فعالیت ۳۰ واحد صنایع تبدیلی و غذایی به ظرفیت ۵۰ هزار تُن در مرند

فعالیت ۳۰ واحد صنایع تبدیلی و غذایی به ظرفیت ۵۰ هزار تُن در مرند

آذربایجان شرقی-ایانا- معاون رئیس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مرند گفت: ایجاد و توسعه صنایع فرآوری محصولات کشاورزی درکنار باغات، نقش مؤثری در توسعه کشاورزی این شهرستان ایفا می‌کند.

 اسماعیل الهیاری در بازدید از کارخانه لواشک‌سازی ترش سون شهرستان مرند اظهار کرد: این شرکت با ظرفیت ماهانه ۴۸۷ تن، محصولات کشاورزی را به پوره و لواشک تبدیل می‌سازد.

وی بیان کرد: ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی در بخش کشاورزی، تسهیل‌کننده و ارتقاءدهنده فعالیت‌های بخش کشاورزی بوده و توان صنعت منطقه‌ای و ملی را افزایش می‌دهد.

الهیاری ادامه داد: شرکت ترش کام مرند با نام تجاری و برند ترشی سِوَن با ایجاد اشتغال برای ۳۵۰ نفر به‌صورت مستقیم و غیر‌مستقیم، محصولات کشاورزی را تبدیل و فرآوری می‌سازد. این شرکت با ظرفیت ماهانه ۴۸۷ تن، محصولات کشاورزی را به پوره و لواشک تبدیل می‌کند که شامل انواع پوره (۳۰ تن)، لواشک (۴۷ تن)، رب انار (۸ تن)، شیره خرما (۳۰ تن)، خمیر خرما (۱۲ تن)، انواع مربا (۱۵ تن)، انواع مخلوط میوه فرآوری‌شده (۲۵ تن)، انواع تافی شکلاتی (۲۰ تن) و پوره سیب (۳۰۰ تن) است.

وی افزود: این شرکت خصوصی، سالانه نزدیک به پنج هزار تن محصول کشاورزی را فرآوری و به بازارهای داخل و خارج از کشور از جمله قطر، لبنان، ترکیه، آلمان، استرالیا و آمریکا عرضه می‌کند.

الهیاری با اشاره به اینکه ۱۲۰ قلم محصول مختلف در این کارخانه فرآوری می‌شود، افزود: این محصولات علاوه بر بازارهای داخلی، در بازارهای خارجی نیز عرضه می‌شوند.

وی گفت: این شرکت سالانه بیش از ۷ هزار تن سیب زیر درختی و سایر محصولات باغی را خریداری، تبدیل و فرآوری می‌کند. استراتژی ایجاد و توسعه صنایع فرآوری محصولات کشاورزی در کنار باغات، نقش مؤثری در توسعه کشاورزی این شهرستان ایفا می‌کند.

وی با بیان اینکه راهبرد ایجاد و توسعه صنایع فرآوری محصولات کشاورزی در شهرستان مرند، به ‌علت استعداد بالای کشاورزی، نزدیکی به بازارهای مصرف و وجود نیروهای متخصص و غیرمتخصص می‌تواند ضمن حل مشکلات بخش کشاورزی در این منطقه، راه را برای رسیدن به توسعه پایدار کشاورزی هموار کند، ادامه داد: در حقیقت، این صنایع با بکارگیری محصولات خام کشاورزی و ایجاد اشتغال، موجب افزایش درآمد در نواحی روستایی و کشاورزی می‌شوند.

الهیاری همچنین به نقش صنایع تبدیلی کشاورزی در افزایش ارزش افزوده محصولات کشاورزی اشاره کرده و افزود: اتلاف محصولات کشاورزی موجب خارج شدن بخش قابل‌توجهی از تولیدات کشاورزی از چرخه تولید تا مصرف می‌شود، به‌طوری‌که بر پایه آمارهای موجود، به‌طور متوسط ۳۵ درصد از محصولات کشاورزی در کشور در مراحل گوناگون ضایع می‌شود که این میزان غذای ۱۵ تا ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کشور است.

وی با بیان اینکه ضایعات پس از برداشت محصولات غیردانه‌ای در مرحله جابه‌جایی،‌ حمل‌ونقل، انبارداری و فرآوری، و محصولات دانه‌ای در مرحله خشک کردن و ذخیره‌سازی رخ می‌دهد، ادامه داد: جابه‌جایی نامناسب در زمان رساندن محصول به بازار موجب زخمی شدن محصول و آسیب‌های مکانیکی می‌شود و امکان فعالیت و رشد ریززنده‌ها را فراهم می‌کند. در مرحله نگهداری در انبار نیز عدم کنترل شرایط محیطی سبب افت کمی و کیفی قابل‌ملاحظه‌ای‌ می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مرند با بیان اینکه نگهداری مناسب و فرآوری پس از برداشت با گسترش صنایع تبدیلی کشاورزی، افزون بر رعایت مراقبت‌های قبل از برداشت، بروز فساد به‌وسیله عوامل خارجی یا داخلی را به تعویق انداخته یا از آن ممانعت به عمل می‌آورد، گفت: در نتیجه آن، مواد غذایی می‌تواند برای مدت طولانی‌تری قابل‌مصرف باقی بماند. ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی در بخش کشاورزی، تسهیل‌کننده و ارتقاءدهنده فعالیت‌های بخش کشاورزی بوده و توان صنعت منطقه‌ای و ملی را افزایش می‌دهد و ضمن افزایش بهره‌وری تولید، باعث ارتقاء درآمد خانوارهای کم‌درآمد روستایی شده و زمینه‌ساز اشتغال نوین در این مناطق می‌شود.

وی کاهش ریسک و ایجاد توازن در چرخه درآمد خانوارهای کشاورزان را از دیگر فواید ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری عنوان کرد و افزود: با توجه به اهمیت استراتژیک بخش کشاورزی در ارزش تولید ناخالص کشور، ارزش صادرات غیرنفتی و اشتغال، کاهش ضایعات از طریق توسعه صنایع تبدیلی می‌تواند علاوه بر افزایش عملکرد محصولات زراعی و باغی، در ایجاد اشتغال، توسعه صادرات غیرنفتی و ایجاد امنیت غذایی از اهمیت بالایی برخوردار باشد.

وی در ادامه از فعالیت ۳۰ واحد صنایع تبدیلی و غذایی دارای پروانه بهره‌برداری با اشتغال ۲۵۰ نفر و توان جذب ۵۰ هزار تُن محصول خام کشاورزی در سطح شهرستان مرند خبر داد و افزود: بیشترین این واحدها در شهرک‌های صنعتی شماره یک و دو و در شهرها و روستاهای زنوز، بناب، کشکسرای، مرند، یامچی، یالقوز آغاج، ابرغان، دیزج حسین‌بیگ، گلین‌قیه، جواش و... مستقر هستند. امیدواریم با انجام سرمایه‌گذاری، تعداد واحدهای صنایع تبدیلی و غذایی این شهرستان افزایش یابد.

معاون رئیس سازمان و مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مرند با بیان اینکه صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی از جمله صنایعی است که نقش و تأثیر بسیار مهمی در بخش کشاورزی ایفا می‌کند و موجب افزایش ارزش افزوده، توسعه صادرات و کاهش ضایعات می‌شود، گفت: کاهش ریسک در بخش کشاورزی از عمده‌ترین فواید توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی است که ضرورت توجه به این صنایع را دوچندان می‌کند.

وی افزود: تجربه تعدادی از کشور‌های در حال پیشرفت نشان می‌دهد که گسترش و حمایت از این صنعت می‌تواند نقش حیاتی در توسعه بخش کشاورزی داشته باشد. پیوند بین بخش صنعت و کشاورزی در کشور‌های در حال توسعه در مقایسه با کشور‌های توسعه‌یافته ضعیف‌تر است، در حالی که گذار از کشاورزی سنتی به اقتصادی پویا در کشور‌های در حال توسعه، ارتباط متقابل بین کشاورزی و صنعت را طلب می‌کند و از اهداف کلیدی توسعه اقتصادی محسوب می‌شود.

شرکت ترش کام مرند در سال ۱۳۸۲ در شهرک صنعتی شهرستان مرند، در زمینی به مساحت ۲۲ هزار متر مربع و با زیربنای ۱۲ هزار متر مربع احداث شد. این شرکت از حیث تجهیزات، یکی از بزرگ‌ترین و مجهزترین مجموعه‌های تولید کنسانتره خرما و بزرگ‌ترین تولیدکننده شیره خرما در جهان است. همچنین انواع لواشک بهداشتی با میوه‌جات فصلی منطقه مرند (شامل انواع سیب، زردآلو، آلو، برگه زردآلو و برگه سیب، قیسی، مربای هویج و گل محمدی و سایر محصولات خرما) در این مجموعه تولید می‌شود.

این امر موفقیت چشمگیری در تولید و صدور محصولات باکیفیت، ارگانیک و بهداشتی برای مصرف‌کنندگان داخلی و خارجی، به‌ویژه کشورهای اروپایی، آسیایی، خاورمیانه و روسیه به همراه داشته و موجب ارزآوری به کشور گردیده است. در این کارخانه بیش از ۳۵۰ نفر نیروی فعال به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم مشغول به کار هستند و در فصول برداشت میوه، تعداد کارگران افزایش می‌یابد.

 

 

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید