزرگ را دنبال میکند. در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۴، ۳۵۰ هزار هکتار از مزارع استان به کشت گندم، جو و دانههای روغنی اختصاص داشته است.
با توجه به ظرفیتهای گسترده و متنوع کشاورزی، دامپروری و صنایع تبدیلی، استان اردبیل یکی از قطبهای اصلی تولید و تأمین امنیت غذایی و ویترین کشاورزی کشور است. حمایت بیشتر دولت و سرمایهگذاری در این حوزهها، میتواند زمینه توسعه پایدار و افزایش سهم این استان در اقتصاد ملی را فراهم کند.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید