Iranian Agriculture News Agency

فتحی تاکید کرد:

رفع دغدغه بازرگانی محصولات کشاورزی با کشاورزی قراردادی

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی گفت: با کشاورزی قراردادی دغدغه بازرگانی محصولات کشاورزی مرتفع میشود.

رفع دغدغه بازرگانی محصولات کشاورزی با کشاورزی قراردادی

 به گزارش خبرنگار ایانا در آذربایجان شرقی، اکبر فتحی در گفتگو با رادیو ایران ضمن تبریک فرارسیدن هفته جهادکشاورزی گفت: 27 خردادماه سالروز تشکیل جهاد سازندگی به فرمان تاریخی  بنیانگذار کبیر انقلاب برای محرومیت زدایی از روستاها و مناطق محروم  است و آنچه کشور از رژیم سابق به ارث برده بود، چهره زشت فقر و فلاکت در سطح مناطق محروم و روستاها بود که بنیانگذار کبیر انقلاب را بر آن داشت تا برای زدودن این چهره در کوتاه ترین زمان ممکن دستور تشکیل نهادی انقلابی بنام جهاد سازندگی را صادر کنند.

وی شکل گیری این نهاد را بسیار ثمربخش ارزیابی کرد و گفت: اقداماتی که جهادسازندگی از اوایل انقلاب تاکنون در راستای محرومیت زدایی از روستاها انجام داده است چه از بُعد ایجاد زیرساختها و چه از بُعد توسعه اقتصادی  آنها در جهت کمک به ارتقاء سطح تولید بسیار چشمگیر می باشد بطوری که در سطح استان آذربایجان شرقی در باب آب آشامیدنی و راه روستایی کارهای بسیار مطلوبی صورت گرفت و حتی جهادسازندگی در زمان استقرار خود به عنوان پیمانکار برای سایر دستگاههای اجرایی در خصوص احداث خانه های بهداشت، مخابرات، مدارس و برق رسانی و اقدامات بسیار دیگر عمل می نمود که اکنون با تمامی تلاش ها در جهت جلب مشارکت مردمی نمی توان به آن اهداف دست یافت در صورتی که جهاد سازندگی در آن زمان توانسته بود با مشارکت خود مردم این اقدامات را انجام دهد.

 فتحی با اشاره به استقبال روستاییان از اقدامات برق رسانی جهادسازندگی، تکمیل و ادامه پروژه توسط خود روستاییان را از تاثیرات فرهنگی ستودنی این نهاد دانسته وگفت: در برهه ای که کشور درگیر جنگ تحمیلی شد جهادگران احساس وظیفه نموده و با لبیک گفتن به فرمان حضرت امام، مهندسی رزمی وپشتیبانی جنگ را به عهده گرفتند و لقب سنگرسازان بی سنگر را از بنیانگذار کبیر انقلاب دریافت نمودند که هم اکنون نیز همکاران جهادکشاورزی دلگرم به همین عنوان بوده و با همین عنوان مدیریت جهادی را سرلوحه برنامه کاری خود قرار می دهند و با همین روحیه در راستای رونق اقتصادی روستاها، ارتقای بهره وری در واحدهای تولیدی کشاورزی، ایجاد امنیت غذایی برای کشور فعالیت می کنند.

 وی اظهار امیدواری کرد که نتیجه این فعالیت ها به موفقیت در تامین امنیت غذایی منجر گردد چرا که تامین امنیت ملی در گرو تامین امنیت نظامی و امنیت غذایی خواهد بود.

 رئیس سازمان جهادکشاورزی استان وجه تمایز نهاد جهادسازندگی را از دیگر نهادهای اجرایی در  روحیه و عملکرد انقلابی اعضای این نهاد به تاسی از خون شهدای سنگرسازان بی سنگر دانسته و گفت:  این نهاد جزو معدود سازمان هایی است که خدمات آن تا سطح روستاها گسترش یافته است و در سطح دهستان ها مراکزی تحت عنوان مراکز خدمات کشاورزی دایر شده است که به ارائه خدمات به کشاورزان می پردازند در واقع این نهاد خود را مکلف می داند که مستقیماً به سراغ تولید کنندگان بخش کشاورزی رفته و به ارائه خدمات فنی و پشتیبانی های مورد نیاز بپردازد.

 فتحی در راستای بزرگداشت هفته جهادکشاورزی اعلام داشت: طبق روال سالهای گذشته معمولاً افتتاح پروژه ها در این هفته در رأس برنامه ها قرار دارد و پروژه های آماده، تقدیم مردم شریف استان می گردد که در سال جاری نیز در دو سطح استانی و ملی این کار صورت خواهد گرفت.

وی ادامه داد: در سطح استانی با افتتاح حدود 34 پروژه در زیربخش های مختلف دام، طیور، زراعت و باغبانی و ایجاد زیرساختها در خدمت کشاورزان خواهیم بود که شامل احداث گلخانه ها واحدهای دامپروری، مرغداری، ایجاد شبکه های آبیاری و بهسازی کانال های آبیاری، جاده های دسترسی به مزارع و سامانه های ضد تگرگ خواهد بود.

وی هزینه صرف شده برای اجرای پروژه ها در سطح استانی را 34 میلیارد تومان اعلام نمود و گفت: اجرای این پروژه ها مشارکت خود بهره برداران و تولیدکنندگان کشاورزی را به دنبال داشته است؛ به طوری که حدود 50 درصد از این مبلغ توسط خود سرمایه گذاران، تولیدکنندگان و بهره برداران بخش کشاورزی تامین شده است.

 وی با اعلام اینکه سرمایه گذاری خوبی  توسط بخش خصوصی در بخش کشاورزی استان در امر صنایع تبدیلی، ایجاد گلخانه ها، ایجاد واحدهای دامپروری و مرغداری صورت می گیرد، افزود: 530 نفر در این پروژه ها مشغول به کار خواهند شد و رسالت سازمان در جهت تثبیت اشتغال های سابق خواهد بود.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان با بیان برنامه ریزی انجام شده برای پروژه های سطح ملی گفت: در  تیر ماه افتتاح پروژه ها با حضور ریاست جمهور و  وزیرجهادکشاورزی انجام خواهد شد.

 وی با اشاره به پروژه ایجاد شبکه آبیاری از محل رودخانه های مرزی اعلام داشت: مراتع مجاور رودخانه مرزی ارس در سالهای گذشته به صورت مرتع مورد بهره برداری قرار می گرفت اما با استفاده از اعتبارات این محل حدود 19 هزار هکتار از اراضی این منطقه در قالب توسعه قرار گرفت و شبکه های آبیاری آن انجام پذیرفت جهت اجرای این پروژه مبلغی حدود1000 میلیارد تومن از محل منابع دولتی هزینه صرف شده است که قسمتی از آن در سالهای گذشته افتتاح شده و 10 هزار هکتار از آن در 15 تیرماه سال جاری مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت که برای این مقدار حدود 500 میلیارد تومان از محل منابع دولتی و صندوق توسعه ملی با اذن مقام معظم رهبری هزینه شده است.

وی در ادامه پایین آوردن و منحصر نمودن تولید کشاورزی به فراهم کردن نان، میوه و گوشت جامعه را ظلم در حق تولیدات کشاورزی دانسته و گفت: بالای 80 درصد از مواد اولیه صنایع مرتبط با بخش کشاورزی از همین بخش کشاورزی تامین می گردد یعنی در صورت حاکم شدن رکودی بر بخش کشاورزی، صنایع مرتبط با این بخش با همه پتانسیلی که برای اشتغال ایجاد کرده ، تحت تاثیر این تولید قرار خواهد گرفت.

 وی با اشاره به اینکه در تمامی جوامع این نتیجه گیری حاصل شده است که محصولات استراتژیک باید در داخل تولید گردد افزود: اقتصاد دانان کشاورزی دو دیدگاه در این زمینه ارائه می دهند؛ بخشی به لحاظ مزیت نسبی اعتقاد دارند و بخش دیگر معتقدند در مورد برخی محصولات نباید مزیت نسبی لحاظ شود

 فتحی با بیان اینکه محصولات استراتژیکی مانند گندم، کلزا، مرغ، گوشت و لبنیات نباید به بحث مزیت نسبی واگذار گردد، گفت: تجربه تحریم ها و همه گیری بیماری کرونا ثابت کرد پیشگیری از وقوع بحران در کشور در چنین شرایطی، تولید این محصولات استراتژیک در داخل را می طلبد تا بتواند غذای مورد نیاز جامعه رو به رشد انسانی خود را تامین کنند.

وی در ارتباط با موانع تولید بخش کشاورزی به دو مورد اشاره کرد و گفت: بخش اول شامل موانعی است که در داخل خود بخش کشاورزی قابل حل می باشد اما بخش دیگر به خارج از بدنه وزارت کشاورزی مربوط است. بخش کشاورزی برای انجام فعالیت های خود نیازمند ارتباط با وزارت نیرو از باب تامین آب و برق مورد نیاز خود، از باب تامین تسهیلات مورد نیاز با بانک مرکزی و با سازمان محیط زیست از باب رعایت ضوابط زیست محیطی است؛ هماهنگی بین این واحدها یکی از موانعی می تواند باشد که باعث ایجاد سردرگمی برای فعالان این بخش می گردد در سالی که به عنوان مانع زدایی نامگذاری شده است برنامه ریزیهای سازمان در جهت رفع این موانع خواهد بود موانع قابل حل در داخل استان در قالب کارگروه های شکل گرفته به تاسی از فرمایشات مقام معظم رهبری در شرف حل می باشد و بخشی که از حیطه اختیارات استانی خارج می باشد به مرکز ارجاع داده شده است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان با بیان یکی از مشکلات دیگر در بخش کشاورزی افزود: کوچک بودن قطعات کشاورزی و اقتصادی و نبودن واحدهای تولیدی کشاورزی در گرو یکپارچه سازی اراضی کشاورزی است که می تواند هزینه تولید را کاهش داده و ارائه خدمات فنی و مهندسی را آسانتر نماید. اما بدلیل عدم امکان پذیری یکپارچه سازی اراضی کشاورزی در ساختار موجود، پیشنهادی تحت عنوان کشاورزی قراردادی به کشاورزان ارائه می شود که طبق این پیشنهاد با ایجاد تشکل و یا بستن قرارداد با پشتیبانی که نهاده های تولید را تامین می نماید و محصول تولید شده را هم در زمان برداشت خریداری می کنند که به این ترتیب دغدغه بازرگانی محصولات کشاورزی نیز مرتفع می شود.

 فتحی ضمن تاکید بر ارادت روستاییان بر نظام و جمهوری اسلامی ایران و اعلام حضور ایشان در مناسبت های مختلف بر مشارکت همیشگی جامعه روستایی در انتخابات مختلف اذعان داشته و گفت: جامعه روستایی قطعاً برای مشارکت در تعیین سرنوشت خود در انتخابات پیش رو نیز با درصد بالایی حضور خواهد داشت.

 وی در ادامه شوراهای روستایی را نهاد مردمی خواند که امورات روستای خود را بدست می گیرند و برای توسعه روستای خود و بخش کشاورزی آن تلاش می کنند و با انتخابات وزارت کشور اینکار صورت می گیرد. اما آنچه که لازم است از ظرفیت شوراها مورد بهره برداری قرار گیرد اینست که توسعه بخش کشاورزی در یک منطقه نیازمند توسعه سکونت گاه ها  و کالبد روستایی در آن منطقه است و برای توسعه کالبد روستایی نهادی که پیش بینی شده است شوراها و دهیاری ها هستند که به نقش خود در قائل شدن حرایم روستا و مشخص کردن محدوده روستا و  محدوده بخش کشاورزی واقف اند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به محدویت منابع در حوزه های آبریز استان گفت: با توجه به قرار گرفتن سه حوزه اصلی آبریز استان آذربایجان شرقی که 56 درصد سطح زیر کشت استان است، در حوزه دریاچه ارومیه واقع شده که متاسفانه با کم آبی و شوری خاک حوزه های آبریز مواجه است و به کاهش تولید منجر خواهد شد و از طرفی جمعیت رو به رشد بوده که باید محصولات بیشتری برای تامین امنیت غذایی جامعه تولید شود بنابراین لازم است کشت فراسرزمینی موضوعی مهم تلقی شود و برنامه ریزی ها در راستای تولید فراسرزمینی انجام شود.

 وی با تصریح اینکه کشت فراسرزمینی با واردات محصول از کشورهای دیگر متفاوت است افزود: برخی ممالک پتانسیل بالقوه برای تولید محصولات کشاورزی دارند اما دانش و ابزارهای لازم برای تولید ندارند که می توان با شناسایی ظرفیت این کشورها برای تولید محصول مورد نیاز خود استفاده کرد.

 فتحی با بیان درجه اهمیت کشت محصولات استراتژیک در داخل کشور گفت: همواره باید محصولات استراتژیک و ضروری در داخل کشور تولید شوند چرا که روابط خارجی و اتقاقات غیر مترقبه مثل بیماری کرونا می تواند باعث قطع ارتباط با دیگر کشورها شده و کشت فراسرزمینی با مشکل مواجه شود.

وی با اشاره به اجرای این طرح توسط جهادکشاورزی استان گفت: کشت فراسرزمینی با برنامه ریزی های سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی با تفاهم با کشور گرجستان در تولید محصول ذرت اجرا شده است و نتایج خوبی به دست آمده است.

 وی با بیان اینکه در طول اجرای طرح کشت فراسرزمینی فعالان و سرمایه گذاران بخش کشاورزی حضور نداشته و استقبال چندانی نشد گفت: برغم آن وزارت جهاد کشاورزی پروژه های متعددی را در قالب این طرح برنامه ریزی و اجرا خواهد کرد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان با تاکید بر کشت فراسرزمینی افزود:  هر سال به طور میانگین حدود 14 میلیون تن نهاده های دامی به داخل کشور وارد می شود که اگر بتوان این نیاز را از طریق کشور های مجاور و به صورت کشت فراسرزمینی تامین کرد، از لحاظ اقتصادی خیلی به صرفه خواهد بود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان به سرمایه گذاری در حوزه کشت فراسرزمینی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر منتظر تفاهم نهایی با کشور جمهوری آذربایجان و گرجستان انجام شده و زمین هایی برای تولید محصول اجاره شده است که سرمایه گذاران با مراجعه به سازمان جهاد کشاورزی استان می توانند اقدامات لازم برای سرمایه گذاری را انجام دهند و جهاد کشاورزی تمهیدات لازم برای سرمایه گذاران را انجام خواهد داد.

وی در ارتباط با برنامه ها و پروژه های دیگری که در این هفته افتتاح و به بهره برداری خواهند رسید گفت: در زیر بخش دام و طیور مجوز هایی برای پرورش دام و طیور صادر شده بود که به بهره برداری خواهند رسید و موارد دیگر مربوط به حوزه صنایع تیدیلی و تکمیلی است.

وی افزود: دیدار با امام جمعه و نماینده ولی فقیه در استان ، خانواده های معظم شهدا مخصوصاً سنگرسازان بی سنگر و غبار روبی مزار شهدا در راس برنامه ها قرار داده شده است.

وی در ارتباط با سرمایه گذاری در بخش کشاورزی به ممنوعیت صدور مجوز به مرغداری های مرغ گوشتی، تخم گذار، مادر گوشتی و مادر تخم گذار در سال های اخیر اشاره کرد و گفت: در سالجاری با پیگیریهای متعدد و برنامه ریزیهای سازمان جهاد کشاورزی این ممنوعیت برداشته شده و سرمایه گذاران می توانند در این زمینه فعالیت کنند و به تبع مرغداری ها صنایع تبدیلی مرتبط مثل کشتارگاه ها و کارخانه های بسته بندی می توانند سرمایه گذاری خوبی جذب کنند.

وی به سرمایه گذاری در حوزه گلخانه تاکید کرد و افزود: با توجه به محدودیت منابعی که ابتدا گفته شد، توسعه گلخانه ها می تواند بخش مناسبی برای سرمایه گذاری باشد چرا که با مقدار مشخصی آب، می توان ده برابر بیش از محیط خارج برداشت محصول داشت و در حال حاضر 340 هکتار گلخانه در سطح استان توسعه داشته که می تواند تا 2000 هکتار افزایش یابد.

 

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید