عضو هیأت علمی سازمان تات بیان کرد:

«گل‌فیتو»، بادزدگی سیب‌زمینی را کاهش می‌دهد

«گل‌فیتو»، بادزدگی سیب‌زمینی را کاهش می‌دهد

به گفته عضو هیات علمی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان مدل پیش‌آگاهی از بیماری بادزدگی سیب‌زمینی با نام «گل‌فیتو» روی «سامانه پایش عوامل خسارت‌زا» و دو سامانه دیگر مربوط به سازمان حفظ نباتات کشور نصب خواهد شد.

کدخبر: 133024

تهران- ایانا- متخصص بیماری ‌شناسی بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان با موثر دانستن ساخت مدل‌های پیش‌آگاهی و معرفی آن‌ها به کشاورزان برای مقابله به‌موقع با بیماری‌ها، به تشریح مدل پیش‌آگاهی برای بیماری بادزدگی سیب‌زمینی پرداخت.

محمدعلی آقاجانی در گفت‌وگو با ایانا با اشاره به بیماری فیتوفترا یا بادزدگی سیب‌زمینی به‌عنوان مهم‌ترین بیماری این محصول در دنیا، اظهار داشت: «این بیماری توان خسارت‌زایی و سرعت گسترش زیادی داشته و ظرف یک هفته تا 10 روز می‌تواند دو سیکل را کامل کرده و مزرعه‌ای را کاملا از بین ببرد.»

او با بیان این‌که علم بیماری‌شناسی گیاهی با کشف عامل این بیماری قارچی متولد شد، گفت: «پس از خسارات زیاد این بیماری در دنیا، بیماری‌شناسان گیاهی به دنبال یافتن مدل‌های پیش‌آگاهی برای این بیماری بوده و تاکنون بیش از 20 مدل پیش‌آگاهی برای این بیماری در دنیا استفاده می‌شود.»

آقاجانی با این توضیح که مدل‌ها بر اساس یک‌سری فاکتورهای ریسک تعریف شده از شرایط آب‌وهوایی، ساخته می‌شوند، بیان کرد: «بنابراین با استفاده از این مدل، بیماری قبل از طغیان قابل پیش‌بینی بوده و این آمادگی به کشاورز داده می‌شود تا غافلگیر نشده و برای جلوگیری از ایجاد خسارت به‌موقع برای مبارزه با بیماری و سم‌پاشی اقدام کند.»

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی گلستان با اشاره به آغاز ساخت مدل پبش‌آگاهی بیماری بادزدگی سیب‌زمینی از 15 سال پیش در ایران، افزود: «با توجه به این‌که مدل‌های موجود در دنیا قابلیت پیش‌بینی درستی برای کار در ایران نداشتند، از آن‌ها برای ساخت مدل جدیدی برای استفاده در این استان الگوبرداری و مدل «گل‌فیتو» ساخته شد.»

او با بیان این‌که عنوان گل‌فیتو برگرفته از نام استان گلستان و بیماری فیتوفترا است، گفت: «ای مدل پس از ساخت پنج سال برای مراحل آزمایش و اعتبارسنجی را طی کرده و پس از محرز شدن کارایی لازم آن، پیش‌بینی‌ها بر اساس آن مدل قابل انجام است.»

آقاجانی با اشاره به این‌که مدل گل‌فیتو از طریق اطلاعیه‌های رسمی به سازمان جهاد کشاورزی استان‌ها اعلام شده، اظهار داشت: «همچنین برای کوتاه کردن این مسیر و رسیدن مدل به کشاورزان منطقهاز طریق کانال‌هایی در فضای مجازی به آن‌ها اطلاع‌رسانی شده و تاکنون بسیاری از کشاورزان برای مقابله با بیماری از این مدل استفاده کرده‌اند.»

به گفته او انجام فاز بعدی این مدل با موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی مطرح شده و همچنین قرار است مدل‌های پیش‌آگاهی روی «سامانه پایش عوامل خسارت‌زا» و دو سامانه دیگر مربوط به سازمان حفظ نباتات کشور نصب شود تا در صورت پیش‌بینی بیماری توسط این مدل‌ها، پیام اخطار از طریق هشدارهای پیامکی برای افراد تعریف‌شده ارسال شود.

آقاجانی گفت: «از سال گذشته اقدامات آزمایشی برای نصب این مدل در سامانه مذکور انجام شده و اکنون در مرحله نصب کامل آن هستیم که احتمالا امسال نهایی شده و بهره‌برداران به‌ویژه کارشناسان و کلنیک‌های گیاه‌پزشکی این پیامک را دریافت و به کشاورزان اطلاع‌رسانی می‌کنند.»

او خاطرنشان کرد: «همزمان کار اعتبارسنجی این مدل در استان‌های دیگر به‌ویژه اردبیل نیز در حال انجام است تا در صورت جواب‌دهی مدل برای آن مناطق نیز بازتعریف و ساخته شود.»

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی گلستان با اشاره به این‌که این مدل از سه فاکتور اصلی دما، رطوبت و بارش روزانه به‌دست آمده از ایستگاه‌های هواشناسی یا دستگاه‌های « دیتالاگر» نصب شده در مزارع استفاده می‌کند، افزود: «این داده‌ها در فرمول‌های موجود در مدل قرار گرفته، به ریسک‌فاکتور تبدیل شده و بر آن مبنا نمره‌ای برای هر روز در نظر گرفته می‌شود؛ نمره‌ای که تعیین کننده ظرفیت آن روز برای وقوع بیماری خواهد بود.»

آقاجانی ادامه داد: «این نمره‌ها جمع شده و پس از مدت تعریف شده در مدل، به آن نقطه پیش‌آگاهی که آیا در آن سال احتمال وقوع بیماری وجود دارد یاخیر، خواهیم رسید.»

او خاطرنشان کرد: «در صورت عدم محرز شدن شرایط وقوع بیماری، نیاز به سم‌پاشی با قارچ‌کش‌ها نبوده و این امر علاوه‌بر جلوگیری از هزینه اضافه به آلوده نشدن محیط زیست هم کمک می‌کند.»

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید