Iranian Agriculture News Agency

مدیرکل دفتر حیات‌وحش سازمان محیط‌زیست خبر داد:

مشاهده و ثبت سمندر آذربایجانی برای نخستین بار

ثبت و شناسایی هفت گونه سمندر در ایران

ایانا-آذربایجان غربی : کارشناسان موفق به مشاهده 12 عدد سمندر آذربایجانی در منطقه مرزی اشنویه شدند.

مشاهده و ثبت سمندر آذربایجانی برای نخستین بار

به گزارش ایانا به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی محیط‌زیست (پام)، سیدمجید خرازیان‌مقدم مدیرکل دفتر حیات‌وحش و آبزیان آب‌های داخلی سازمان حفاظت محیط‌زیست از مشاهده و ثبت سمندر آذربایجانی (Neurergus crocatus) برای نخستین بار توسط کارشناسان این سازمان خبر داد و گفت: کارشناس گروه خزندگان و دوزیستان این دفتر با همکاری کارشناسان اداره‌کل محیط‌زیست استان آذربایجان غربی و کارکنان اداره محیط‌زیست شهرستان اشنویه طی مأموریت صحرایی فروردین‌ماه سال جاری موفق به ثبت حضور سمندر آذربایجانی در منطقه مرزی اشنویه شد.

مقدم افزود: کارشناسان موفق به مشاهده 12 عدد سمندر آذربایجانی در منطقه مرزی اشنویه شدند.

وی با یادآوری جمعیت نادر این گونه، اظهار کرد: تنها پراکنش جمعیتی سمندر آذربایجانی در استان آذربایجان غربی ایران به ثبت رسیده است و این نخستین گزارش مشاهده گونه توسط بخش خزندگان و دوزیستان بود.

به گفته مدیرکل دفتر حیات‌وحش و آبزیان آب‌های داخلی سازمان حفاظت محیط‌زیست، تاکنون گزارش و اطلاعات خاصی درباره سمندر آذربایجانی توسط سازمان محیط‌زیست منتشر نشده است.

گفتنی است، سطح پشتی گونه سمندر آذربایجانی، قهوه‌ای تا سیاه با لکه‌های زرد نامنظم در اندازه‌های متفاوت و به فرم‌های مدور و بیضی است. همچنین، سطح زیرین بدن در جنس نر، نارنجی و در جنس ماده، زرد است. از دیگر ویژگی‌های ظاهری این گونه می‌توان به سطح شکمی فاقد لکه اشاره کرد.

سمندر آذربایجانی در جویبارهای کوهستان سکنی دارد و در بهار تخم‌ریزی می‌کند. لارو آن‌ها با زندگی در جویبار سازگاری دارد. نرها و ماده‌ها تنها در نزدیکی جویبارهای محل زیست خود از آب خارج می‌شوند و زندگی خشکی‌زی برای این گونه، ناشناخته است.

سمندر کوهستانی آذربایجانی از نظر وضعیت حفاظتی، در فهرست سرخ اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN)، در زمره حیوانات آسیب‌پذیر (VU) قرار دارد و تا به حال جزو هیچ‌یک از ضمائم کنوانسیون CITES ثبت نشده است.

تاکنون، هفت گونه سمندر به نام‌های سمندر غارزی، سمندر کوهستانی لرستانی (امپراطور)، سمندر کوهستانی کردستانی (خال زرد)، سمندر کوهستانی آذربایجانی، سمندر آتشین، سمندر تاج‌دار جنوبی و سمندر جویباری ایران در ایران شناسایی و نامگذاری شده است./

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید