Iranian Agriculture News Agency

اجرای عملیات بوته و نهال کاری در 3715 هکتار از اراضی حاشیه دریاچه ارومیه برای جلوگیری از بیابان زایی

سرپرست اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری آذربایجان‌شرقی گفت: در راستای اجرای طرح نهالکاری همگانی برای ایرانی سرسبز، ۳۷۱هزار و۸۰۰ اصله نهال همزمان با هفته منابع طبیعی درسطح ۶۵۰ هکتار از اراضی استان کشت می‌شود.

اجرای عملیات بوته و نهال کاری در 3715 هکتار از اراضی حاشیه دریاچه ارومیه برای جلوگیری از بیابان زایی

 به گزارش خبرنگار ایانا در آذربایجان شرقی، رحیم مهردادی در گفتگو با خبرنگاران با بیان اینکه این طرح تا آخر فروردین سال ۹۹ نیز ادامه خواهد داشت، افزود: این طرح ۱۴ آذر سال جاری همزمان با سراسر کشور در این استان نیز آغاز شده و ۲۴۰ هزار اصله نهال در سطح ۷۰۰ هکتار از اراضی پایگاه هوایی شهید فکوری تبریز، مناطق تابعه شهرداری تبریز و تفرجگاه های شهرداری از جمله ائل باغی و سازمان توسعه و عمران عون بن علی و پارک طبیعی تبریز، پادگان ارتش در مرند و معادن مختلف مانند معدن زرکاوان کشت شد.

وی با اشاره به اینکه در راستای اجرای این طرح پویش  "نهالکاری همگانی برای ایرانی سر سبز"، راه اندازی و تا هفته منابع طبیعی نیز ادامه دارد، اظهار داشت: با احتساب اقدامات انجام شده در ۱۴ آذر و هفته منابع طبیعی ، ۶۱۱ هزار و ۸۰۰ اصله نهال در یک هزار و ۳۵۰ هکتار تا آخر فروردین در اراضی استان کشت می شود.

سرپرست اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری استان گفت: باتوجه به اینکه سالجاری ازسوی رهبر معظم انقلاب سال رونق تولید نامگذاری شده این اداره کل در راستای تحقق شعار سال و رونق تولید با تخصیص ۱۷ مورد در سطح ۷۸ هکتار از اراضی ملی استان به طرحهای کشاورزی، غیرکشاورزی و سایر طرحهای منابع طبیعی علاوه بر ایجاد اشتغال به افزایش تولید کمک و با استعلامات بهره برداری معادن به تعداد ۱۴۲ فقره درمساحت ۴ هزار و۶۴ هکتار موافقت کرده است.

 مهردادی، کل اراضی ملی استان را ۲.۷۵ میلیون هکتار اعلام کرد و ادامه داد: کل اسناد اخذ شده تاکنون ۲.۱۱ میلیون هکتار، کل اسناد دفترچه ای ۱.۶ میلیون هکتار، کل اسناد تک برگی نیم میلیون هکتار، میزان اخذ سند دفترچه ای ۵۹ درصد، میزان اخذ سند تک برگی ۱۷ درصد، مساحت کل اراضی مستحدث و ساحلی ۲۷۸ هزار هکتار، میزان سند اخذ شده برای مستحدثات ۳۲ هزار هکتار و میزان اخذ سند مالکیت اراضی مستحدث و ساحلی ۱۱.۵ درصد است.

وی بابیان اینکه در برخی روستاهای استان ساکنان روستاها به دلیل افزایش جمعیت و مهاجرت معکوس با کمبود زمین برای احداث واحد مسکونی مواجه شده بودند و در صورت احداث با شکایت ادارات منابع طبیعی مواجه می شدند، یادآوری کرد: برای رفع این مشکل ۴۲۱ هکتار سند اراضی ملی استان در ۶۳ روستا به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی منتقل شد.

وی گفت: این اقدام در راستای اجرای ماده ۴ قانون ساماندهی و حمایت و تولید عرضه مسکن مصوب ۱۳۸۷ بنیاد مسکن انقلاب اسلامی برای شناسایی اراضی و توسعه کالبدی روستاها انجام شده و این اداره کل نیز با همکاری بنیاد مسکن برای واگذاری اراضی در قالب طرح هادی برای ۲۰۶ روستا و در سطح یک هزار و ۶۰۰ هکتار تاکنون این میزان زمین را به این بنیاد واگذار کرده است.

سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان‌شرقی گفت: مراتع استان به مساحت ۲.۴ میلیون هکتار به صورت ییلاقی، میان بند و قشلاقی بوده که اداره کل منابع طبیعی با اقدامات ممیزی، دامدار قانونی را شناسائی و با در نظر گرفتن ظرفیت مرتع و فصل چرا پروانه مرتعداری صادر کرده است.

 مهردادی، افزود: از حدود ۱۸۰هزار هکتار سطح جنگل های استان حدود ۱۶۰ هزار هکتار در منطقه ارسباران واقع شده که این منطقه یکی از ۵ ناحیه رویشی اصلی کشور محسوب می شود و ناحیه رویشی ارسباران از تنوع ژنتیکی بسیار بالایی برخوردار بوده و به همین دلیل جزو ذخایر ژنتیکی جهانی ثبت شده است.

وی با اشاره به اینکه، ارسباران از نظر فلورستیک، اکولوژیک، حیات وحش و میراث فرهنگی دارای مشخصه های ممتازی بوده و محل انحصاری رویش گونه های نادری از گیاهان در ایران است، اظهار داشت: وجود شرایط اقلیمی خاص، تنوع زیستی بالا، گونه های کمیاب گیاهی و جانوری و عناصر رویشی مربوط به اقالیم مختلف، وجود یک هزار و ۷۲ گونه گیاهی و ۹۷ گونه چوبی با وجود سطح محدود سبب شده بخشی از جنگل های ارسباران جزو یکی از ۱۳ ذخیره گاه بیوسفر ایران و تحت برنامه انسان و کره مسکون (M&B ) یا اندوختگاه های زیست سپهر یونسکو قرار گیرد.

سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان‌شرقی گفت: در سال جاری با هدف کنترل سیلاب - تغذیه مصنوعی قنات، چشمه ها، تقویت سفره های زیرزمینی - کنترل رسوبات - احیای مراتع، ۲۸ پروژه در ۱۸ شهرستان استان در دست اجراست که متوسط پیشرفت فیزیکی آن ها حدود ۸۵ درصد است.

مهردادی، ادامه داد: پروژه پخش سیلاب حوزه شیرین کند ملکان که در قالب پروژه های مشارکتی با اعتبار ۹ میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال، پروژه آبخیزداری داش کسن ورزقان با اعتبار ۱۵ میلیارد و ۹۰۰ میلیون ریال، پروژه آبخیزداری گلفرج جلفا با اعتبار ۱۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال و پروژه آبخیزداری قره قیه کلیبر با اعتبار ۱۰ میلیارد ریال از جمله پروژهای شاخص سال ۹۸ است.

وی با اشاره به اجرای پروژه های مختلف از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی، یادآوری کرد: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان از سال ها قبل مطالعات گسترده ای در حوزه های آبخیز در جهت حفاظت از آب، خاک و پوشش گیاهی انجام داده است ولی به دلیل عدم اعتبار لازم اهداف از پیش تعیین شده به مرحله اجرا نرسیده بود.

سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان‌شرقی گفت: با عنایت رهبر معظم انقلاب از سال ۱۳۹۷ اتفاقی بی نظیر در مجموعه سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور رخ داد و بیش از ۲۰۰ میلیون دلار در سال ۱۳۹۷ و ۱۵۰ میلیون یورو در سال ۱۳۹۸ از محل صندوق توسعه ملی به صورت ۱۰۰ درصد نقدی در سطح کشور برای انجام طرح های آبخیزداری تخصیص یافت و آذربایجان شرقی نیز سهمی از این اعتبارها برد.

مهردادی، افزود: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری با استفاده از این فرصت استثنایی اقداماتی مبتنی بر فعالیت های ارزنده مکانیکی ( سازه های گابیونی، خشکه چینی و سنگی ملاتی )، بیولوژیکی ( اصلاح و احیای مراتع و جنگل کاری ) و بیومکانیکی (کنتور فارو و پیتینگ) در حوزه های آبخیز استان انجام داده است که پروژه های سال ۱۳۹۷ در ۱۳ حوزه آبخیز با ۱۰۰ درصد پیشرفت فیزیکی به اتمام رسیده است.

وی اظهار داشت: ۲ نمونه از پروژه های اجرا شده در سال ۹۷ شامل بند بتن غلطکی لیوار مرند با اعتبار ۸ میلیارد و ۱۳۰ میلیون ریال برای اولین بار در سطح استان و به عنوان دومین استان در کشور بعد از استان خوزستان و پروژه آبخیزداری و کنترل سیل حوزه لیقوان چای با اعتبار ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال است.

سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی گفت: با توجه به روند بیابان زایی در حاشیه دریاچه ارومیه بخصوص در ناحیه شرقی آن، از سوی سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور و ستاد ملی نجات دریاچه ارومیه موضوع تثبیت کانون های بحرانی فرسایش بادی بر عهده این اداره کل گذاشته شده و با رویکرد فعالیت های بیولوژیکی و کشت گونه های بومی مناسب و همچنین عملیات مکانیکی و بیومکانیکی در شهرستان های آذرشهر، بناب و عجبشیر انجام شده است.

 مهردادی افزود: در این راستا اقدامات مقابله ای شامل عملیات بوته کاری ونهالکاری در مساحت ۳ هزار و ۷۱۵ هکتار،کنترل چرای دام و اجرای سیستمهای چرایی و قرق درسطح ۳۵۰ هزار هکتار در شهرستانهای سراب، هریس، ورزقان،بستان آباد،تبریز، شبستر، اسکو، آذرشهر، عجبشیر، مراغه، بناب وملکان، ایجاد بادشکن غیرزنده به طول ۳۷ کیلومتر،‌ مدیریت هرزآب درسطح ۲ هزارو۷۰۰ هکتار از مناطق بحرانی با انجام عملیات پی تینگ و احداث فارو انجام شده است.

وی بذر پاشی و حصارکشی جنگلهای موجود شامل کشتزارهای شیشوان و بنه در جزیره اسلامی به منظور حفاظت از گونه های موجود به طول ۱۰ کیلومتر در شهرستان های عجبشیر و اسکو را از دیگر اقدامات این اداره کل اعلام کرد.

سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با اشاره به اقدامات انجام شده در جهت حفاظت از اراضی ملی در سال ۹۸ و اراضی ملی خلع ید شده از متصرفان، گفت: در این راستا طرح دعاوی کیفری به تعداد یک هزار و ۲۶۶ فقره و طرح دعاوی حقوقی به تعداد ۲ هزار و ۸ فقره انجام شده و ۲ هزار و ۳۵۶ فقره احکام به نفع دولت صادر شده است.

مهردادی، با بیان اینکه بقیه پرونده ها در حال رسیدگی است، افزود: دفاع از پرونده های مطروحه در شعبه ویژه موضوع تبصره (۱) ماده (۹) قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی به تعداد ۴۵۸ فقره که منجر به صدور مساحت ۳۷۸ هکتار به نفع دولت شده، خلع ید از اراضی ملی در مساحت ۸۴۶ هکتار و دفاع از ۲۷ فقره پرونده دیوان عدالت اداری که ۱۵ فقره آن منجر به صدور حکم به نفع دولت شده و ۱۲ فقره آن تحت رسیدگی است از دیگر اقدامات این اداره کل است.

سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان شرقی با بیان اینکه بهره برداری های بی رویه از مهم ترین عوامل تخریب منابع طبیعی به شمار می رود، گفت: تغییر معشیت جوامع محلی می تواند از راهکارهای اساسی در کاهش فشار بر منابع طبیعی باشد بنابراین تشکیل تعاونی و تشکل های محلی در این زمینه نقش اساسی ایفا می کند.

مهردادی، ادامه داد: در سال های گذشته در این استان حدود ۱۷ تعاونی تخصصی منابع طبیعی در شهرستان های مختلف شکل گرفته که به دلایل مختلفی غیرفعال بودند ولی پس از ابلاغ آئین نامه اجرایی بند ب ماده ۲۹ در اواخر سال ۱۳۹۷ به استان ها، اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اقدام به تشکیل کارگروه تعیین صلاحیت کرد.

وی یادآوری کرد: این اداره کل با برگزاری کارگاه آموزشی با موضوع تبیین این آیین نامه برای اعضای هیات مدیره تعاونی های موجود در استان، مدارک مورد نیاز تعاونی ها را اخذ و پس از بررسی در کارگروه تعیین صلاحیت، ۸ تعاونی تعیین صلاحیت شده و گواهی دریافت کردند و تاکنون ۳ پروژه از محل صندوق توسعه ملی در سال ۹۸ برای اجرا به این تعاونی ها واگذار شده است.

 

 

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید