مدیر دفتر مبارزه با آفات عمومی و همگانی سازمان حفظ نباتات:

تراکم مگس میوه در استان‌های شمالی تحت کنترل است

تراکم مگس میوه در استان‌های شمالی تحت کنترل است

تهران- ایانا- مدیر دفتر مبارزه با آفات عمومی و همگانی سازمان حفظ نباتات، گفت: در استان‌های گلستان، مازندران، تهران و یزد اقدامات گسترده مبارزه‌ای شامل اسپری پوششی، اسپری طعمه‌ای و روش‌های شکار انبوه انجام شده و تراکم آفت مگس میوه مدیترانه‌ای نسبت به گذشته به شدت کاهش یافته است.

کدخبر: 131119

سعید معین در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا با بیان آخرین وضعیت شیوع مگس میوه مدیترانه‌ای در کشور اظهار داشت: عملیات مبارزه در استان‌های گلستان، مازندران، تهران و یزد به‌طور گسترده و هدفمند در حال اجرا است.

مدیر دفتر مبارزه با آفات عمومی و همگانی سازمان حفظ نباتات با توضیح این‌که در استان گلستان حدود ۲۰ هزار هکتار باغ تحت پوشش عملیات مبارزه شامل اسپری پوششی، اسپری طعمه‌ای و روش‌های شکار انبوه قرار گرفته است؛ گفت: تراکم آفت نسبت به گذشته به شدت کاهش یافته و با سرد شدن هوا از نیمه مهر به تدریج غیرفعال و وارد خاک شده و تا اوایل بهار سال آینده فعالیتی نخواهد داشت.

وی با اشاره به این‌که سطح عملیات در استان مازندران بیشتر و حدود ۴۰ تا ۵۰ هزار هکتار است؛ افزود: در مناطقی با تراکم متوسط تا بالا، از روش‌های اسپری پوششی، اسپری طعمه‌ای، کارت‌های زرد، جلب‌کننده‌های فرمونی و پروتئین هیدرولیزات استفاده شده است؛ تراکم آفت با اجرای این اقدامات کاهش یافته و با سرد شدن هوا، آفت به زیر خاک می‌رود.

معین با بیان این‌که در استان یزد تراکم آفت مگس مدیترانه‌ای با انجام اقدامات مبارزه‌ به موقع با آن کنترل شده و مشکل خاصی گزارش نشده است؛ گفت: در استان تهران نیز مشابه استان‌های ذکر شده با اجرای عملیات مبارزه‌ای در زمان مناسب، تراکم آفت کاهش یافته و تحت کنترل است.

وی با توضیح این‌که مگس مدیترانه‌ای بیش از ۳۰۰ میزبان دارد، اما عمده خسارت آن به باغات هسته‌دار، دانه‌دار و مرکبات محدود می‌شود؛ اظهار داشت: این آفت معمولاً ابتدا در هسته‌دارها فعالیت می‌کند، سپس به دانه‌دارها و در نهایت به مرکبات سرایت می‌کند؛ بیشترین خسارت بالقوه در باغات مرکبات است اما در صورت انجام مبارزه اصولی و به موقع، تراکم آفت کاهش یافته و خسارت اقتصادی وارد نمی‌شود.

مدیر دفتر مبارزه با آفات عمومی و همگانی با اشاره به این‌که به دلیل مبارزه هماهنگ با زمان مناسب تاکنون هیچ خسارت اقتصادی از این آفت وارد نشده، افزود: مبارزه همگانی به معنای اجرای کامل توسط دولت نیست؛ بلکه دولت امکانات و زمان‌بندی را فراهم کرده و باغداران موظف به اجرای روش‌های کنترل هستند.

وی با بیان این‌که سه روش اصلی برای کنترل آفت وجود دارد: گفت: روش اول شکار انبوه است که در آن بطری‌های پلاستیکی که تا یک‌سوم با پروتئین هیدرولیزات پر شده‌ است، در ارتفاع یک تا یک و نیم متری درخت آویزان و با پروتئین هیدرولیزات پر می‌شود تا مگس‌ها جذب و با غرق شدن در بطری از بین بروند و در صورت لزوم مقدار کمی سم نیز اضافه می‌کنیم.

معین افزود: روش دوم اسپری طعمه‌ای است که مخلوطی از پروتئین هیدرولیزات و مقدار کمی سم مالاتیون با آب ترکیب شده و روی درختان اسپری می‌شود تا مگس‌ها تغذیه کرده و کشته شوند.

مدیر دفتر مبارزه با آفات عمومی و همگانی ادامه داد: روش سوم اسپری پوششی است که در تراکم‌های بالا کل درخت و شاخه‌ها سم‌پاشی شده و مگس‌ها در تماس مستقیم با سم از بین می‌روند.

وی به استفاده از تله‌های دلتا، مک‌فیل و کارت‌های زرد برای تعیین تراکم آفت اشاره کرد و افزود: کارت‌های زرد با طول موج ۶۰۰ تا ۶۵۰ نانومتر بیشترین جذب را داشته و شمارش مگس‌های گرفتار در این تله‌ها وضعیت باغ و شدت مبارزه را مشخص می‌کند.

معین با بیان این‌که روش‌های غیرشیمیایی شامل فرمون‌های جنسی، بیولور و قرص سراتینج، تراکم پایین تا متوسط آفت را کنترل می‌کند؛ اظهار داشت: در تراکم‌های بالاتر استفاده از روش‌های شیمیایی ضروری است و بسته به شدت آفت، روش مبارزه تغییر می‌کند.

مدیر دفتر مبارزه با آفات عمومی و همگانیبا تأکید بر این‌که آفت پس از استقرار در منطقه قابل ریشه‌کن شدن نیست و تنها راه کاهش تراکم آن، اجرای به موقع و دقیق مبارزه و رعایت بهداشت باغ است؛ خاطرنشان کرد: باغداران باید در زمان مناسب اقدام، باغ خود را به صورت منظم مدیریت و از کاشت انواع میوه‌ها به صورت مخلوط در یک باغ خودداری کنند، زیرا باغ‌های ترکیبی می‌توانند پرورشگاه آفت باشد.

معین با اشاره به جمع‌آوری و دفن یا سوزاندن میوه‌های باقی‌مانده روی درخت یا افتاده روی برای کاهش جمعیت آفت در سال بعد، تصریح کرد: بهترین و مؤثرترین روش کنترل مگس مدیترانه‌ای رعایت بهداشت باغ، حذف بقایای میوه‌ای و اجرای دقیق مبارزه در زمان مناسب است تا حداقل ۵۰ تا ۶۰ درصد تراکم آفت سال بعد کاهش یابد و از خسارت اقتصادی جلوگیری شود.

 

خبرنگار: شهرزاد مسعودی

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید