عضو هیأت علمی سازمان تات:
بیش از ۳۰ فرمول غذایی بومی برای تمام مراحل زندگی ماهیها تهیه شد
تهران- ایانا- رییس انستیتو تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاری، گفت: برداشت خاویار از بدن ماهی بدون کشتن آنها، کاهش زمان تولید خاویار و کنترل کامل فرایند تکثیر و تغذیه ماهی با سنتز داخلی هورمون LHRH و دستیابی به فرمولهای غذایی بومی، در کشور امکانپذیر شده است.
علینقی سرپناه در گفتوگو با خبرنگار ایانا اظهار داشت: انستیتو تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاری در رشت، در کنار مراکز معتبر در آمریکا، چین و روسیه، جزو چهار انستیتوی برتر جهان در حوزه ماهیان خاویاری محسوب میشود.
رئیس انستیتو تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاری با اشاره به گستردگی فعالیتهای این انستیتو در کشور، گفت: در حال حاضر حدود ۳۰۰ سایت در ۲۲ استان از ۳۱ استان کشور در زمینه تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری فعال بوده که حاصل تلاش آنها تولید سالانه ۱۰ هزار تن گوشت و ۲۰ تن خاویار است.
سرپناه با اشاره به پرورش پنج گونه ماهی خاویاری شامل فیلماهی، اوزونبرون، قرهبرون، چالباش روسی و شیپ در این موسسه، افزود: گونههای وارداتی مثل سیبری و استریاد هم در امر تکثیر خوب جواب دادهاند؛ علاقه مردم کشور ما بیشتر به فیلماهی و ماهی سیبری است که هم رشد خوبی داشته و هم مقاوم به بیماریها هستند.
وی با انتقاد از روشهای سنتی برداشت خاویار اظهار داشت: متأسفانه به دلیل عدم تخصص، در بسیاری از کارگاهها شکم ماهی مادهای که 10 سال برایش زحمت کشیده شده را برش داده و برای استحصال خاویار آن را از بین میبرند؛ اما با تکنیک جدید، با استفاده از سونوگرافی و لاپاراسکوپی، میتوان بدون کشتن ماهی، خاویار برداشت کرد که برای هر ماهی امکان چهار بار سزارین وجود دارد.

رئیس انستیتو تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاری با اشاره به سنتز هورمون LHRH بهعنوان یکی از هورمونهای اساسی در تکثیر ماهی، اظهار داشت: محققین ما پس از سه دهه تحقیق و توسعه موفق به تولید آنالوگ داخلی این هورمون شده و نگرانی از تأمین آن در مراکز تحقیقاتی کشور وجود ندارد.
وی همچنین با بیان موفقیت در پیوند سلولهای جنسی فیلماهی به ماهی سیبری، گفت: در زمان تمایز سلولهای جنسی، با لاپاراسکوپی، سلولها را از فیلماهی ۱۰ ساله به رحم ماهی سیبری سه ساله پیوند زدیم که این کار در مرحله اول موفقیتآمیز بود؛ قیمت ماهی سیبری در حال حاضر کیلویی بین ۱۲ تا ۲۴ میلیون تومان و فیلماهی بین ۴۴ تا ۸۰ میلیون تومان است که در خارج از کشور تا ۳۰۰ میلیون هم میرسد، بنابراین با انجام این کار زمان تولید خاویار را ۷ سال کاهش داده و نیز ارزش اقتصادی را بالا بردهایم.
سرپناه با اشاره به دستیابی به بیش از ۳۰ فرمول غذایی ماهی خاویاری در انستیتو تحقیقات بینالمللی این ماهیان، افزود: از لارو تا مولد، همه فرمولها را داشته و با کارخانههای مستقل داخلی برای تولید قرارداد میبندیم؛ این کار منتج به حفظ امنیت غذایی کشور، کاهش قیمتها و جلوگیری از خروج ارز میشود.
خبرنگار: شهرزاد مسعودی
دیدگاه تان را بنویسید