Iranian Agriculture News Agency

بی پروا در گفتگو با ایانا خبر داد:

برداشت بیش از 375 تن پسته از باغات استان آذربایجان شرقی

اختصاص ۱۳۶۴هکتاراز باغات آذربایجان شرقی برای کشت پسته

مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی از اختصاص 1364هکتار از باغات آذربایجان شرقی برای کشت پسته خبر داد و گفت: براساس برآوردهای اولیه میزان تولید محصول پسته در سالجاری در استان آذربایجان شرقی بیش از 375 تن برآورد می شود.

برداشت بیش از 375 تن  پسته از باغات استان آذربایجان شرقی

محمدباقر بی پروا مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی در حاشیه آغاز برداشت پسته از باغات بخش ایلخچی در شهرستان اسکو در گفتگو با خبرنگار ایانا در آذربایجان شرقی با اشاره به وضعیت باغات پسته در استان آذربایجان شرقی گفت:1364هکتاراز باغات آذربایجان شرقی برای کشت پسته اختصاص یافته است که  532 هکتار  باغات  بارور و 832 هکتار  آن را نیز باغات غیربارور تشکیل داده است.

وی با بیان اینکه  براساس برآوردهای اولیه میزان تولید محصول پسته در سالجاری بیش از 375 تن  برآورد می گردد ادامه داد: متوسط عملکرد پسته در باغات آذربایجان شرقی در هر هکتار 700 کیلوگرم  و در باغات شاخص تا 1.6 تن در هکتار می باشد.

مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی با بیان اینکه حدود 100 درصد تولید پسته آذربایجان شرقی بصورت تازه خوری  و فرآوری شده مصرف می شود گفت: ارقام موجود در باغات استان را ارقام احمد آقائی، اکبری، کله قوچی، شاه پسند، ریز قزوین، زرند کرمان و سایر ارقام بومی تشکیل می دهد.

وی با بیان اینکه استان آذربایجان شرقی از مجموع بیش از380 هزار هکتار باغات پسته کشور حدود 35دهم درصد سطح زیر کشت باغات پسته به خود اختصاص داده است و مقام هفتم کشور را دارا می باشد افزود: بیشترین و پراکنش سطح زیرکشت پسته در شهرستانهای اسکو، مرند، آذرشهر، بناب، عجب شیر و تبریز بوده و از این حیث شهرستان های اسکو و مرند به ترتیب در رتبه های اول ودوم قرار دارند.

 بی پروا با بیان اینکه شهرستان اسکو و مرند قطبهای مهم تولید پسته در استان می باشند تاکید نمود: متوسط میزان آب مصرفی باغات پسته  حدود4500 مترمکعب در هکتار می باشد .

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اسکو نیز با بیان اینکه بخش ایلخچی با سطح زیر کشت ۴۲۵ هکتار باغ پسته ، رتبه اول در استان را دارد گفت: در حال حاضر ۱۱۷ هکتار آن بارور هستند و ۳۰۸ هکتار آن نیز غیربارور هستند و این نشان می‌دهد که باغات پسته ایلخچی، جوان هستند.

 رضا انوری افزود: عمده ترین ارقام تجاری کشت شده نیز احمد آقایی و اکبری هستند که دومین سال بعد از کشت بر پایه زرند پیوند می‌خوردند و بعد از ۸ سال نیز بار می‌دهند.

وی با بیان اینکه از هر هکتار، یک تن و ۴۰۰ کیلوگرم محصول برداشت می‌شود و از هر کیلو پسته تر نیز در نهایت ۴۰۰ کیلوگرم پسته خشک به دست می‌آید، گفت: براساس پیش بینی‌ها امسال انتظار می‌رود که ۱۶۴ تن پسته برداشت کنیم که نسبت به سال گذشته ۱۵ تن افزایش را نشان می‌دهد.

مدیر جهادکشاورزی شهرستان اسکو ادامه داد: مساله مهمی که در فکر آن هستیم و تمام تلاشها برای عملی شدن این موضوع هست گسترش صنایع تبدیلی و فرآوری پسته در راستای افزایش سطح زیر کشت این محصول است تا شاهد خام فروشی نباشیم و کشاورز مجبور به فروش پسته تر با قیمت پایین نباشد.

 انوری ادامه داد: لازم است در این زمینه سرمایه گذار جذب کنیم و البته اقداماتی نیز در این زمینه انجام گرفته است، سرمایه گذاری در منطقه داریم که علاوه بر این اینکه ۷ هکتار سطح زیر کشت پسته دارد در بخش صنایع فرآوری آن نیز سرمایه گذاری کرده تا شاهد صادرات این محصول فرآوری شده از استان باشیم.

وی افزود: درحال حاضر، محصول پسته بخش ایلخچی به مناطقی همچون کرمان صادر می‌شود که به نام پسته کرمان به فروش می‌رسد.

کارشناس مسئول باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز گفت: پسته یک محصول استراتژیک است و به همین دلیل هم عنوان طلای سبز را به خود اختصاص داده است.

 اصغر نقشی با بیان اینکه از سال ۷۲ به علت تغییر آب و هوا در استان مجبور به اصلاح الگوی کشت و توسعه باغات پسته شده‌ایم، گفت: البته این محصول، خاستگاه در استان دارد و در جزیره اسلامی به صورت وحشی درختان پسته رشد کرده بودند و گونه‌های مختلف آن در استان در حاشیه دریاچه ارومیه رشد کرده‌اند و حتی درختانی داریم که قدمتی بیش از صد سال دارند .

وی ادامه داد: پسته، محصولی است که به ای سی خاک و آب مقاوم است که جایگزین باغات هلو، زرد آلو و گردو در این مناطق شده است البته برای توسعه باغات به دلیل کم آبی محدودیت‌هایی داریم به همین دلیل فقط برای باغاتی که سال‌های گذشته کشت می‌شدند طرح اصلاح و جایگزینی را داریم.

 نقشی در خصوص مشکلات مطرح شده از سوی باغداران گفت: توصیه ما همیشه به استفاده حداقل از کودهای شیمیایی است، وقتی قیمت کود ارزان است شاهد استفاده بی رویه از سوی باغداران هستیم و سیاست کلان از حذف یارانه کود، کاهش مصرف و برآورد نیاز خاک و استفاده استاندارد از کودهاست ولی خوب ناگفته نماند که افزایش قیمت سبب افزایش مشکلات کشاورزان هم شده است.

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید