Iranian Agriculture News Agency

مجری طرح دانه های روغنی:

بیش از 400 هزار تن کلزا امسال تولید شد

مجری طرح دانه‌های روغنی وزارت جهاد کشاورزی گفت: تولید دانه‌های روغنی از 46 هزار تن در سال 94 به بیش از 400 هزار تن در سال جاری رسیده است.

بیش از 400 هزار تن کلزا امسال تولید شد

به گزارش ایانا، علیرضا مهاجر مجری طرح دانه‌های روغنی وزارت جهاد کشاورزی در برنامه "روی خط خبر" شبکه خبر از آغاز سال زراعی جدید خبر داد و افزود: میزان تولید دانه‌های روغنی از 46 هزار تن در سال 94 به بیش از 400 هزار تن در سال جاری رسیده است.

وی با تأکید بر اینکه یکی از مهم‌ترین برنامه‌های وزارت جهاد کشاورزی برای کاهش وابستگی به روغن و پایداری تولید غلات، اجرای "طرح دانه‌های روغنی" است، افزود: این برنامه از سه سال گذشته آغاز شده و در تولید دانه روغنی کلزا افزایش 10 برابری تولید را شاهد هستیم.

مجری طرح دانه‌های روغنی بابیان اینکه افزایش تولید دانه‌های روغنی کنجد، گلرنگ، سویا، آفتاب‌گردان و کلزا را دنبال می‌کنیم، افزود: با توجه به شرایط آبی در کشور محصولاتی برای کشت در پاییز به دلیل استفاده از آب باران انتخاب می‌شوند که از آب کمتر استفاده کنند و بهترین گزینه کشت کلزا است.

تولید 60هزار هکتاری کنجد با کشت مکانیزه

وی درباره کشت دانه‌های روغنی در کشور گفت: در کشت کنجد شرایط خوبی وجود دارد و امسال رشد خوبی داشته ایم؛ با توجه به کشت مکانیزه  کنجد پیش‌بینی می‌شود، میزان کشت از 25 هزار هکتار در سال جاری به بیش از 60 هزار هکتار در سال زراعی 99-98 برسد. همچنین کشت آفتابگردان در مناطق کم آب در حال انجام است و روند رو به رشد این محصول را شاهد هستیم؛ در کشت سویا نیز به دلیل کشت تابستانه و کمبود آب رشد چندانی نداشته‌ایم.

مجری طرح دانه‌های روغنی مناطق عمده کشت کلزا را مناطق سرد غرب و شمالغرب کشور ازجمله همدان، زنجان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، شمال ایلام و کرمانشاه عنوان کرد و ادامه داد: کشت کلزا از 15 شهریور آغاز شده و از کشاورزان تقاضا دارم کشت کلزا را در مناطق باقی‌مانده  هر چه زودتر در یک هفته آینده انجام دهند.

وی ادامه داد: در مناطق خیلی سرد مانند اردبیل از 5 مهرماه کشت انجام می‌شود و در مناطق کمی سرد از جمله قسمتی از آذربایجان غربی، قسمتی از آذربایجان شرقی و قسمتی از همدان و کرمانشاه تا 15 مهرماه امکان کشت این محصول وجود دارد.

مهاجر بابیان اینکه بذر داخلی و خارجی به‌اندازه کافی فراهم‌شده است، گفت: امسال جزو سال‌هایی است که قبل از زمان کشت و در مردادماه بذر در اختیار کشاورزان قرارگرفته است، برای بیش از 500 هزار هکتار بذر تهیه‌شده و همچنین امکانات و ادوات موردنیاز را تأمین و یارانه برای خرید ادوات نیز پرداخت می‌شود.

مجری طرح دانه‌های روغنی با تأکید بر اینکه کشاورزان بیش از 4.5 کیلوگرم در هکتار کلزا کشت نکنند، تصریح کرد: همچنین کشاورزان باید به زمان کشت و استفاده به‌جا از علف‌کش‌ها نیز توجه کنند تا شاهد مزارع یکدست با عملکرد بالا باشیم.

وی با اشاره به کشت مکانیزه دانه‌های روغنی به‌ویژه کلزا، تصریح کرد: خوشبختانه توانسته‌ایم با مهندسی معکوس دستگاه «ریزدانه کار» را در کشور تولید کنیم و سه هزارعدد از این دستگاه توسط وزارت جهاد کشاورزی  با پرداخت یارانه در اختیار کشاورزان قرار گرفته است و در نهایت استفاده از این دستگاه توانست تحول خوبی را در کشت مکانیزه ایجاد کند.

پیشنهاد 5 هزار تومانی برای هر کیلو دانه کلزا 

مجری طرح دانه‌های روغنی در خصوص پیشنهاد وزارت جهاد کشاورزی برای نرخ خرید تضمینی دانه روغنی کلزا در سال زراعی ۹۹-۹۸ گفت: پیشنهاد ما این بوده که قیمت کمتر از ۵ هزار تومان نباشد و خوشبختانه دولت نزدیک به این قیمت را پذیرفته و در حال نهایی شدن برای اعلام است.

وی بابیان اینکه قیمت کلزا در سال زراعی گذشته 3440 تومان برای هر کیلو بوده است، گفت: تولید کلزا در سال زراعی گذشته از 400 هزار تن گذشت و امسال بیش از 1300-1400 تومان بر این قیمت اضافه کردیم که کشاورزان کشت کنند و از عملکرد خود سود ببرند.

دولت بدهی به کلزاکاران ندارد

مهاجر بابیان اینکه در حال حاضر دولت هیچ‌گونه بدهی از بابت خرید تضمینی دانه‌های روغنی به کشاورزان ندارد، گفت: در دو ماه گذشته مطالبات کشاورزان علیرغم مشکلات دولت به‌صورت کامل پرداخت‌شده است و با توجه به قیمت کلزا این نوید را به کشاورزان می‌دهم که امسال درآمد خوبی خواهند داشت.

خوداتکایی 70 درصدی در روغن

مهاجر با اشاره به برنامه 10 ساله افزایش تولید دانه‌های روغنی، گفت: بر اساس این برنامه خواهیم توانست 70 درصد نیاز کشور را در داخل تولید کنیم که در حال حاضر 3 سال اول این برنامه سپری‌شده است.

وی بابیان اینکه امیدواریم با مصرف بهینه روغن، دستیابی به فنّاوری برای کشت کلزا اراضی دیم، زودتر از موعد به اهداف برنامه برسیم، ادامه داد: خرید محصول و پرداخت به هنگام مطالبات کشاورزان همانند پرداخت  دولت در سال جاری نیز می‌تواند در افزایش کشت برای سال‎‌های آتی مؤثر باشد.

تامین علوفه دام و طیور با کنجاله دانه‌های روغنی

مهاجر با اشاره به تأمین علوفه برای دام و طیور با کنجاله دانه‌های روغنی، تصریح کرد: از اهداف اصلی بعد از تأمین روغن، تأمین کنجاله است که خوشبختانه کنجاله کلزا پروتین بالای 40 درصد دارد و با استقبال دامداران مواجه شده و امسال در دسترس همگان قرارگرفته است. در سال‌های گذشته حدود 3.5 میلیون تن علوفه وارد کشور می‌شده است و امیدواریم با توسعه یک‌میلیون هکتاری کشت کلزا در تناوب با غلات (گندم و جو) بتوانیم 2 میلیون تن کنجاله کلزا و سایر دانه‌های روغنی را در داخل تولید کنیم که می تواند  تحول بزرگی را در صنعت دام و طیور ایجاد کند.

مهاجر افزود: در سال زراعی گذشته نیز از 400 هزار تن کلزا حدود 230 هزار تن کنجاله استحصال شد.

وی با اشاره به پرداخت تسهیلات به کشاورزانی که دانه‌های روغنی کشت می‌کنند، گفت: تسهیلات 5 میلیونی برای هر هکتار کشت کلزا، یارانه 5 تا 7 میلیونی برای کارنده، تسهیل بیمه محصولات کشاورزی با حداقل قیمت ازجمله تسهیلاتی است که در اختیار کشاورزان دانه‌های روغنی قرارگرفته است.

کیفیت بذرهای داخلی 10تا 15 درصد بیشتر از بذرهای وارداتی

مجری طرح دانه های روغنی بابیان اینکه برای بذرهای خارجی نیز 50 درصد یارانه پرداخت می‌شود، ادامه داد: کیفیت بذرهای ایرانی 10 تا 15 درصد بیشتر از بذرهای خارجی است، همچنین بذرهای خارجی پس از یک سال وارد کشور می‌شود درحالی‌که بذرهای تولید داخل برای همان سال است.

مهاجر در پایان گفت: برداشت در مناطق گرم ازجمله خوزستان، جنوب ایلام، بوشهر و سیستان و بلوچستان از اوایل فروردین‌ماه آغاز می‌شود و تا 15 تیرماه در مناطق سرد ادامه دارد.

 

 

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید