گردوی آذربایجان‌شرقی در مسیر ارزآوری؛ محصولی کوچک با نقشی بزرگ در اقتصاد غیرنفتی

گردوی آذربایجان‌شرقی در مسیر ارزآوری؛ محصولی کوچک با نقشی بزرگ در اقتصاد غیرنفتی

آذربایجان شرقی- ایانا- مدیر امور باغبانی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی گفت: آذربایجان‌شرقی دومین تولیدکننده گردو درکشور است.

مسعود جعفرنژاد در گفتگو با خبرنگاران با بیان اینکه از جمله موثرترین روش‌های تحول اقتصادی و افزایش درآمد ارزی از طریق صادرات غیرنفتی، توسعه تولید محصولات باغی است و در میان این محصولات، میوه‌های خشک به دلیل سهولت در نگهداری و صادرات، جایگاه ویژه‌ای در اقتصاد کشاورزی دارند گفت: در بین میوه‌های خشک، گردو به سبب ارزش غذایی و اقتصادی بالا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است؛ زیرا علاوه بر مصرف تازه‌خوری، در صنایع تبدیلی، شیرینی‌پزی و آجیل‌سازی نیز کاربرد گسترده‌ای دارد و قابلیت نگهداری و عرضه در بازارهای هدف داخلی و خارجی را دارد.

وی با اشاره به سطح زیرکشت گردو در استان اظهار کرد: در حال حاضر حدود ۱۸ هزار هکتار از اراضی استان به کشت گردو اختصاص یافته و پیش‌بینی می‌شود امسال بین ۱۹ تا ۲۰ هزار تن گردو از این باغات برداشت شود.

به گفته وی، میانگین عملکرد استان حدود یک تن در هکتار برآورد شده است که خسارات سرمازدگی و تنش‌های اقلیمی بین ۳۰ تا ۴۰ درصد در اغلب باغات بر جای گذاشته است، اما در مقابل، عملکرد باغات شاخص استان در شرایط مناسب به ۶ تا ۸ تن در هکتار نیز می‌رسد.

مدیر امور باغبانی سازمان با استناد به آمارنامه رسمی کشاورزی کشور خاطرنشان کرد: استان آذربایجان شرقی از نظر سطح زیرکشت گردو رتبه سوم کشور و از نظر میزان تولید رتبه دوم را داراست.

وی درباره عوامل مستعدکننده استان برای تولید گردو گفت: آب‌وهوای سرد و معتدل، ارتفاع مناسب از سطح دریا، خاک حاصلخیز، ژنوتیپ‌های برتر محلی و بهره‌گیری از ارقام تجاری جدید، از مهم‌ترین دلایل توسعه باغات گردو در استان است.

جعفرنژاد افزود: تولید گردو تقریباً در تمامی شهرستان‌های استان انجام می‌گیرد که در این میان شهرستان عجب‌ شیر با ۳ هزار و ۴۰۰ هکتار رتبه نخست، مراغه با ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار رتبه دوم و اسکو با یکهزارو  ۹۵۰ هکتار رتبه سوم را به خود اختصاص داده‌اند؛ همچنین شهرستان‌های آذرشهر، مرند و شبستر نیز از قطب‌های مهم تولید این محصول هستند.

وی بیان کرد: حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد گردوی تولیدی استان به‌صورت تازه‌خوری مصرف می‌شود و ۲۰ تا ۳۰ درصد نیز در صنایع تبدیلی و شیرینی‌پزی به مصرف می‌رسد.

جعفرنژاد با اشاره به ویژگی‌های ممتاز گردوی آذربایجان شرقی تأکید کرد: مغز روشن، درصد بالای چربی، طعم خاص و دلپذیر، بافت لطیف و پوست چوبی با کیفیت، گردوی تولیدی استان را در میان محصولات مشابه کشور متمایز کرده است و همین کیفیت بالا موجب شده بخش قابل توجهی از تولیدات استان به‌صورت مغز گردو به استان‌های همجوار و همچنین کشورهای حوزه خلیج فارس، آسیای میانه و روسیه صادر شود.

وی در پایان یادآور شد: ارقام کشت‌شده در استان شامل ارقام بذری و تجاری مانند چندلر، فرنور، فرانکت، هاوارد و ژنوتیپ‌های برتر محلی و خوشه‌ای است که توسعه آن‌ها در سال‌های اخیر در قالب طرح‌های اصلاح باغات و نهال‌کاری‌های جدید با حمایت سازمان جهاد کشاورزی استان دنبال می‌شود.

 

 

 

حجم ویدیو: 14.15M | مدت زمان ویدیو: 00:01:23
انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید