در نتیجه معرفی ارقام زراعی و باغی به کشاورزی کشور محقق شد:

تولید 98 درصد بذر کشاورزی در داخل

معاون پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در هفتمین جشنواره ملی معرفی ارقام گیاهی نقش معرفی ارقام در حفظ منافع مصرف کنندگان، تولید کنندگان، سیاستگزارن و محیط زیست را تبیین کرد.

تولید 98 درصد بذر کشاورزی در داخل

به گزارش خبرنگار ایانا، حسین جعفری در هفتمین جشنواره ملی معرفی ارقام گیاهی، که در محل موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کرج برگزار شد، بر اهمیت معرفی ارقام زراعی و باغی برای مصرف کنندگان، تولیدکنندگان، سیاستگزاران بخش کشاورزی و محیط زیست تاکید کرد.

وی گفت:  در ارتباط با افزایش شاخص های سلامتی، افزایش میزان پروتئین و سایر خصوصیات تغذیه‌ای سلامت، و باقیمانده آفت کش‌ها و همچنین انعطاف بیشتر در حمل و نقل محصولات کشاورزی با معرفی ارقام اصلاح نژاد شده قابل دستیابی است.

جعفری مثال زد: در سال زراعی ۸۸- ۸۹ میانگین پروتئین گندم‌های ما 11.3 بود که در حال حاضر به بالغ بر ۱۲.4 افزایش یافته است که اگر در حجم تولید ۱۴.۵ میلیون تن گندم امسال ضرب شود، تاثیر چشمگیر آن در روند بهبود تغذیه قابل محاسبه است.

 وی همچنین به مقایسه کیفیت پروتئین گلوتن نان پرداخت و گفت با استفاده از شاخصSPS، از ۴۸ در سال زراعی ۸۸- ۸۹ به بیش از ۷۳ دست پیدا کرده ایم. این در حالیست که ما پیش از این به دلیل پایین بودن گلوتن گندم‌های تولیدی، ناچار به تقویت آرد نان با گندم‌های وارداتی بودیم که در حال حاضرگندم ما می تواند کیفیت لازم را تامین کند.

معاون پژوهش و فناوری سازمان تات، با بیان این که این اقدام مشخصاً باعث افزایش تولید در واحد سطح و بهبود معیشت تولید کنندگان شده است گفت: امکان تطبیق سریع‌تر مزارع با تغییرات اقلیمی فراهم شده که این باعث بهبود مدیریت تنش‌های زیستی و غیر زیستی می‌شود.

وی افزود: در ارتباط با دانه گندم با معرفی 50 رقم جدید، از عملکرد ۶۷۳ کیلوگرم در دهه ۶۰ به ۱۳۱۸ کیلوگرم در واحد سطح در دهه جدید رسیده‌ایم. ولی در ارتباط با عدس که تنها 7 رقم جدید معرفی شده است، افزایش عملکرد در واحد سطح چنین رشدی را نشان نمی دهد.

جعفری با اشاره به این که در حال حاضر ۹۸ درصد از حضور مورد نیاز کشور در داخل تولید می‌شود، ادامه داد: معرفی ارقام در ارتباط با تنظیم الگوی کشت برای سیاستگذاران حوزه کشاورزی بسیار اهمیت دارد و دست مدیران را در انتخاب ارقام برای شرایط مختلف باز می‌گذرد. همچنین این اقدام منجر به توسعه صنعت بذر و کاهش وابستگی می‌شود و در صورت عدم معرفی ارقام جدید، پویایی و توسعه صنعت بذر کشور میسر نخواهد بود.

وی با تاکید بر اهمیت معرفی ارقام برای حفظ محیط درکاهش مصرف آفتکش‌ها، کاهش مصرف آب و حفظ منابع ، کاهش مصرف کود و نهاده‌های شیمیایی و همچنین کاهش مصرف سوخت و مواردی از این دست گفت: تحقیقات در ارتباط با کشت ارقام گندم و جو و غلات، نشان می‌دهد که با معرفی ارقام مقاوم به بیماری‌ها در مصرف قارچ‌کش‌ها حدود ۲۰۰۰ تن در سال صرفه‌جویی کرده‌ایم که این طبیعتاً باعث حفظ تنوع زیستی در محیط خواهد بود.

معاون پژوهش و فناوری سازمان تات بیان کرد: در سال‌های اخیر به طور میانگین چیزی در حدود ۵۰ رقم در موسسات تحقیقات وابسته به سازمان معرفی می‌شود ولی نکته کثبت جشنواره هفتم، معرفی ارقام توسط دانشگاه‌ها و بخش خصوی است که در این زمینه مشارکت خوبی داتشته اند که این مورد استقبال ما است.

وی با اشاره به افزایش تنوع ارقام گیاهی دارویی و سبزی و صیفی در این جشنواره گفت: در این دوره سعی کردیم در حاشیه این جشنواره از پیمانکاران تولید بذر، شرکت‌های تولید بذر و شرکت‌های دانش بنیان و فعالان صنعت بذر به عنوان حلقه‌های مختلف این زنجیره به هم پیوسته، دعوت به عمل آورده و ارقام جدید را توسعه دهیم.

جعفری ادامه داد: بخش دولتی کشوری مانند ترکیه، به اندازه ما و شاید کمتر از ما رقم معرفی می کند؛ ولی این بخش خصوصی است که فراتر و پویاتر از بخش دولتی در این حوزه نقش آفرین است. با توجه به محدودیت‌هایی که ما در سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی داریم، نمی‌توانیم متناسب با نیاز کشور پیش رفته و از انتظار داریم؛ سایر مراکز علمی دانشگاهی، جهاد دانشگاهی و بخش خصوصی ورود پیدا کرده و گوشه کار را بگیرند.

 

خبرنگار: شبنم مسعودی

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید