کرمانشاه؛ جایی که زمین سخاوتمند است

تهران- ایانا- استان کرمانشاه با ۹۵۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی و تولیدات متنوع زراعی، باغی و دامی، نقش کلیدی در تأمین نیازهای غذایی و صادرات محصولات کشاورزی دارد.
به گزارش خبرنگار ایانا، استان کرمانشاه، با مساحت 25 هزار و 45 کیلومتر مربع و جمعیتی حدود ۲ میلیون نفر، یکی از استانهای مهم غربی ایران است. یک میلیون و 198 هزار هکتار از عرصههای منابع طبیعی استان را مرتع و 528 هزار هکتار آن را جنگل به خود اختصاص داده است.
استان کرمانشاه با توجه به موقعیت جغرافیایی و اقلیمی خاص خود و داشتن بیش از ۹۵۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی یکی از بزرگترین تولیدکنندگان محصولات زراعی، باغی، دامی و شیلاتی در کشور بهشمار رفته، و با توجه به موقعیت مرزی خود، بهویژه در بخش صادرات محصولات کشاورزی به کشورهای همسایه، نقش مهمی ایفا میکند.
گندم و نخود؛ طلای زراعت کرمانشاه
در سالهای اخیر، کرمانشاه توانسته است رشد چشمگیری در تولید محصولات زراعی داشته باشد. در حال حاضر، میزان تولیدات زراعی استان به بیش از چهار میلیون و 727 هزار تن رسیده است.
استان کرمانشاه در تولید گندم رکورد بیسابقهای را به ثبت رسانده و در سال گذشته یک میلیون و ۸۵ هزار تن گندم تولید کرده است، که بهطور معمول در شرایط خشکسالی، این رکورد دستاورد قابل توجهی است.
نخود محصول زراعی شاخص دیگر کرمانشاه است که تولیدو سطح زیر کشت آن در استان، رتبه اول کشور را به خود اختصاص داده است.در حال حاضر، این استان یکسوم تولید نخود کشور را تأمین میکند که معادل بیش از ۱۳۲ هزار تن است.
تولید جو استان کرمانشاه نیز با حجم برداشت ۳۵۵ هزار تن رتبه اول کشور را به خود اختصاص داده، و در تولید آفتابگردان آجیلی و ذرت دانهای به ترتیب رتبههای دوم و سوم کشور بهدست آمده است.
باغها؛ گنجینهای از طعم و رنگ
استان کرمانشاه با سطح زیر کشت بیش از ۴۶ هزار و ۸۰۰ هکتار باغ و حجم تولید بیش از ۳۵۷ هزار تن محصول، یکی از مهمترین تولیدکنندگان محصولات باغی در کشور است.
تولید انگور به عنوان یکی از محصولات باغی کلیدی استان کرمانشاه با سطح زیر کشت حدود ۱۰ هزار هکتار برای مصرف تازه و فرآوری به کشمش، پیشرفتهای زیادی داشته است.
زیتون یکی دیگر از محصولات باغی است که استان کرمانشاه با سطح زیر کشت ۱۰۰۰ هکتار در تولید آن فعال بوده، و سالانه بیش از 7 هزار تن زیتون تولید میکند. این محصول عمدتاً در صنایع روغنکشی و کنسروسازی بهکار میرود.
در بخش میوههای هستهدار، استان کرمانشاه پیشرفتهای قابل توجهی داشته است. سال گذشته تولید میوههایی نظیر هلو، شلیل و شفتالو در این استان بیش از ۵۰ هزار تن بود که در مقایسه به مدت مشابه سال قبل افزایش ۱۰ درصدی را شاهد بوده است. این تولیدات عمدتاً از سطح زیر کشت ۲ هزار و ۹۰۰ هکتار از باغات هلو، شلیل و شفتالو برداشت شد.
در زمینه تولید انجیر، استان کرمانشاه دارای باغاتی به مساحت 790 هکتار، و عمدتا در شهرستانهای دالاهو و سرپل ذهاب است. استان کرمانشاه بهویژه در تولید انجیر رقم مجیفی، که حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد از کل تولید انجیر استان را تشکیل میدهد و به دلیل کیفیت بالای خود در داخل کشور و همچنین برای صادرات به کشورهای اروپایی و آسیای شرقی فرآوری میشود، مشهور است.
دامپروری پررونق کرمانشاه
صنعت دامپروری استان کرمانشاه از جمله بخشهای مهم اقتصادی استان است که نقش بسزایی در تأمین نیازهای غذایی کشور دارد. تولیدات دامی استان به بیش از 591 هزار تن در سال رسیده است که شامل گوشت قرمز، گوشت مرغ و سایر محصولات دامی است.
سال گذشته تولید گوشت قرمز در استان به بیش از ۴۳ هزار تن، تولید گوشت مرغ ۷۴ هزار و 7۰۰ تن، سایر ماکیان هزار و 400 تن، تخممرغ 11 هزار و 700 تن، شیر 431 هزار تن، شیلات و آبزیان 22 هزار و 870 تن، عسل 7هزار و 100 تن رسید.
صنایع تبدیلی؛ ارزش افزوده خاک
در حوزه صنایع تبدیلی کشاورزی، استان کرمانشاه با داشتن ۳۴۴ واحد صنعتی در این بخش، ظرفیت فرآوری بیش از ۲ میلیون و ۶۱۲ هزار تن از محصولات کشاورزی را دارد. این واحدها به فرآوری محصولات کشاورزی از جمله گوشت، غلات، حبوبات و میوهها پرداخته و در توسعه اقتصادی استان نقش مهمی دارند.
آبیاری نوین؛ سبزی پایدار
در راستای افزایش بهرهوری و کاهش مصرف آب، استان کرمانشاه بهطور مستمر در حال توسعه سیستمهای نوین آبیاری است. در حال حاضر ۱۳۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به سیستمهای نوین آبیاری تحت فشار مجهز شدهاند.
همچنین پروژههای آبیاری در رودخانههای مرزی و شبکههای آبیاری فرعی در حال اجراست که میتواند به بهبود مدیریت منابع آب و افزایش تولید کمک کند.
کرمانشاه؛ مرز تجارت و کشاورزی
موقعیت جغرافیایی ویژه استان کرمانشاه، دارا بودن 380 کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق و داشتن بازارچههای مرزی فعال، این استان را به یکی از تأمینکنندگان اصلی محصولات کشاورزی برای بازار عراق و سایر کشورهای منطقه بدل کرده، و عمده صادرات محصولات کشاورزی کشور از مرزهای رسمی این استان انجام میشود.
صادرات محصولات باغی و کشاورزی به کشورهای اروپایی و آسیایی جایگاه ویژهای به کرمانشاه در عرصه تجارت خارجی بخشیده، نزدیکی به مرز و دسترسی به بازارهای مصرف، فرصتهای بینظیری برای کشاورزان و تولیدکنندگان استان فراهم کرده است تا محصولات خود را با حداقل هزینه و زمان به مقاصد صادراتی برسانند.
صنعت کشاورزی استان کرمانشاه با تولیدات متنوع در بخشهای زراعی، باغی، دامی و شیلاتی، توانسته است به یکی از استانهای مهم کشاورزی ایران تبدیل شود. با توجه به برنامههای توسعهای در زمینه آبیاری نوین، تجهیز اراضی و گسترش صنایع تبدیلی، این استان به سمت تولیدات پایدار و افزایش ارزشافزوده حرکت میکند.
سهم استان کرمانشاه در طرح ملی کاشت یک میلیارد درخت، 2 میلیون و 300 هزار اصله است که قریب به 1 درصد از کل این طرح ملی را شامل میشود.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید