معاون سازمان محیط‌زیست:

ناپایداری زیستی خطرناک‌تر از ناپایداری غذایی و امنیتی است/ اعلام آمادگی سازمان محیط زیست برای همکاری مشترک برای پایش و اصلاح دامداری‌ها

ناپایداری زیستی خطرناک‌تر از ناپایداری غذایی و امنیتی است/ اعلام آمادگی سازمان محیط زیست برای همکاری مشترک برای پایش و اصلاح دامداری‌ها

تهران- ایانا- معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست، با هشدار نسبت به پیامدهای بی‌توجهی به ظرفیت‌های زیستی کشور تأکید کرد: پایش و اصلاح دامداری‌ها، با هم‌افزایی علمی و مدیریتی برای تبدیل دامداری‌های سنتی به الگوهای پایدار و سازگار با محیط زیست ضروری است.

به گزارش خبرنگار ایانا، صدیقه ترابی در مراسم آغازین دوره آموزشی امنیت زیستی و مدیریت بهداشتی پساب و پسماند دامداری‌ها، که روز دوشنبه - ۲۴ شهریورماه- برگزار شد، با اشاره به نقش مهم تولیدات دامی در تأمین امنیت غذایی کشور، تأکید کرد: دامداری پایدار تنها به معنای تولید نیست، بلکه باید در خدمت حفظ محیط زیست، بهداشت عمومی و سلامت جامعه نیز باشد.

معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با دسته‌بندی چالش‌های زیست‌محیطی مرتبط با دامداری در سه محور منابع آب و خاک، تغییر اقلیم و آلودگی هوا، و سلامت جامعه، گفت: بی‌توجهی به این مسائل می‌تواند تبعات سنگینی برای کشور به همراه داشته باشد.

وی دامداری‌ها را از واحدهای پرمصرف آب قلمداد کرد و با تأکید بر ضرورت بازچرخانی آب در واحدهای تولیدی، افزود: تصفیه فاضلاب دامی و استفاده مجدد از منابع آبی نه‌تنها ممکن است، بلکه در برخی واحدهای بزرگ آغاز شده و باید به‌عنوان یک راهکار ملی توسعه یابد؛ رهاسازی پساب دامی بدون تصفیه، منجر به آلودگی خاک و منابع آب زیرزمینی خواهد شد و نمی‌توان آن را صرفاً به‌عنوان کود طبیعی تلقی کرد.

 معاون محیط‌زیست انسانی به نقش دامداری‌ها در انتشار گازهای گلخانه‌ای اشاره کرد و گفت: واحدهای دامداری در سطح جهانی از تولیدکنندگان اصلی گازهای آلاینده هستند؛ برای مدیریت این چالش، دو راهکار جهانی اصلاح نوع تغذیه دام و جمع‌آوری و استفاده مجدد از گازهای تولیدی وجود دارد.

 ترابی با اشاره به نقش مجتمع‌های دامداری در انتشار بوی نامطبوع در مسیر فرودگاه امام، تأکید کرد: نمی‌توان این مسئله را نادیده گرفت و باید با پایش و مدیریت علمی، آن را کنترل کرد.

وی به تهدیدات فضولات دامی برای سلامت جامعه پرداخت و گفت: رهاسازی و مدیریت نادرست فضولات دامی می‌تواند منجر به شیوع بیماری‌های مشترک بین انسان و دام شود و سازمان حفاظت محیط زیست بر اساس وظایف قانونی خود، پایش دوره‌ای آب، خاک و هوا را انجام می‌دهد، اما برای اثربخشی بیشتر، همکاری نزدیک با وزارت جهاد کشاورزی و تولیدکنندگان ضروری است.

معاون سازمان محیط‌زیست کشور پیشنهاد کرد به‌جای تفکیک وظایف نظارتی و اجرایی، یک مدل همکاری مشترک برای پایش و اصلاحات در دامداری‌های بزرگ کشور طراحی شود و گفت: سازمان حفاظت محیط زیست آمادگی دارد داده‌های پایشی را به اشتراک بگذارد و در طراحی الگوهای دامداری پایدار مشارکت کند.

ترابی با اشاره به تجربه تلخ خشک شدن دریاچه ارومیه، گفت: توسعه بدون توجه به ظرفیت‌های زیستی، منجر به ناپایداری خواهد شد؛ امنیت غذایی نباید بهانه‌ای برای بی‌توجهی به محدودیت‌های زیست‌محیطی باشد؛ ناپایداری زیستی، از ناپایداری غذایی و امنیتی نیز خطرناک‌تر است.

وی تأکید کرد: توسعه پایدار تنها در سایه احترام به طبیعت، مدیریت منابع، و همکاری بین‌بخشی ممکن خواهد بود و امیدواریم با هم‌افزایی میان سازمان حفاظت محیط زیست و نهادهای توسعه‌ای، بتوان به سمت ایرانی پایدار و ایمن حرکت کرد.

 

خبرنگار: شبنم مسعودی 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید