Iranian Agriculture News Agency

تلاش برای کاهش خروج ارز؛

ورود شرکت‌های دانش بنیان به تولید محصولات کشاورزی در کُردستان

تولید مینی تیوبر سیب زمینی با هدف قطع وابستگی کشور به کشورهای خارجی در زمینه واردات بذر سیب زمینی و در نتیجه جلوگیری از خروج ارز از کشور و همچنین ممانعت از ورود احتمالی آفات و بیماری های قرنطینه ای به کشور آغاز شده است.

ورود شرکت‌های دانش بنیان به تولید محصولات کشاورزی در کُردستان

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان،به نقل از کُردتودی، یکی از رویکردهای مناسب جهت تحقق اقتصاد مقاومتی رویکرد استراتژیک است که در آن، نقاط ضعف و تهدیدزای اقتصاد تحلیل می‌شود و مؤلفه‌های اقتصاد مقاومتی استخراج می‌گردد، توسعه‌ی شرکت‌های دانش‌بنیان یکی از راهبردهای مهم و اثرگذار جهت تحقق اقتصاد مقاومتی است.

جهان امروز، جهان دانایی است. جهانی که در آن، علم، فناوری و نوآوری به کلید بی بدیل توسعه و پیشرفت بدل شده است و اقتصاد دانش بنیان، سایه خود را بر تمامی ارکان زندگی بشر مستولی ساخته و سربلندی و شکوفایی هر ملتی با دانش، پیوندی ناگسستنی یافته است.

ایران اسلامی نیز از این قاعده مستثنی نیست و گذار به شکوفایی و بالندگی کشور جز از رهگذر علم، فناوری و نوآوری نمی گذرد و اقتصاد مقاومتی ترسیم همین مسیر تعالی به سمت قله های افتخار دانایی و توانایی است. اقتصاد مقاومتی به عنوان اقتصادی درون زا، برون‌گرا، دانش بنیان، مردمی و عدالت محور در پی آن است تا اقتصاد کشور را از «نفرین منابع» رهایی بخشد و به جای آن، بر علم و عمل دانشمندان و جوانان استوار سازد و با به میدان آوردن تفکر، اقدام و عمل دانشگاهیان، صنعتگران، فناوران، خیرین و عموم مردم بزرگ ایران، راه دشوار شکوفایی علم و فناوری را تسهیل کند.

حال شرکت های دانش بنیان بخش کشاورزی عزم خود را جزم کرده و با تمام مشکلات در مسیری گام نهادند که علاوه بر تامین امنیت غذایی و افزایش کمی و کیفی محصولات از خروج ارز از کشور هم جلوگیری می کنند و بی شک این واحدها برای استمرار و توسعه فعالیت های خود نیاز به حمایت های مادی و معنوی دارند.

در دهه ۸۰ بذر مورد نیاز سیب زمینی وارداتی بود و به همین دلیل ارز زیادی هم بابت این مسئله از کشور خارج می شد و آفات قرنطینه ای هم چون بید سیب زمینی به همراه غده های وارداتی به کشور راه پیدا می کردند.

به دلیل هزینه‌هایی که از این طریق بر کشور تحمیل می شد تولید هسته اولیه بذر سالم سیب زمینی(مینی تیوبر) به همت موسسات علمی و تحقیقاتی آغاز شد و فعالیت در این عرصه بخشی از کار شرکت شین ئاران کردستان است که این شرکت یکی از واحدهای فناور و دانش بنیان بخش کشاورزی در استان است.

شرکت شین ئاران کردستان  در زمینه‌های تولید، پژوهش و آموزش روش‌های نوین تولید با کاربرد بیوتکنولوژی کشاورزی (کشت بافت و ریز ازدیادی ) فعالیت دارد؛ تولید گیاهان دارویی، گیاهان دانه‌ریز (نهال تمشک، نشاء توت فرنگی و نهال انگور)، مینی تیوبر سیب‌زمینی (هسته اولیه بذر سیب‌زمینی)، پژوهش در زمینه گیاهان دارویی و باارزش که نسلشان در حال انقراض است و تولید قارچ‌های دارویی (شی تاکه و گانودرما) از دیگر کارهای این شرکت است.

مدیرعامل شرکت شین ئاران کردستان اظهار کرد: مینی تیوبرهای سیب زمینی که تولید می کنیم در اختیار کشاورزان پیشرو در استان می گذاریم تا در مزارع خود آنرا کشت کنند.

محمدرضا ذاکری با اشاره به اینکه مینی تیوبرها چهار تا پنج سال قدرت بذری خود را حفظ می کنند، افزود: وقتی بذر سالم و عاری از هر گونه بیماری کشت شود بی شک عملکرد و در نتیجه درآمد بیشتری هم نصیب کشاورزان می شود.

وی گل محمدی را از دیگر محصولاتی مورد مطالعه و کار این شرکت ذکر کرد و گفت: به دو طریق یکی قلمه گیری از نمونه های برتر در باغات و دیگری کشت باقت اقدام به تولید گیاه دارویی گل محمدی می کنیم.

مدیرعامل شرکت شین ئاران کردستان با اشاره به اینکه تولید بذور و قلمه‌های عاری از بیماری و دارای اصالت از رسالت های این شرکت است، اظهار کرد: حدود شش سال است برروی انگور سیاه بانه و مریوان هم کار می کنیم که طی دو سال اخیر ۲۰ هزار قلمه انگور از طریق کشت بافت تولید کردیم.

ذاکری با اشاره به اینکه در گذشته مردم تمایلی به استفاده از روش های علمی و ارقامی که به واسطه دانش نوین تولید شدند، نداشتند، یادآور شد: وقتی تفاوت بین عملکرد محصول کشاورزانی که از این نوع ارقام استفاده با آنهایی که ارقام و بذور عادی کشت کردند دیده می شود تمایل به بهره مندی از این ارقام بیشتر خواهد شد.

وی اظهار کرد: سال‌ها است که بیشتر کشاورزان استان در چرخه تکرار تولید محصولاتی هم چون نخود ، گند و جو گیر افتادند.

مدیرعامل شرکت شین ئاران کردستان اضافه کرد: کشاورزان با استفاده از ارقام متنوع و با اصالت می توانند عملکرد و درآمد خود را افزایش دهند به عنوان نمونه یکی از کشاورزان سنندجی در کنار دیگر محصولات خود در سطح دو هزار مترمربع اقدام به کشت گل محمدی کرد.

ذاکری افزود: در سال نخست کشت گل محمدی این کشاورز که اراضی او در یکی از روستاهای اطراف شهر سنندج است  ۱۰ میلیون تومان فروش داشت.

وی یادآور شد: ترویج و آگاهی رسانی به کشاورزان در خصوص روش های نوین کشت و یا استفاده از بذور و قلمه هایی که به شیوه نوین تولید می شوند نیاز به حمایت های مالی از سوی دولت دارد.

مدیرعامل شرکت شین ئاران کردستان اظهار کرد: رشد تک بعدی به عبارتی اختصاص سطح زیرکشت زیاد به تولید یک محصول توسط کشاورزان نه تنها منجر به سودآوری نمی شود بلکه ضررآفرین هم هست.

ذاکری افزود: وضعیتی که برای تولید و فروش گوجه فرنگی طی سال گذشته در کشور و به تبع کردستان پیش آمد نتیجه  تک بعدی عمل کردن در بخش کشاورزی است.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید