عضو هیأت علمی سازمان تات:
رقم جدید خربزه سیستو معرفی شد

تهران- ایانا- عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان با اشاره به معرفی یک رقم جدید خربزه با نام «سیستو» پس از بیش از هفت سال برنامه پژوهشی و اصلاحی در جمعیتهای بومی سیستان گفت: این رقم با ویژگیهای یکنواختی، طعم و عطر مطلوب و مقاومت بالا در برابر تنشهای محیطی، آماده عرضه به کشاورزان است.
محمدرضا ناروییراد در گفتوگو با خبرنگار ایانا با بیان اینکه کشت خربزه عمدتاً در حاشیه کویر انجام میشود؛ افزود: استانهای خراسان رضوی، سمنان، سیستان و بلوچستان و فارس بیشترین سطح زیرکشت را دارند.
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان با اشاره به اینکه خراسان رضوی رتبه نخست و سیستان و بلوچستان با نزدیک به شش هزار هکتار رتبه سوم سطح زیر کشت خربزه را دارد؛ گفت: طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی، تولید خربزه در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۲۰ هزار تن بوده است.
نارویی راد با معرفی خربزه بهعنوان محصولی با تنوع ژنتیکی بسیار بالا، اظهار داشت: در سیستان و سایر استانها، جمعیتهای بومی خربزه با تیپهای متفاوت مشاهده میشود که برای رسیدن ارقامی یکنواختتر، بازارپسند و با کیفیت کمی و کیفی بهتر به دست کشاورزان، نیازمند برنامههای اصلاحی هستند.
وی با اشاره به معرفی رقم جدید خربزه در سیستان که در یکصدوهفدهمین کمیته ملی معرفی رقم بهنام «سیستو» به ثبت رسید؛ افزود: این رقم حاصل اصلاح جمعیت بومی خربزه سفیدک در منطقه است و ویژگیهای خاص خود از نظر کیفیت میوه، عطر و طعم را دارد.
نارویی راد با بیان اینکه رقم سیستو یکنواختتر از ارقام قدیمی بوده و عملکرد آن نسبت به جمعیت اولیه حدود دو تا سه تن بیشتر است؛ توضیح داد: علاوه بر مصرف تازهخوری، میتوان از این خربزه در صنایع تبدیلی، به ویژه تولید پالپ، استفاده کرد.
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سیستان گفت: خربزههایی که در حاشیه کویر کشت میشود در ذات خود پتانسیل تحمل بالایی در برابر تنشهای رطوبتی و شوری دارد؛ با این وجود برنامههای اصلاحی کمک کرده تا رقم سیستو نسبت به ارقام وارداتی و هیبرید، مقاومت بیشتری داشته باشد.
وی یادآور شد: ارقام اصلاح شده خربزه از جمله خاتونی، قصری، درگزی، فیروزی و سیستو که در سالهای اخیر به کشاورزان معرفی و در جنوب و جنوب شرق کشور کشت شده است؛ ژنهای تحمل به تنشهای محیطی را در خود دارد.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید