معاون پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری:

برداشت علمی کیوی کلید حفظ اعتبار جهانی محصول ایرانی است

برداشت علمی کیوی کلید حفظ اعتبار جهانی محصول ایرانی است

تهران- ایانا- عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، با تأکید بر اهمیت زمان صحیح برداشت کیوی رقم «هایوارد»، گفت: برداشت زودهنگام این میوه نه‌تنها طعم و کیفیت آن را کاهش می‌دهد، بلکه اعتبار کیوی ایرانی را در بازارهای داخلی و خارجی تهدید می‌کند.

جواد فتاحی‌مقدم در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا ضمن بررسی زمان مناسب برداشت میوه کیوی رقم «هایوارد»، درباره اهمیت انتخاب زمان صحیح برداشت و تأثیر آن بر کیفیت نهایی میوه توضیحاتی ارائه کرد.

عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی و معاون پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری با اشاره به این‌که میوه کیوی باید در مرحله بلوغ کامل برداشت شود؛ اظهار داشت: شکل و اندازه میوه از شاخص‌های مهم رشد و نمو محسوب شده و میوه‌هایی با عدم رشد کافی، معمولاً ناشی از گرده‌افشانی ضعیف و در نتیجه تشکیل بذر کمتر است.

فتاحی مقدم با بیان این‌که برای جلب رضایت مصرف‌کنندگان، میوه‌های کیوی باید در هنگام برداشت به درجه بلوغ فیزیولوژیک مناسب، یعنی درجه بریکس بین ۶/۲ تا ۶/۵ برسد که این مقدار معمولاً در نیمه آبان‌ماه حاصل می‌شود؛ افزود: میزان ماده خشک میوه‌ها باید به‌طور متوسط ۱۵ درصد باشد تا در زمان ورود به بازار، درجه بریکس آن‌ها به حدود ۹/۵ درصد افزایش یافته و طعم مطلوبی پیدا کند.

۲۰۲۵۱۰۲۶_۰۹۴۴۰۸

معاون پژوهشی پژوهشکده مرکبات و میوه‌های نیمه‌گرمسیری، تأکید کرد: برداشت میوه با میزان قند بالاتر از حدنصاب یادشده، علاوه بر این که باعث بالاتر رفتن کیفیت طعم می‌شود، ماندگاری میوه در انبار را نیز افزایش می‌دهد.

وی با اشاره به این‌که متأسفانه در سال‌های اخیر برخی باغداران، کیوی را در اوایل شهریور و با قند تنها ۴ درصد برداشت کرده و روانه بازار می‌کنند؛ خاطرنشان کرد: این میوه‌ها به دلیل نارسی و نابالغی در زمان برداشت، فرایند رسیدن طبیعی بعد از برداشت را طی نکرده و دارای طعم نامناسب، ترش و بافت نرم و لزج است که به اعتبار کیوی ایرانی در بازارهای داخلی و خارجی آسیب می‌زند.

فتاحی‌مقدم با پیشنهاد این‌که برای جلوگیری از برداشت زودهنگام، مجوز برداشت توسط مدیریت‌های جهاد کشاورزی استان‌ها صادر شود و این مجوز به‌عنوان یکی از مدارک الزامی صادرات در نظر گرفته شود؛ افزود: تحقق این امر نیازمند اطلاع‌رسانی دقیق و به‌موقع به باغداران و خریداران است تا در زمان مناسب نسبت به دریافت مجوز اقدام کنند.

وی با تأکید بر این که برای برداشت زودتر از حدنصاب، لازم است سفارش رسمی و کتبی از طرف دولت واردکننده با ذکر تناژ مورد نیاز و درصد قند میوه به وزارت جهاد کشاورزی ارسال شده و بر این مبنا اقدام به برداشت و صادرات صورت گیرد؛ تصریح کرد: هرگونه مبادله غیررسمی میان صادرکنندگان و واردکنندگان دارای تعارض منافع، در یک سیستم سالم، علمی و منطقی قابل تأیید نبوده و چنین مبادلاتی در درازمدت به بازار کیوی ایران آسیب می‌زند؛ در این میان بیشترین ضرر متوج تولیدکننده‌ای است که برای بلندمدت به ثبات و اعتبار بازار نیاز دارد.

این عضو هیأت علمی سازمان تات، توضیح داد: به منظور اندازه‌گیری بریکس، باید حداقل ۱۵ عدد میوه سالم و یکنواخت از قسمت‌های مختلف درخت انتخاب شده و پس از آماده‌سازی نمونه‌ها و اندازه‌گیری با رفراکتومتر، میانگین بریکس آن‌ها حداقل ۶/۲ درصد باشد تا کیفیت مطلوب برداشت تأیید شود؛ به دلیل ساده بودن اجرای این روش، باغداران می‌توانند به‌راحتی از آن استفاده کنند.

photo21661099476رفرکتومتر جهت اندازه‌گیری میزان TSSیا بریکس در زمان برداشت

 

وی یادآور شد: واحدهای تحقیقاتی استان‌های کیوی‌خیز و مراکز خدمات جهاد کشاورزی می‌توانند به‌عنوان مراجع معتبر برای تعیین زمان مناسب برداشت کیوی رقم هایوارد عمل کنند.

فتاحی‌مقدم خاطرنشان کرد: جزئیات مربوط به آزمون‌های مختلف و نحوه اندازه‌گیری ماده خشک در استاندارد ملی ایران به شماره ۳۴۷۵ (سال ۱۳۹۵) تحت عنوان «میوه کیوی – ویژگی‌ها و روش آزمون» آورده شده و سایر الزامات کیفی و استانداردهای صادراتی این میوه در دستورالعمل‌های ملی و بین‌المللی مرتبط به‌طور کامل تشریح شده است.

وی تصریح کرد: با رعایت اصول صحیح برداشت و توجه به معیارهای علمی می‌توان کیوی باکیفیت و مطلوبی تولید کرد که ضمن جلب رضایت مصرف‌کنندگان، موجب ارتقای جایگاه این محصول در بازارهای جهانی نیز خواهد شد.

 

خبرنگار: شهرزاد مسعودی

 

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید