Iranian Agriculture News Agency

شیرزاد:

تحول چشمگیر در تولید انواع بذر سالم و اصلاح شده سیب‌زمینی در کشور

مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران از تحول چشمگیر در تولید انواع بذر سالم و اصلاح شده سیب‌زمینی در کشور با تلاش برنامه‌ریزی شده توسط اتحادیه مرکزی شرکت‌های تعاونی تولید روستایی ایران خبر داد.

تحول چشمگیر در تولید انواع بذر سالم و اصلاح شده سیب‌زمینی در کشور

به گزارش ایانا و به نقل از سازمان تعاون روستایی، حسین شیرزاد رئیس سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور اظهار کرد: مطابق آمار رسمی فائو در سال ۲۰۱۹، کشورمان با سطح زیر کشتی معادل ۱۶۰ هزار و ۹۰۲ هکتار و تولید میزان ۵ میلیون و ۱۰۲ هزار و ۳۶۰ تن در جمع ۱۳ کشور نخست جهان در تولید محصول سیب زمینی قرار گرفته است.

وی افزود: تا قبل از سال ۱۳۸۴ بذر مورد نیاز سیب زمینی کشور که سالانه حدود ۲ هزار تن بذر کلاس سوپر الیت (SE) است، عمدتا از کشورهای اروپایی تأمین می‌شده و واردات چنین حجمی از غده بذری، سالانه سبب خروج حدود ۴ میلیون دلار ارز از کشور بوده است. این وضعیت علاوه بر وابستگی در تولید محصول استراتژیک سیب زمینی و تهدید جدی امنیت غذایی جامعه، زمینه ورود انواع مختلفی از آفات و بیماری‌های خطرناک قرنطینه‌ای نظیر بید سیب زمینی، نماتود طلایی و یا اسکب پودری به داخل کشور را فراهم آورده که خود دربردارنده هزینه‌های جبران‌ناپذیر ملی به منظور کنترل و مبارزه با چنین آفات و امراضی محسوب می‌شود.

شیرزاد با اشاره به جهش دو دهه اخیر کشورهای در حال توسعه و پیشی گرفتن آنها در تولید سیب زمینی از سال ۲۰۰۵ میلادی به این طرف تصریح کرد: طی سال‌های ۱۹۹۰ مهمترین تولید کنندگان و مصرف‌کنندگان سیب‌زمینی در جهان کشورهای اروپایی، آمریکای شمالی و شوروی سابق بودند ولی براساس گزارش‌های فائو، با رشد بی‌سابقه تولید و تقاضای این محصول در آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین طی سال‌های اخیر، تولید کمتر از ۳۰ میلیون تن این کشورها در سال‌های دهه ۱۹۶۰ میلادی به رقمی بالغ بر ۱۶۵ میلیون تن در سال ۲۰۰۷ تبدیل شده و در حال حاضر کشور چین با حدود ۹۹ میلیون و هندوستان با تولید تقریبی ۴۹ میلیون تن، ضمن تولید بالغ بر یک سوم از مجموع ۳۸۸ میلیون و ۱۹۱ هزار تن سیب زمینی تولیدی در جهان، بزرگترین تولید کننده این محصول در دنیا به حساب می‌آیند. همچنین در حال حاضر ایران نیز با تولید بیش از ۵ میلیون تن سیب‌زمینی در جمع ۱۳ کشور نخست جهان است.

رئیس سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور در ارتباط با پروژه تولید بذر سیب زمینی مربوط به اتحادیه مرکزی شرکت‌های تعاونی تولید روستایی کشور در سال زراعی ۹۷-۹۸ یادآور شد: تولید بذر سالم سیب زمینی، فرآیندی بی‌وقفه و همه ساله بوده که در آن از روش‌های نوین بیوتکنولوژی استفاده می‌شود. مع الوصف پروژه اتحادیه مرکزی تعاونی‌های تولید روستایی، شامل تولید طبقه بذری (SE)  سوپر الیت در ارقام؛ آگریا، جلی، سانته، بورن و بانبا به میزان ۶۸ هزار کیلوگرم و تعداد ۲۸۰ هزار مینی تیوبر (غده سیب زمینی تکثیر شده) به صورت مشارکت با شرکت تعاونی تولید هرمزآباد سمیرم (اصفهان) با سطح زیر کشت ۳۴ هزار مترمربع و طبقه‌ بذری (E) الیت به میزان ۴۱ هزار و ۴۵ کیلوگرم بذر خالص از ۱۶۵ هزار کیلوگرم تولید ناخالص، در مزارع مربوط به شرکت‌های تعاونی تولید گلپایگان و هرمزآباد اصفهان، در مجموع ۷۱ هزار و ۸۰۰ متر مربع زمین بوده است.

این مقام مسئول در این زمینه افزود: اتحادیه مرکزی شرکت‌های تعاونی تولید روستایی کشور برای سال زراعی جاری همچنین موفق به تولید ۴۷ هزار و ۸۰۰ کیلوگرم بذر سیب زمینی کلاس A از ارقام جلی، بانبا و سانته در ۸.۱۱ هکتار از اراضی متعلق به شرکت‌های تعاونی تولید روستایی اقلید فارس، گلپایگان و هرمزآباد اصفهان و ۴۸ هزار و ۷۰۰ کیلوگرم بذر کلاس B از انواع آگریا و جلی در سایت شرکت تعاونی تولید اقلید استان فارس با سطح زیر کشت ۷.۴۵ هکتار شده است. بدین ترتیب در سال زراعی ۹۷-۹۸ با همت اتحادیه مرکزی شرکت‌های تعاونی تولید روستایی و شبکه تعاونی‌های تحت پوشش آن، بخش قابل‌توجهی از بذر مورد نیاز سیب‌زمینی کشور در داخل تولید و تأمین شده که موجب صرفه‌جویی چشمگیر ارزی و خودکفایی نسبی در این زمینه شده است

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید