عضو هیأت علمی سازمان تات:
پروانه صنفی مجوز تولید نهال نیست
تهران- ایانا- کارشناس مسئول نهال مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، گفت: پروانههای صنفی صرفاً تأییدکننده نوع فعالیت بوده و مجوز تولید نهال محسوب نمیشود.
به گزارش ایانا به نقل از ایرنا، سیدمجید بنیفاطمه، اظهار داشت: پروانههای صنفی صرفاً تأییدکننده نوع فعالیت بوده و مجوز تولید نهال محسوب نمیشوند؛ بنابراین مرجع اخذ مجوز تولید نهال، مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال است.
کارشناس مسوول نهال مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، افزود: برای تولید نهال استاندارد، انجام آزمایشهای دورهای آب و خاک بهمنظور تعیین میزان حاصلخیزی خاک، تأیید عدم وجود عوامل خاکزی محدودکننده، رعایت فاصله دوره تناوب کاشت، فاصله ایمنی نهالستان از باغها و مزارع همجوار، اصول بهداشت نهالستان، استفاده از منبع آب سالم و ضدعفونی کامل ادوات مورد استفاده در نهالستان، ضرورت دارد.
بنیفاطمه گفت: کنترل بهداشت حریم نهالستان شامل اطمینان از کنترل علفهای هرز در محدوده نهالستان، حذف بقایای گیاهی، خودداری از کشت محصولات سبزی و صیفی و استفاده از پایه مناسب با رقم تولیدی از دیگر ملزومات تولید نهال استاندارد است.
وی با اشاره به ضرورت رعایت استانداردهای کاشت نهال در واحد سطح از جمله کاشت تکردیفه یا دو ردیفه با حداقل فاصله بین خطوط ۸۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر و رعایت فاصله در خط برای تولید نهال استاندارد، تأکید کرد: تأمین پیوندک از باغهای مادری دارای مجوز یا باغهای تهیه پیوندک شخصی مورد تأیید و همچنین مبارزه با علفهای هرز از دیگر نکات مهم در تولید نهال استاندارد بهشمار میرود.
کارشناس مسوول نهال مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال ادامه داد: در ایام جابهجایی نهال، تولیدکننده موظف است آمار و اطلاعات تولید نهال خود را پس از تأیید نهایی تعداد نهال استاندارد، به تفکیک رقم و نوع پایه با حضور کمیته فنی نهال استان و از طریق تکمیل فرمهای مربوطه جهت درخواست شناسه به مؤسسه ارسال کند.
وی با اشاره به اینکه بهترین زمان الصاق شناسه، پس از توقف رشد و پیش از جابهجایی نهال از نهالستان است؛ گفت: بنابراین تولیدکننده نهال باید پس از دریافت شناسه، نسبت به الصاق آن طبق شیوهنامه مربوطه اقدام کند.
بنیفاطمه با تأکید بر اهمیت اطلاعرسانی و رعایت اصول در زمان عرضه، گفت: معرفی ارقام و محصولات تولیدی در قالب بنر، بروشور و کاتالوگ، رعایت استانداردهای نهال در هنگام عرضه، تأمین نهال رقم گردهافشان در زمان فروش، دریافت گواهی بهداشت نباتی از سازمان حفظ نباتات پیش از عرضه نهال و صدور فاکتور فروش از نکات مهمی است که باید مدنظر قرار گیرد.
وی اظهار داشت: رعایت اصول فنی در جریان برداشت نهال از جمله زمان مناسب کندن نهال، جلوگیری از آسیب به ریشه و ساقه، جداسازی نهالهای غیراستاندارد مانند نهالهای دارای ریشه پیچخورده، زخمی، ساقه کج یا معوج، دارای خمیدگی یا ریشه نامتوازن و نرکها، همچنین تمیز کردن خاک و ضدعفونی ریشه نهال از نکات ضروری در فرایند برداشت است.
کارشناس مسوول نهال مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال تأکید کرد: صدور فاکتور فروش برای خریداران، فروش نهال در جایگاههای توزیع مشخصشده توسط استانها یا در نهالستان با رعایت اصول بستهبندی و تحویل نهال با نصب شناسه بر روی هر نهال، ضروری است.
وی با اشاره به ضرورت نصب بنر معرفی نهالستان دارای مجوز در ورودی نهالستان، گفت: این بنر بهصورت همشکل برای تمامی نهالستانها طراحی شده و تولیدکنندگان باید برای آگاهی خریداران، محل نهالستان مجوزدار خود را معرفی کنند.
بنیفاطمه با بیان اینکه مدیریتهای جهاد کشاورزی باید با همکاری شهرداری و سایر دستگاهها، جایگاههای مشخصی را برای عرضه نهال شناسهدار تعیین کنند؛ تصریح کرد: تولیدکننده نهال باید خصوصیات تولیدات خود از جمله نوع پایه و رقم را بهدرستی معرفی کند، چراکه تولید نهال سالم، اصیل، استاندارد، شناسهدار و دارای مجوز از مؤسسه، زمینهساز پیشرفت و ضامن صنعت باغبانی و در نهایت افزایش امنیت غذایی کشور است.
دیدگاه تان را بنویسید