Iranian Agriculture News Agency

استفاده بهینه از روان‌آب‌ها و سیلاب‌ها در زراعت دیم، تولیدات کشاورزی و عملکرد در واحد سطح را افزایش می دهد

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی، گفت: جمع آوری اصولی روان آبها، سیلاب ها و استفاده بهینه از این منابع در زراعت دیم استان، تولیدات کشاورزی و عملکرد در واحد سطح را افزایش می دهد.

استفاده بهینه از روان‌آب‌ها و سیلاب‌ها  در زراعت دیم، تولیدات کشاورزی و عملکرد در واحد سطح را افزایش می دهد

به گزارش خبرنگار ایانا در آذربایجان شرقی، اکبر فتحی در نهمین همایش ملی سامانه های سطوح آبگیر باران که بصورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، ضمن بیان این مطلب افزود: اکثر محصولات کشاورزی آذربایجان شرقی مخصوصاً محصولات زراعی متکی بر کشت دیم است با احداث استخرهای خاکی و سنگی و بانکت ها و ذخیره روان آبها در این مخازن و استفاده بهینه از آنها می توانیم تولید محصولات کشاورزی و افزایش عملکرد در واحد سطح را افزایش دهیم.  

وی با اشاره به این موضوع که تامین مایحتاج غذایی کشور یک واقعیت اجتناب ناپذیر است، ادامه داد: استان آذربایجان شرقی در بخش آب به لحاظ تامین منابع آبی با محدودیت مواجه بوده و خشکسالی های سالهای اخیر این مشکل را دو چندان کرده است از مجموع یک میلیون و 200 هزار هکتار اراضی زراعی استان، 800 هزار هکتار بصورت دیم مطلق کشت می شوند، 100 هزار هکتار نیز بطور آبیاری تکمیلی آبیاری شده و به نوعی زراعت دیم بحساب می آید.

فتحی اضافه کرد: 300 هزار هکتار از اراضی زراعی استان بصورت آبی کشت می شود که از این میزان 100 هزار هکتار باغات و 200 هکتار اراضی زراعی را شامل می گردد، آمار نشاندهنده این واقعیت است که باید برای قطره قطره آب برنامه ریزی دقیق داشته باشیم.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی، گفت: نزولات جوی اعم از باران، برف و تگرگ پس از بارش و برخورد با زمین به 3 شکل متفاوت در خاک تقسیم می شود بخشی از آن در تغذیه آبهای زیرزمینی دخالت دارد بخشی دیگر از نزولات در سطح خاک جریان می یابد و بخش دیگر آن بصورت بخار آب مجدداً به هوا برمی گردد.

وی افزود: روان آبها آن قسمت از بارش ها را شامل می شود که در سطح زمین جریان داشته و متاسفانه وارد خاک نمی گردد این مقدار بستگی به میزان بارش، تراکم پوشش گیاهی و بافت خاک دارد و کم آبی زیادی را متوجه بخش کشاورزی می‌کند.

فتحی، عنوان کرد: شناخت و پی بردن به اهمیت روان آبهای سطحی با تغییرکاربری اراضی کشاورزی و فعالیت هایی که انسان به دست خود از جمله بکارگیری ماشین آلات سنگین و تغییرکاربری هایی که برای کارهای صنعتی و خدماتی انجام می‌پذیرد و در نهایت موجب از بین رفتن ساختار زمین های زراعی می شود، ارتباط مستقیم دارد.

وی گفت: این امر نهایتاً موجب کاهش نفوذپذیری خاک شده و باعث جاری شدن روان آبها و سیلابها شده و مواد آلی خاک را از بین می برد اگر بتوانیم این آبها را مهار کرده و در استخرهای خاکی، سنگی و بانکت ها ذخیره کرده و در کشاورزی بصورت بهینه از آنها استفاده کنیم تولید محصولات کشاورزی و عملکرد در واحد سطح افزایش خواهد یافت.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان بر جمع آوری آبهای ناشی از بارش نزولات جوی بصورت اصولی و استفاده بهینه از این منابع در زراعت دیم استان تاکید کرد.

 فتحی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص توسعه گلخانه ها در سطح استان، گفت: با توجه به افزایش مصرف محصولات گلخانه ای می توان گفت که انقلاب بزرگی در احداث و راه اندازی مجتمع های گلخانه ای استان اتفاق افتاده است، استفاده کم از آب و تولید زیاد محصولات کشاورزی کمک شایانی به بهینه سازی مصرف آب کشاورزی می کند.

وی افزود: اجرای طرح‌های آبخیزداری بخش کشاورزی استان نیاز به هماهنگی و تعامل بین دستگاهی دارد با هماهنگی بین دستگاهی می توان از آبهای جمع آوری شده در پشت طرحهای آبخیزداری بخشی از منابع آبی مورد نیاز کشاورزی استان را تامین کرد.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان گفت: بهسازی و احیاء قنوات از دیگر اقدامات انجام شده توسط سازمان جهاد کشاورزی استان در راستای استفاده بهینه از منابع آبی در زراعت و باغبانی استان است، این قنوات از گذشته های دور به عنوان میراثی ارزشمند به ما رسیده است و در حال حاضر احیاء و بهسازی قنوات در دستور کار سازمان جهادکشاورزی استان قرار دارد.

فتحی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به موضوع همایش مبنی بر جمع آوری آب باران در سامانه های سطوح آبگیر باران، تاکید کرد: سازمان جهادکشاورزی و بهره برداران بخش کشاورزی استان آمادگی کامل دارد تا در این راستا با سایر دستگاههای اجرایی استان همکاری داشته و هماهنگی‌های لازم را بعمل آورد.

 

 

 

 

 

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید