مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان کشور بیان کرد:

کارخانجات خوراک دام آماده کاهش ۳۰ درصدی واردات نهاده‌ها/ ظرفیت ۳ میلیون تنی انبارش در خدمت امنیت غذایی

کارخانجات خوراک دام آماده کاهش ۳۰ درصدی واردات نهاده‌ها/ ظرفیت ۳ میلیون تنی انبارش در خدمت امنیت غذایی

تهران- ایانا- مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان کشور با اشاره به ظرفیت ۷۸۰ کارخانه خوراک در کشور گفت: «تبدیل نهاده‌های دامی به خوراک آماده در این واحدها می‌تواند بهره‌وری تولید را ۲۵ درصد افزایش داده و واردات نهاده‌ها و خروج ارز از کشور را تا ۳۰ درصد کاهش دهد.»

کدخبر: 135952

ظرفیت کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان برای افزایش بهره‌وری تولید و کاهش وابستگی به واردات نهاده‌های دامی، موضوعی است که مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان کشور بر آن تأکید دارد.

محمد مسعودی در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا اظهار کرد: «در حال حاضر ۲۵ تعاونی و حدود ۷۸۰ کارخانه تولید خوراک دام، طیور و آبزیان در کشور فعالیت می‌کنند و این واحدها توانایی آن را دارند که نهاده‌های وارداتی را به خوراک آماده تبدیل و در اختیار واحدهای تولیدی قرار دهند.»

photo28151035354

به گفته او استفاده از خوراک آماده تولیدشده در کارخانجات می‌تواند حداقل ۲۵ درصد بهره‌وری تولید خوراک را افزایش دهد؛ این میزان بهره‌وری به معنای کاهش ۲۵ تا ۳۰ درصدی واردات نهاده‌های دامی و در نتیجه کاهش خروج ارز از کشور خواهد بود.

این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که بخش قابل توجهی از هزینه تولید محصولات دامی به تأمین نهاده‌ها وابسته است و هر میزان افزایش بهره‌وری در مصرف خوراک می‌تواند نیاز کشور به واردات را کاهش دهد.

مسعودی در تشریح ظرفیت‌های ایجادشده در سال‌های اخیر گفت: «کارخانجات خوراک دام کشور طی سال‌های گذشته با سرمایه‌گذاری در فناوری‌های جدید، کیفیت و کارایی محصولات خود را ارتقا داده‌اند؛ استفاده از خوراک پلت، یکی از این فناوری‌هاست که موجب توزیع یکنواخت مواد مغذی در خوراک می‌شود.»

او ادامه داد: «فناوری فول‌فت سویا (Full-Fat Soybean) نیز در برخی واحدها به کار گرفته شده و محصولی راهبردی برای گاوداری‌های پرتولید فراهم کرده است. همچنین فناوری فلیک (Flaking) که طی پنج تا شش سال اخیر وارد برخی کارخانجات شده، امکان کاهش حداقل ۲۰ درصدی مصرف غلات در دامداری‌ها را فراهم می‌کند.»

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان کشور با اشاره به وضعیت صنعت خوراک آبزیان نیز گفت: «بسیاری از کارخانجات خوراک آبزیان کشور از فناوری‌های روز دنیا بهره می‌برند و بخشی از تولیدات آنها قابلیت صادرات دارد.»

او یکی دیگر از مسیرهای افزایش بهره‌وری را استفاده از پسماندهای کشاورزی دانست و افزود: «استفاده از ضایعات نخیلات خرما، پودر پسته، زیتون و سایر پسماندهای کشاورزی در برخی واحدها آغاز شده و علاوه بر کاهش هزینه‌ها، ارزش تغذیه‌ای مناسبی نیز دارد.»

مسعودی با اشاره به راه‌اندازی یک واحد پیشرفته در آذربایجان غربی برای استفاده از پسماندهای کشاورزی اظهار کرد: «توسعه این بخش می‌تواند زمینه استفاده بیشتر از منابعی را فراهم کند که پیش از این به عنوان ضایعات شناخته می‌شد.»

او در عین حال مهم‌ترین مانع توسعه این بخش را فرآیندهای صدور مجوز عنوان کرد و گفت: «در حال حاضر برخی الزامات و استانداردهایی که برای واحدهای تولیدکننده خوراک مبتنی بر پسماند در نظر گرفته می‌شود، مشابه استانداردهای کارخانجات بزرگ خوراک است و این موضوع روند فعالیت این واحدها را دشوار کرده است.»

مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان کشور معتقد است تسهیل این فرآیندها می‌تواند ظرفیت استفاده از پسماندهای کشاورزی را افزایش دهد؛ ظرفیتی که در شرایط افزایش قیمت نهاده‌ها اهمیت بیشتری پیدا کرده است.

مسعودی در بخش دیگری از سخنان خود به نقش کارخانجات خوراک در امنیت غذایی کشور اشاره کرد و گفت: «این واحدها علاوه بر تولید خوراک، از ظرفیت قابل توجهی برای ذخیره‌سازی نهاده‌های دامی برخوردار هستند.»

او افزود: «در حال حاضر حدود ۳ میلیون تن ظرفیت انبارش نهاده در کارخانجات خوراک کشور وجود دارد و استفاده از این ظرفیت می‌تواند به توزیع گسترده‌تر ذخایر در سطح کشور کمک کند.»

به گفته مسعودی، پراکندگی ذخایر نهاده در صدها کارخانه خوراک، علاوه بر تقویت امنیت غذایی، از منظر پدافند غیرعامل نیز اهمیت دارد؛ زیرا تمرکز ذخایر در تعداد محدودی از مراکز را کاهش می‌دهد و تاب‌آوری زنجیره تأمین نهاده‌های دامی را افزایش می‌دهد.

طبق اظهارات او در صورت توسعه استفاده از خوراک آماده، گسترش فناوری‌های نوین و رفع موانع موجود در حوزه صدور مجوزها، ظرفیت کارخانجات خوراک می‌تواند نقش پررنگ‌تری در کاهش واردات نهاده‌ها، افزایش بهره‌وری تولید و تقویت امنیت غذایی کشور ایفا کند.

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید