معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته‌های مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی بیان کرد:

گیاه‌پزشکی؛ سپر پنهان امنیت غذایی کشور

گیاه‌پزشکی؛ سپر پنهان امنیت غذایی کشور

معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته‌های مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور با تشریح فعالیت‌های گسترده این مؤسسه در پیشگیری از گسترش آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز مهاجم، کنترل بیولوژیک آفات و پایش باقی‌مانده آفت‌کش‌ها، نقش تحقیقات گیاه‌پزشکی را در پایداری تولید و تأمین غذای سالم کشور کلیدی دانست.

تهران – ایانا- معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته‌های مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور با اشاره به گستره فعالیت‌های این مؤسسه در حوزه امنیت غذایی، به تشریح اجرای برنامه‌های متنوع تحقیقاتی و ترویجی برای پیشگیری از گسترش آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز مهاجم، کاهش مصرف آفت‌کش‌های شیمیایی و ارتقای سلامت غذا پرداخت.

حسین نجفی در گفت‌وگو با ایانا با بیان این‌که مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور در راستای تحقق امنیت غذایی فعالیت‌های متعددی را در دستور کار دارد، اظهار داشت: «در حوزه جلوگیری از گسترش آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز مهاجم به کشور، فعالیت‌های گسترده‌ای در این مؤسسه انجام می‌شود.»

او افزود: «همچنین اثرات تغییرات اقلیمی و نقش آن در بروز و ظهور آفات جدید، چالش‌های نوظهور در حوزه سلامت غذا و موضوع باقی‌مانده آفت‌کش‌ها در محصولات غذایی، از محورهای اصلی فعالیت‌های تحقیقاتی این موسسه است.»

نجفی ادامه داد: «در حوزه مبارزه بیولوژیک نیز همکاران ما تلاش‌های گسترده‌ای انجام داده‌اند تا در راستای شعار «غذای بیشتر و غذای سالم‌تر» گام‌های مؤثری برداشته شود.»

معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته‌های مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور با تأکید بر ماهیت مسئله‌محور تحقیقات این مؤسسه تصریح کرد: «تحقیق برای حل چالش‌های گیاه‌پزشکی کشور و تحقیق برای توسعه، در سرلوحه کار ما قرار دارد؛ این چالش‌ها از اقصی نقاط کشور احصا شده و همکاران ستاد مؤسسه و در ۲۸ استان کشور روی شناسایی و مدیریت آن‌ها کار کرده و به نتایج عملیاتی دست پیدا می‌کنند.»

نجفی افزود: «مرحله بعد انتقال یافته‌های تحقیقاتی به بهره‌برداران، کارشناسان، مدیران و سیاست‌گذاران بخش کشاورزی است که کلینیک‌های گیاه‌پزشکی به‌عنوان مجموعه‌هایی که ارتباط مستقیم با کشاورزان دارند، نقش بسیار مهمی در این زمینه ایفا کرده و هر چه سطح دانش آن‌ها بالاتر باشد، مشکلات بخش کشاورزی کاهش خواهد یافت.»

او با اشاره به برنامه‌های متعدد مؤسسه گیاه‌پزشکی در زمینه نفوذ دانش و انتقال یافته‌ها، گفت: «همکاران ما به‌طور مستمر در قالب برنامه‌های روز مزرعه، روز انتقال یافته‌ها و همچنین تدوین و تولید نشریات و دستورالعمل‌های کاربردی، اجرایی و ترویجی، نتایج تحقیقات را به بهره‌برداران منتقل می‌کنند.»

نجفی ادامه داد: «همچنین برنامه‌های آموزشی متعددی به‌صورت حضوری و مجازی برای کلینیک‌های گیاه‌پزشکی برگزار می‌شود تا دانش آن‌ها افزایش یابد و این دانش به کشاورزان منتقل شود.»

معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته‌های مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی با بیان این‌که یکی از بخش‌های مهم تحقیقاتی موسسه، بخش کنترل بیولوژیک بوده که طی سال‌های متمادی فعالیت‌های گسترده‌ داشته و دستاوردهای ارزشمندی به دست آورده است، اظهار داشت: «در کنترل بیولوژیک آفات به‌ویژه در گلخانه‌ها، توفیق‌های بسیار خوبی حاصل شده و این یافته‌ها با وارد شدن به عرصه اجرا، نقش مؤثری در کاهش مصرف آفت‌کش‌ها و تولید محصولات سالم داشته است.»

او خاطرنشان کرد: «این فعالیت‌ها محدود به گلخانه‌ها نبوده و در حوزه محصولات زراعی، باغی و گلخانه‌ای، هم در ستاد مؤسسه و هم در استان‌ها، اقدامات مؤثری انجام شده که نتایج آن هم‌اکنون در عرصه قابل مشاهده است.»

نجفی با اشاره به این‌که مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی در کنار دستگاه اجرایی متناظر خود، سازمان حفظ نباتات، نقش بسیار ویژه‌ای در پایداری تولید محصولات کشاورزی دارد، گفت: «شناسایی عوامل نوظهور، ارائه هشدارهای لازم درباره گونه‌های مهاجم، توجه به مسائلی که سلامت غذا را تحت تأثیر قرار می‌دهد و پایش باقی‌مانده آفت‌کش‌ها در محصولات زراعی، خاک و آب، از جمله وظایف مهمی است که در این مؤسسه دنبال می‌شود.»

او ضمن قدردانی از همکاری سازمان حفظ نباتات و تلاش‌های همکاران تحقیقاتی و اجرایی در سراسر کشور اظهار داشت: «اگر بتوانیم دانش کشاورزان را برای شناسایی به‌موقع آفات، گزارش‌دهی سریع و مدیریت بهینه آن‌ها افزایش داده و مصرف آفت‌کش‌ها را با اتکا به روش‌های غیرشیمیایی کاهش دهیم، نقش بسیار مهمی در پایداری تولید و سلامت غذا ایفا کرده‌ایم.»

نجفی با بیان این‌که یکی از مهم‌ترین چالش‌های فعلی این موسسه تأمین اعتبارات مورد نیاز بخش تحقیقات است، گفت: «معضلات جدیدی مانند زوال مرکبات، مشکلات آفات در نخلستان‌ها، چالش‌های عرصه‌های طبیعی و موضوع باقی‌مانده آفت‌کش‌ها در محصولات غذایی، نیازمند توجه ویژه برنامه‌ریزان و سیاست‌گذاران است.»

معاون پژوهش، فناوری و انتقال یافته‌های مؤسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور، افزود: «همچنین سبد آفت‌کش‌ها باید به‌روز، غنی و کم‌خطر شده و آفت‌کش‌های ایمن‌تر برای جامعه معرفی شوند.»

او تأکید کرد: «از نظر بودجه‌ای و همچنین در حوزه نیروی انسانی، با توجه به بازنشسته شدن بخش قابل توجهی از نیروها، نیازمند تقویت مؤسسات تحقیقاتی در سراسر کشور هستیم تا این مراکز بتوانند رسالت خود را مانند گذشته به‌خوبی ایفا کنند.»

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید