هشدار نسبت به برداشت قارچهای خودرو در طبیعت
هر قارچی خوردنی نیست
مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی کشور اعلام کرد: مسمومیت اخیر تعدادی از هموطنان بهخاطر استفاده از قارچهای سمی، منجر به فوت و نارسایی کبدی شده است.
مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی کشور اعلام کرد: مسمومیت اخیر تعدادی از هموطنان به خاطر استفاده از قارچهای سمی، منجر به فوت و نارسایی کبدی شده است.
طاهره افتخاری مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی با بیان اینکه در فصل رویشی گیاهان قرار داریم و با توجه به بارندگیهای اخیر و شرایط مساعد جهت رویش گونههای مختلف گیاهی و بهویژه قارچها در مناطق مختلف کشور، تأکید کرد: ضروری است در خصوص جمعآوری و استفاده از قارچها و گونههای گیاهی دقت نظر لازم صورت گیرد و از مصرف قارچهای خودرو و گیاهان وحشی ناشناخته اجتناب شود.
به گفته وی، شناسایی و تشخیص قارچ خوراکی از قارچ سمی بسیار مشکل است و تنها افراد متخصص و باتجربه، توانایی تفکیک بین این قارچها را دارا هستند.
افتخاری تأکید کرد: از طریق ویژگیهای ظاهری، بو و رنگ قارچ نمیتوان بهطور قطعی سمی و غیرسمی بودن آن را تشخیص داد و کوچکترین اشتباهی در تشخیص ممکن است منجر به مرگ یا آسیبهای جدی به کبد و سایر اعضای بدن شود؛ لذا توصیه میشود افراد غیرمتخصص در این زمینه، بههیچوجه از قارچهای خودرو استفاده نکنند.
وی خاطرنشان کرد: چنانچه برخی از افراد به استفاده از گیاهان وحشی و قارچها علاقهمند هستند ضروری است اطلاعات و دانش خود را جهت شناسایی و تشخیص این گونهها افزایش دهند.
افتخاری با بیان اینکه تمامی رستنیها دارای خواص ویژهای هستند و برخی از آنها از قرنها پیش در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفتهاند افزود: ولی توجه به این نکته حائز اهمیت است که مقدار مصرف یا دوز آنها بسیار مهم و حیاتی است.
وی افزود: درصورتیکه میزان بیشتری از این گیاهان استفاده شود مسمومیتهای شدیدی را به دنبال خواهند داشت ازجمله این گیاهان میتوان تاتوره، خرزهره، فرفیون، شوکران، سرخدار، کرچک و آقطی را نام برد.
افتخاری بهمنظور حفظ سلامت جسمی و روانی، به تمامی هموطنان عزیز اکیداً توصیه کرد از تماس پوستی و تست چشایی رستنیهای ناشناخته جداً خودداری کنند. همچنین ذکر این نکته ضروری است که با جوشاندن یا حرارت دادن انواع گونههای گیاهی سمی و قارچها، سمیت و خطر آنها رفع نمیشود.
مریم مغانلو رئیس گروه گیاهی سازمان حفاظت محیطزیست نیز دراینباره گفت: بهطورکلی پنج گروه قارچ سمی وجود دارد: دسته اول قارچهایی که مشکلات گوارشی ایجاد میکنند و اولین علائم مصرف این گروه قارچها، تهوع، استفراغ و اسهال است؛ مانند قارچهای Boletus satanus,Russula emetic, Lactarius terminosus.
وی ادامه داد: دسته دوم قارچهایی هستند که مشکلات مغزی ایجاد میکنند که علائم آنها مسمومیت، سرگیجه در هنگام راه رفتن و اختلال در بینایی است. دسته سوم قارچهایی که باعث تجزیه خون میشوند و علائم آنها مسمومیت، درد ناحیه بطنی - شکمی و بلافاصله ایجاد حالت یرقان است که نمونه آن قارچ Gyromitra esculenta است. دسته چهارم قارچهایی که محرک مغز هستند و مسمومیت با این قارچها با علائم معدی آغاز و به حالت خلسه منتهی میشود.
به گفته مغانلو، دسته پنجم قارچهای کالری فرم (Choleriform) هستند که علائم مسمومیت با این گروه از قارچها عکسالعملهای گوارشی با درد شدید است که سریعاً گسترش مییابد و باعث کاهش سریع قوا به همراه آسیب به ماهیچه قلب و ایجاد حالت اغماء است که بر اساس میزان مصرف قارچ در ۶۰ درصد موارد منجر به مرگ میشود و همچنین خوردن میزان کم این گروه قارچها در کودکان منجر به مرگ میشود، گونههایی از Amanita بهویژه A.phalloides, A.verna در این گروه هستند./
دیدگاه تان را بنویسید