جشن شکرانه برداشت انار و انجیر ارس برگزار شد

جشن شکرانه برداشت انار و انجیر ارس برگزار شد

آذربایجان شرقی- ایانا- معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی از برداشت ۹ هزار تُن انار از باغات آذربایجان شرقی خبر داد.

صادق نادری، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی در آیین جشن شکرانه برداشت انار و انجیر ارس که در مجموعه گردشگری کردشت جلفا برگزار شد، ضمن قدردانی از تلاش بهره‌برداران بخش کشاورزی منطقه، گفت: وجود باغات انار در کنار جاذبه‌های طبیعی و گردشگری حاشیه رودخانه ارس، ارزش افزوده‌ای منحصربه‌فرد برای این محصول در استان ایجاد کرده و این منطقه را به یکی از مقاصد جذاب کشاورزی-گردشگری کشور تبدیل نموده است.

وی افزود: انار از محصولات مناطق نیمه‌گرمسیری است که در نوار شمالی استان از شمال‌شرق تا شمال‌غرب، اقلیم مناسبی برای کشت آن فراهم است. سطح زیرکشت انار در آذربایجان شرقی ۸۲۷ هکتار است که از این میزان، ۷۳۲ هکتار بارور و ۹۵ هکتار غیر بارور می‌باشد.

نادری با اشاره به نقش محوری شهرستان جلفا در تولید انار استان گفت: حدود ۶۰۰ هکتار از باغات انار استان در شهرستان جلفا واقع است که به تنهایی ۷۰ درصد سطح باغات و بیش از ۸۰ درصد محصول تولیدی استان را شامل می‌شود که شهرستان‌های خداآفرین با حدود ۲۰۰ هکتار و میانه با ۴۰ هکتار، در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

به گفته وی، حدود ۰/۶ درصد از کل باغات انار کشور در استان آذربایجان شرقی واقع شده است.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان تصریح کرد: میزان تولید سالانه انار استان حدود ۹ هزار تُن است که بخش عمده آن در شهرستان جلفا برداشت می‌شود. این محصول هم برای مصرف تازه‌خوری و هم برای تولید فرآورده‌هایی چون رب و کنسانتره انار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی میانگین عملکرد انار در باغات استان را ۸ تا ۱۰ تُن در هکتار و در باغات نمونه تا ۳۵ تُن در هکتار اعلام کرد و افزود: ارقام رایج انار در آذربایجان شرقی شامل ارقام بومی، گلوشاه، ساوه، ترش، خونین، ملس و آق‌شاور است که از تنوع طعمی و کیفی بالایی برخوردارند.

نادری با اشاره به ویژگی‌های اقلیمی کشت این محصول اظهار داشت: انار میوه‌ای ویژه مناطق نیمه‌گرمسیری است؛ چرا که گرمای بیش از حد موجب سوختگی پوست میوه و سرمای زیاد سبب ترکیدگی آن می‌شود. ازاین‌رو مدیریت دقیق زمان برداشت در حفظ کیفیت محصول نقش کلیدی دارد.

وی تأکید کرد: میوه انار باید در زمان رسیدگی کامل و پیش از شروع سرمای پاییزه برداشت شود. برداشت در شرایط بارندگی یا شبنم‌زدگی توصیه نمی‌شود، زیرا میوه‌های آب‌دیده در انبار دچار ترک‌خوردگی و فساد می‌شوند. استفاده از قیچی باغبانی یا روش چرخشی برای جدا کردن میوه از شاخه بدون آسیب به شاخه‌های بارده سال آینده ضروری است.

نادری افزود: پس از برداشت، باید دم میوه‌ها به دقت کوتاه و در جعبه‌های مخصوص بسته‌بندی و حمل شود تا از آسیب مکانیکی و کاهش ماندگاری میوه جلوگیری گردد.

وی با اشاره به پتانسیل گردشگری منطقه گفت: تلفیق طبیعت دل‌انگیز ارس، باغات انار، و مجموعه‌های بوم‌گردی می‌تواند بستری برای توسعه گردشگری کشاورزی، رونق صادرات و معرفی ظرفیت‌های اقتصادی شمال استان فراهم کند.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی، با اشاره به اینکه آفت کرم گلوگاه انار مهم‌ترین آفت باغات انار شهرستان جلفا است، گفت: در سال جاری اقدامات گسترده‌ای در راستای کنترل این آفت انجام گرفته است. از جمله این اقدامات می‌توان به استفاده از عوامل کنترل بیولوژیک (زنبور تریکوگراما) و توزیع رایگان تریکو کارت در باغات انار منطقه سیه‌رود اشاره کرد. همچنین چسب لاتکس برای مسدود کردن تاج انار و جلوگیری از فعالیت آفت و نیز پرچم‌زدا برای زدودن پرچم‌های انار بین باغداران به ‌صورت رایگان توزیع شده است.

وی افزود: رویکرد اصلی در کنترل این آفت در شهرستان جلفا، اجرای مدیریت تلفیقی مبتنی بر روش‌های غیرشیمیایی است. در این زمینه از تله‌های نوری و فرمونی برای تعیین پیک پرواز حشرات کامل و زمان مناسب رهاسازی عوامل بیولوژیک استفاده می‌شود و جمع‌آوری بقایا و میوه‌های آلوده به‌صورت منظم در باغات انجام می‌گیرد تا چرخه زندگی آفت قطع شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان تصریح کرد: بیماری اسکب انار نیز به ‌صورت محدود در برخی از باغات شهرستان جلفا مشاهده می‌شود که با اجرای روش‌های شیمیایی کنترل‌شده و رعایت اصول به‌زراعی تحت کنترل است. شهرستان جلفا از ظرفیت ارزشمند واحد انسکتاریوم تولید عوامل کنترل بیولوژیک برخوردار است که هرساله در قالب قرارداد با سازمان و با استفاده از اعتبارات یارانه‌ای، نسبت به تولید و توزیع رایگان زنبور تریکوگراما در باغات انار منطقه اقدام می‌کند.

حجم ویدیو: 37.63M | مدت زمان ویدیو: 00:02:56
انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید