Iranian Agriculture News Agency

مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران:

ابلاغ سند توانمندسازی بهره‌برداران تعاونی

ایانا-کشاورزی: تعداد ۱۹ شـرکت تعـاونی و اتحادیه پرورش گل‌وگیاه زینتی و یک اتحادیه مرکزی گل و گیاه تحت پوشـش سازمان در استان‌های تهران، قم، مرکزی، مازندران، گیلان، اصـفهان، خراسان رضوی، خوزستان، آذربایجان غربی، کرمان و گلستان موجود و در حال فعالیت و ارائه خدمت به اعضای خود هستند.

ابلاغ سند توانمندسازی بهره‌برداران تعاونی

استراتژی آینده سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران  نگاه زنجیره‌ای و گسترش تعاونی‌های تخصصی محصولی است. به همین دلیل سند سازماندهی و توانمندسازی تولیدکنندگان و بهر‌ه‌برداران عضو شبکه تعاونی‌های روستایی، زنان و تولید روستایی تنظیم و ابلاغ شده است.

حسین شیرزاد رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، در جلسه بررسی طرح‌های استراتژیک سازمان تعاون روستایی با تبیین گفتمان نو و سیاست‌های سازمان در زمینه گسترش تعاونی‌های تخصصی محصولی عنوان کرد: در راستای اجرای ماده ۳ اساسنامه این سازمان مبنی بر ساماندهی تولیدکنندگان و بهره‌برداران بخش کشاورزی در قـالب اتحادیه‌ها و شرکت‌های تعاونی تخصصی محصولی و به منظور تقویت و ایجاد وحدت رویه در تشکیل و توسعه هدفمند و قانونمند تشکل‌ها و اتحادیه‌های حوزه فعالیت باغبانی، تفاهم‌نامه همکاری مشترک با هدف هم‌افزایی و بهره‌گیری از توان فنی، امکانات و منابع انسانی مشترک در انسجام فعالیت‌ها و همچنین تنظیم و توسعه بازارهای هدف، مورد اقدام و اجرا قرار گرفت. البته این تفاهم‌نامه پس از امضا به مدیریت‌های تعاون روسـتایی اسـتانهای کشور ارسال و جهت اجرایی کردن آن در سـطوح سـتاد و اسـتان‌ها طی جلسات کارشناسی، تصمیم‌گیری لازم انجام شده که در حال حاضر با جدیت تمام در دست پیگیری است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی در تشریح اقدامات انجام شده افزود: در اولین اقدام با توجه به راهبرد معاونت‌های تخصصی، گیاهان دارویی در دسـتور کار قرار گرفته و دستورالعمل اجرایی آن نیز در کارگروه مربوطه تدوین و پس از اخذ تاییدیه از هیئت مدیره سازمان، اساسـنامه تیپ شـرکت تعاونی کشاورزی گیاهان دارویی آماده و به اسـتان‌ها ابلاغ شده و در پی آن کارگروه اسـتانی در کلیه استان‌ها تشـکیل و هم اکنون در اسـتان‌هـای لرستـان، اصـفهان، خراسان رضوی و شمالی، فارس، اصفهان و چهار محال بختیاری شـرکت‌های تعاونی محصول گیاهان دارویی تشـکیل شـده است. همچنین سند سازماندهی و توانمندسازی تولیدکنندگان و بهر‌ه‌برداران عضو شبکه تعاونی‌های روستایی، زنان و تولید روستایی تنظیم و ابلاغ شده است.

شیرزاد در ارتباط با تعاونی‌های تخصصی محصول خرما یادآور شد: بـا تـوجه به اهمیت محصول خرما و صنایع جانبی مرتبط با این محصول، موضوع طی نشست کارشناسی مشترک معاونت تخصصی و مدیران تعاون روستایی و باغبانی ۸ اسـتان فعال در حوزه تولید محصول خرما تشکیل و مقرر شد استان‌ها پس از تشکیل کارگروه استانی نسبت به ترغیب و زمینه‌یابی به منظور راه‌اندازی و ایجاد تعاونی‌های خرما و همچنین فعال‌سازی تعاونی‌های موجود در اسـتان‌های هرمزگان، فارس، خوزسـتان و بوشهر اقدام کنند. تشکیل شـرکت‌های تعاونی محصولی خرما و اتحادیه‌های مرتبط در استان‌های سیستان و بلوچستان و کرمان تصویب و مجوزهای تشکیل آنها صادر و در حال پیگیری و تشکیل هستند.

او در خصوص محصول کشمش اظهار داشت: طی نامه رسمی موضوع ساماندهی تولیدکنندگان محصول کشـمش نیز به استان‌های برخوردار ابلاغ شده و همچنین در تابستان امسال جلسه مقدماتی با نمایندگان معاونت تخصصی جهت تصمیم‌گیری‌های لازم برای حمایت و ساماندهی تولیدکنندگان محصول کشمش مورد بررسی قرار گرفته است. درحال حاضر سند ساماندهی تولیدکنندگان و فعالان کشمش در دست اقدام و تدوین نهایی مقرار دارد.

شیرزاد در مورد محصول زعفران نیز خاطر نشان کرد: درحال حاضر تعداد هفت تعاونی در استان‌های خراسان جنـوبی، خوزسـتان، فـارس، کرمانشاه و گلستان سازماندهی و در حال فعالیت هستند.

رئیس هیات مدیره سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران، یکی از حوزه‌های مورد توجه سازمان را گیاهان زینتی دانست و اضافه کرد: تعداد ۱۹ شـرکت تعـاونی و اتحادیه پرورش گل‌وگیاه زینتی و یک اتحادیه مرکزی گل و گیاه تحت پوشـش سازمان در استان‌های تهران، قم، مرکزی، مازندران، گیلان، اصـفهان، خراسان رضوی، خوزستان، آذربایجان غربی، کرمان و گلستان موجود و در حال فعالیت و ارائه خدمت به اعضای خود هستند.

مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران محصولاتی نظیر سیب درختی، انگور و زیتون را از محوری‌ترین تعاونی‌های تخصصی محصولی اعلام و تصریح کرد: در حال حاضر ۲۶ تعـاونی و اتحادیه استانی با موضوع فعالیت محصولات باغی و یک اتحادیه مرکزی تحت پوشش سازمان در سطح استانهای کشور تشکیل و در حال فعالیت بوده و در سال ۱۳۹۶-۱۳۹۷ برای ۱۲ تعـاونی مجوز تشکیـل صادر شده است. از طرفی اتحادیه مرکزی شرکت‌های تعاونی باغـداران کشور مسـئولیت حضور فعال در تشکیل و تکمیل زنجیره سیب را برعهده دارد و از سوی دیگر برای نهادسازی در حوزه محصولات گلخانه‌ای هم برای تشکیل ۵ تعاونی تولید محصولات گلخانه‌ای مجوز لازم صادر شده است.

شیرزاد در ارتباط با تشکل‌های اندام‌های تکثیری و محصولات ارگانیک عنوان کرد: برای ساماندهی تولیدکنندگان اندام‌های تکثیری برنامه‌های مفصلی در دست اقدام داریم. برای تشکیل ۲ شرکت تعاونی در زمینه تولید اندام‌های تکثیری مجوز مربوطه صادر شده است.

او در خصوص تشکل‌سازی برای محصولات ارگانیک ضمن تشویق همه فعالان بخش ارگانیک کشور افزود: حضور فعال کارشناسان سازمان در جلسات و همایش‌های علمی و تخصصی مربوط به محصولات ارگانیک با هدف ساماندهی تولیدکنندگان محصولات ارگانیک انجـام شده و تاکنون نسـبت به تشـکیل یک تعاونی در حوزه محصولات ارگانیک اقدام شده است.

شیرزاد از جمله برنامه‌های در دست اقدام را تدارک جلسه مشترک به منظور اتخاذ تصـمیم و برنامه‌ریزی مناسب برای تشکیل صندوق‌های ملی محصولی به تناسب اولویت محصولات باغی دانست و گفت: تشکیل صندوق‌های ملی محصولی در دستور عملیاتی قرار دارد. به زودی تشکیل اتحادیه تخصصی محصولی تولیدکنندگان بذر با حضور و عضویت شرکت‌ها و اتحادیه‌های تولید روستایی و کشاورزی راه‌اندازی و مراحل ثبت را طی می‌کند و در دستور کار قرار خواهد گرفت.

او افزود: با توجه به تشکیل تعاونی‌های گیاهان دارویی در استان‌های مسـتعد، تمرکز بر روی تشکیل اتحادیه و صندوق گیاهان دارویی برای استان‌های واجد شرایط در اولویت برنامه‌ای مشترک قرار گرفته و اتحادیه ملی کشاورزی تخصصی محصولی گیاهان دارویی در دست اقدام و اجرا قرار دارد.

جلسه هیات موسس این اتحادیه روز دوشنبه دوم بهمن ماه در تهران برگزار خواهد شد. همچنین یکی دیگر از اقدام‌های در دست اجرا، اتخاذ تدابیر لازم جهت راه‌اندازی و استقرار زنجیره نظارت بر حوزه تولید و بازرگانی محصول زعفران، حمایت از تشکیل اتحادیه دام سبک با حضور اتحادیه‌ها و شرکت‌های تعاونی فعال در زمینه تولیدات دامی که در حال حاضر با هماهنگی و همکاری معاونت امور دام برنامه‌های توسعه ای را مورد اقدام قرار داده است.

شیرزاد افزود: هم اکنون تشکیل اتحادیه‌های نوغانداران نیز مراحل نهایی خود را طی می‌کند. از سویی اتحادیه تخصصی محصولی ماهیان سردآبی نیز با همکاری سازمان شیلات ایران از مجموع پرورش‌دهندگان این حوزه در شرف شکل‌گیری و ثبت بوده و اتحادیه‌های محصولی تولیدکنندگان ماهیان خاویاری، میگو و ماهیان زینتی که با همکاری سازمان شیلات در دست اقدام و برنامه ریزی است. مجموعه این اقدامات را گامی کاملا موثر در تکوین و پایایی نظام نهادسازی در بخش کشاورزی قلمداد کرد.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید