Iranian Agriculture News Agency

ابلاغ یک سند مهم برای اندازه‌گیری آب به استان‌ها

سرانجام سند تحویل حجمی آب تصویب شد / آیین‌نامه اجرایی قانون حفاظت خاک هفته آینده به دولت می‌رود

مرکز تحول و پیشرفت نهاد ریاست‌جمهوری بر دیدگاه جهاد کشاورزی در مصرف آب صحه گذاشت

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی از تصویب و ابلاغ سند تحویل حجمی آب به استان‌ها خبر داد.

سرانجام سند تحویل حجمی آب تصویب شد / آیین‌نامه اجرایی قانون حفاظت خاک هفته آینده به دولت می‌رود

به گزارش خبرنگار ایانا، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی امروز در نشست خبری به مناسبت هفته دولت خبر از نتیجه موضوعی خبر داد که در چند سال اخیر به‌عنوان یکی از اختلاف‌نظرهای وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو شناخته می‌شد.

علی‌مراد اکبری این مژده را داد که پس از کش‌‌وقوس‌های فراوان سرانجام حدود 2 هفته قبل‌، در کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی، سند تحویل حجمی آب مصوب و به استان‌ها ابلاغ شد. به گفته اکبری، هدف اصلی تحویل حجمی آب، استقرار ابزارهای اندازه‌گیری است.

نکته درخور توجه آن است که از طریق تحویل حجمی آب می‌توان با ابزاری دقیق‌تر، میزان مصرف آب در بخش کشاورزی را رصد کرد و به این طریق به‌سادگی، ادعای مصرف بالای 90 درصد آب در بخش کشاورزی را کنار زد.

اکبری با بیان اینکه 90 درصد از شبکه‌های مدرن آبیاری، قابلیت دریافت تحویل حجمی آب را دارند، گفت: روش تحویل حجمی آب با نصب کنتور در چاه‌های کشاورزی انجام می‌شود و در بقیه کانال‌های آب هم به‌صورت حجمی تحویل صورت می‌گیرد. از این طریق می‌توانیم براساس سند ملی بهره‌وری و الگوی کشت، تحویل حجمی آب را در نظر داشته باشیم.

مصرف آب بخش کشاورزی، حدود 65 درصد است

او با اشاره به ادعای استفاده بالای 90 درصدی آب در بخش کشاورزی تأکید کرد: آبی که به بخش کشاورزی تحویل داده می‌شود، باید در مزرعه محاسبه شود و میزان حجمی که در مسیر تبخیر می‌شود ارتباطی به مصرف کشاورزان ندارد.

جالب آنکه او خبر داد: مرکز تحول و پیشرفت نهاد ریاست ‌جمهوری نیز اخیرا مصرف آب بخش کشاورزی را 48 میلیارد متر مکعب اعلام کرده که به سهم 65 درصدی بخش کشاورزی در مصرف آب که وزارت جهاد کشاورزی محاسبه کرده، نزدیک‌تر است.

در ۱۵ محصول کشاورزی کم‌آبیاری وجود دارد

او در تأکید بر سخن خود تصریح کرد: برای تعیین میزان آب مصرفی دقیق بخش کشاورزی، 35 محصول را که 70 درصد سطح زیر کشت را تشکیل می‌دهند، مورد بررسی قرار داده‌ایم که بررسی 12 محصول نهایی شده و نتیجه نشان داد که در 15 محصول کم‌، آبیاری می‌کنیم که در برخی موارد این کم‌آبیاری بیش از 50 درصد است و کسی نیز نمی‌تواند این مسئله را تکذیب کند.

اکبری همچنین با بیان اینکه در 40 سال گذشته 1.6 سانتی‌گراد دمای زمین در کشور ما گرم شده، هشدار داد: این میزان افزایش دما، موجب افزایش 25 میلیارد متر مکعبی تبخیر آب می‌شود. بنابراین مصرف آب کشاورزی هم بیشتر شده است که حتما باید در بررسی‌ها به این نکته توجه کنیم.

اکبری با بیان اینکه کشور، ظرفیت توسعه افقی را به دلیل کمبود آب ندارد، افزود: بر همین اساس نیز توسعه عمودی را براساس سند ملی بهره‌وری آب در نظر گرفته‌ایم. براساس سند بهره‌وری آب، هدف‌گذاری کرده‌ایم که بهره‌وری آب را در محصولات کشاورزی طی مدت 5 و 10 سال، حدود 80 درصد افزایش دهیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه به روزرسانی سند ملی بهره وری آب در دست انجام است، گفت: به زودی از این سند رونمایی می‌شود.

هزینه‌کرد 22هزار میلیارد تومانی در بخش آب و خاک، در 7 سال گذشته

معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی همچنین با بیان اینکه در 7 سال اخیر حدود ٢٢ هزار میلیارد تومان در بخش آب و خاک در حوزه فعالیت وزارت جهاد کشاورزی هزینه شده است، گفت: در نتیجه این اقدام ۱.۱ میلیون هکتار سیستم‌های آبیاری تحت فشار در کشور ایجاد شده؛ ضمن اینکه ۶۰۰ هزار هکتار نیز شبکه‌های فرعی آبیاری ایجاد شده است.

اکبری همچنین از ایجاد ۳۰۰ هزار هکتار زهکشی زیرزمینی، بیش از ۳۵ هزار هکتار تجهیز و نوسازی شالیزارها و ۳۰۰ هزار هکتار تجهیز و نوسازی در آبخور شبکه‌های مدرن خبر داد و گفت: خروجی این اقدامات باعث شده بهره‌وری از ۹۲۰ گرم به‌ازای مصرف هر متر مکعب آب به هزار و ۴۵۰ گرم به ازای مصرف هر متر مکعب آب برسد.

راندمان آبیاری افزایش یافت

به گفته اکبری، راندمان آبیاری نیز از ۳۹ درصد به ۴۵ درصد افزایش یافته و حدود ۵ میلیارد متر مکعب آب صرفه‌جویی شده است.

این مقام مسئول با اشاره به هوشمندسازی سیستم‌های آبیاری کشور گفت: در همین زمینه ۱۰ پایلوت در کشور در دست اجرا داریم و رویکردمان این است که با کمک مردم و تکنولوژی تمام سیستم‌ها را هوشمند کنیم که بتوانیم برای مدیریت مصرف، ارتقای بهره‌وری و کارآیی مصرف رصد و پایش انجام دهیم.

۱۰۷۹ پروژه آب و خاک در هفته دولت افتتاح می‌شود

معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه تعداد پروژه‌هایی که در هفته دولت رونمایی می‌شود، ۱۰۷۹ پروژه آب و خاک است، گفت: این پروژه‌ها با سرمایه‌گذاری ۱,۱۳۴ میلیارد تومان افتتاح خواهند شد و برای ۸87۲ نفر اشتغال در سراسر استان‌های کشور ایجاد می‌کنند. ضمن اینکه بیشترین پروژه‌ها به تعداد ۱۷۱ مورد در استان خوزستان افتتاح خواهد شد.

وی درباره چاه‌های غیرمجاز نیز با بیان اینکه وزارت نیرو تعداد چاه‌های غیرمجاز را ۳۵۰هزار حلقه اعلام کرده است، گفت: به اعتقاد ما تعداد چاه‌های غیرمجاز بیشتر از این میزان و حدود ۴۰۰ هزار حلقه است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی درباره مباحث مطرح شده مبنی بر قاچاق خاک از کشور نیز تصریح کرد: از زمانی که بنده در این معاونت مشغول فعالیت هستم، هیچ گزارش و اطلاعاتی از اینکه خاک کشاورزی قاچاق می‌شود، به ما ارائه نشده است و سازمان‌های امنیتی و اطلاعاتی نیز این مسئله را تأیید کرده‌اند.

آیین‌نامه اجرایی قانون حفاظت خاک هفته آینده به دولت می‌رود

اکبری همچنین درباره  آخرین وضعیت تدوین آیین‌نامه اجرایی قانون حفاظت از خاک، گفت: تدوین این آیین‌نامه باید توسط 4 دستگاه وزارت جهاد کشاورزی، وزارت بهداشت، سازمان محیط زیست و سازمان برنامه و بودجه با محوریت وزارت جهاد کشاورزی انجام می‌شد که به دلیل شیوع کرونا، مقداری با تأخیر مواجه شد. در حال حاضر تدوین آن به اتمام رسیده و در دفتر حقوقی ما قرار دارد تا با قوانین تطبیق داده شود و در صورت عدم وجود مغایرت با قوانین تا هفته آینده به دولت ارسال می‌شود و با توجه به اینکه تمام نظرات کارشناسی در این آیین‌نامه لحاظ شده، به احتمال بسیار قوی در دولت نیز زمان تصویب آن زیاد طول نمی‌کشد.

او همچنین در مورد  پیشنهاد وزیر جهاد کشاورزی به رئیس‌جمهوری برای تشکیل شورای عالی خاک گفت: رئیس‌جمهوری از چند معاون خود خواسته این مسئله را بررسی کنند و درباره آن نظر بدهند که منتظر نظرات آنها هستیم.

اکبری با اشاره به اینکه در بحث خاک کشور غفلت شده است، افزود: رهبر معظم انقلاب نیز اعلام کرده‌اند که خاک مهمتر از آب است، چون آب تجدیدپذیر است و خاک تجدیدپذیر نیست.

او با اشاره به اینکه مواد آلی خاک‌های ما بسیار ضعیف هستند، گفت: مواد آلی ۶۰ درصد از خاک‌های کشاورزی کمتر از یک درصد است که ما برنامه‌های جدیدی برای این مسئله داریم و در سازمان برنامه و بودجه نیز پیگیری می‌کنیم تا برای آن ردیف اعتباری دریافت کنیم.

به گفته معاون آب و خاک وزارت  جهاد کشاورزی، امسال 100 مییلون یورو از محل صندوق توسعه ملی و 500 میلیارد تومان از محل بودجه عمومی به بخش آب و خاک کشور تخصیص می‌یابد.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید