معاون وزیر جهاد کشاورزی:
۶ میلیون هکتار دیم، ۸ میلیون تن محصول داد

تهران- ایانا- معاون زراعت وزیر جهادکشاورزی گفت: سال گذشته از ۶ میلیون هکتار اراضی دیم، حدود ۸ میلیون تن محصول برداشت شد که شامل ۶ میلیون تن گندم، ۱.۱ میلیون تن جو، ۳۰۰ هزار تن نخود، ۴۰۰ هزار تن علوفه و ۲۱ هزار تن گیاهان دارویی بود.
به گزارش خبرنگار ایانا مجید آنجفی، در سیویکمین گردهمایی سالیانه موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، روز یکشنبه ـ۲۳ شهریور ماه ـ اظهار داشت: اگرچه تاکنون توجه کافی به کشاورزی دیم نشده، اما امروز به نقطهای رسیدهایم که ناگزیر باید بر پایداری تولید محصولات کشاورزی با تمرکز بر نزولات جوی و کمترین اتکا به منابع آبی تأکید کنیم؛ هرچند دیر به آن پرداختهایم اما این راهبردی اجتنابناپذیر است.
معاون زراعت وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه سال گذشته حدود ۸ میلیون تن محصول از اراضی دیم برداشت شد؛ افزود: از این میزان، حدود ۶ میلیون تن گندم، ۱/2 میلیون تن جو، ۳۰۰ هزار تن نخود، ۴۰۰ هزار تن علوفه و دانههای روغنی و نیز ۲۱ هزار تن گیاهان دارویی بوده است.
وی ادامه داد: این ارقام نشان میدهد درصورتی که ظرفیت اراضی دیم به درستی مورد حمایت قرار گیرد؛ نگرانیهای ناشی از بحران آب تا حد زیادی کاهش خواهد یافت.
معاون زراعت با اشاره به ۶ میلیون هکتار اراضی دیم کشور تأکید کرد: بیش از نیمی از اراضی آبی کشور نیز عملاً به روش دیم یا کمآبیاری مدیریت میشوند؛ بنابراین توسعه کشاورزی دیم میتواند بخش بزرگی از این اراضی را نیز در برگیرد.
آنجفی با بیان اینکه برای نخستین بار کارگروه ملی الگوی کشت با ریاست وزیر جهاد کشاورزی تشکیل شده است؛ گفت: این موضوع صرفاً وظیفه وزارت جهاد کشاورزی نبوده و نیازمند همکاری فرابخشی و حتی حاکمیتی است.
وی افزود: تغییر الگوی کشت باید با پیوستهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی همراه باشد تا کشاورزان متضرر نشده و حمایتهایی نظیر خرید تضمینی یا تسهیلات اعتباری برایشان در نظر گرفته شود.
آنجفی با اشاره به حساسیت تأمین غذا و امنیت غذایی اظهار داشت: طبق قانون تا ۹۰ درصد غذای کشور باید داخل کشور تولید شود؛ تجربه جنگ اخیر نشان داد تکیه بر تولید داخلی باعث شد کشور کمترین چالش را در تأمین غذا داشته باشد.
وی افزود: اما این مدل مدیریت بسیار سخت است زیرا برخلاف بسیاری کشورها، ما واردات گسترده مواد غذایی نداشته و باید پایداری تولید را در سختترین شرایط اقلیمی حفظ کنیم.
معاون زراعت با معرفی تغذیه گیاهی، استفاده از ارقام مناسب و مکانیزاسیون بهعنوان سه محور اصلی برای تضمین امنیت غذایی، گفت: با تمرکز روی این سه محور، نگرانی جدی در زمینه امنیت غذایی نخواهیم داشت.
او با اشاره به اینکه ارزش واقعی تحقیقات زمانی است که نتایج آن به مزارع رسیده و موجب تغییر در زندگی و معیشت کشاورزان شود؛ اظهار داشت: نمونههای موفق نشان داده حتی یک مزرعه نمایشی میتواند جهشی بزرگ در استفاده از بذر اصلاحشده ایجاد کند.
آنجفی با بیان اینکه نیاز سالانه کشاورزی به کود اوره ۲/۵ میلیون تن است؛ گفت: اما سال گذشته علیرغم تولید ۸ میلیون تن اوره در پتروشیمیها، تنها حدود ۱/۶ میلیون تن به بخش کشاورزی اختصاص یافت که این کمبود به معنای کاهش دستکم سه میلیون تن محصول بوده است.
وی با اشاره به اینکه از نیاز ۱/۴ میلیون تنی سال گذشته به کود فسفاته، تنها ۲۵۰ هزار تن تأمین شد؛ افزود: امسال برنامهریزی شده تا ۷۰۰ هزار تن کود فسفاته تأمین شود که هرچند کافی نیست اما نسبت به سال گذشته ۲.۵ برابر افزایش خواهد داشت.
معاون زراعت ضمن قدردانی از همکاری ستاد اجرایی فرمان امام در طرح جهش تولید، یادآور شد: با همافزایی و حمایتهای بیشتر میتوان بر محدودیتهای اعتباری غلبه کرد.
آنجفی با بیان اینکه برای نخستین بار آمار سطح اراضی کشاورزی و تولید با استفاده از دادههای استانها و سامانههای سنجش از دور یکپارچه شده، خاطرنشان کرد: این اتفاق بزرگی در برنامهریزی بخش است.
وی با طرح پیشنهاد تشکیل شورای راهبردی توسعه توسعه زراعت، گفت: این شورا میتواند با حضور پژوهشگران بخش تحقیقات کشاورزی، اتاق فکری قوی برای راهنمایی و حمایت از برنامههای عملیاتی و اجرای الگوی کشت ایجاد کند.
آنجفی ضمن اشاره به همایش بزرگ آغاز سال زراعی جدید که بهزودی در تهران برگزار خواهد شد؛ اظهار داشت: این رویداد همچون زنگ مدارس برای بخش کشاورزی است که همه کشور را برای یک سال زراعی جدید آماده میکند.
وی افزود: هدف ما کاهش وابستگی مطلق تولید به بارندگی و تقویت پایداری تولید است و امیدواریم با تمرکز بر غلات، دانههای روغنی، گیاهان دارویی و علوفه در اراضی دیم و با بهرهگیری از یافتههای علمی و توصیههای تحقیقاتی، دستاوردهای بزرگی در بخش کشاورزی رقم بخورد.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید