بررسی وضعیت کشاورزی استان زنجان/بخش چهارم
دو درصد محصولات دامی در استان زنجان تولید میشود
استان زنجان با مساحت 22164کیلومتر مربع دارای 8 شهرستان و مجاور با 7 استان کشور و محل تقاطع استانهای شمالی با جنوبی، غربی و مرکز کشور است. این استان به دلیل داشتن شبکه حملونقل جادهای، ریلی و هوایی مناسب، همچنین فاصلة 300 کیلومتری با پایتخت و استانهای مجاور و داشتن آب و هوای متنوع یکی از استانهای مستعد توسعه کشاورزی و پرورش و نگهداری انواع دام، طیور و زنبورعسل در کشور است.
ایانا/علی پیرولی: تولیدات دام، طیور و زنبورعسل در استان زنجان به ارزش 11216 میلیارد ریال برآورد شده، که معادل دو درصد از کل تولیدات بخش امور دام کشور است. بطوریکه در بخش گوشت قرمز1.8 درصد، شیر خام 1.7 درصد، گوشت مرغ 2.2درصد، عسل 1.1درصد، جوجه یک روزه 1.4 درصد و تخممرغ 1.3 درصد را شامل میشود.
طبق آمار سال 1396 در استان 2 میلیون و 15 هزار و 929 انواع دام نگهداری و پرورش داده میشوند.
استان تا پایان سال 1396 دارای 295 واحد پرورش صنعتی انواع طیور ( مرغ گوشتی، مرغ تخمگذار، مرغ اجداد، مرغ مادر گوشتی، پولت، شترمرغ، بوقلمون گوشتی، بوقلمون مادر و مرغ بومی ) به ظرفیت 27 میلیون و 150 هزار قطعه در سال/ دوره و 4 واحد کارخانه جوجهکشی به ظرفیت 3 میلیون و 869 هزار و 440 قطعه در هر دوره است.
در زمینه دام نیز استان دارای 325 واحد صنعتی انواع دام (گاو شیری، پرواربندی گوساله، بره، گوسفند داشتی، پرورش تلیسه) به ظرفیت 75 هزار و 272 رأس، 5 واحد پرورش اسب و یک واحد پرورش سگ نگهبان است.
همچنین تعداد 1570 واحد دامداری کوچک روستایی به ظرفیت 63 هزار و215 رأس نیز مشغول به فعالیت هستند.
در بخش زنبورعسل نیز استان دارای 96 هزار و 582 کلنی زنبورعسل ( 95856 کلنی مدرن و 726 کلنی بومی ) که توسط 2170 نفر زنبوردار نگهداری میشوند.
تعداد 131 مرکز جمع آوری شیر به ظرفیت 504 تن در روز، 6 کارخانه صنایع لبنی به ظرفیت بیش از 250 تن در روز از صنایع جانبی زیر بخش امور دام بوده است و همچنین در جهت اصلاح نژاد دام سنگین تعداد 80 مامور تلقیح مصنوعی در سطح استان مشغول به فعالیت هستند.
254 هزار و 434 تن انواع محصولات دام، طیور و زنبورعسل (شامل 177هزار و 743 تن شیر خام،15 هزارو922 تن گوشت قرمز، 48هزارو 347 تن گوشت سفید، 11488 تن تخم مرغ، و 935 تن عسل) در سال 1396 در استان تولید شده که علاوه بر تامین نیاز استان مقدار 85177 تن نیز به بازارهای مصرف خارج استان صادر شده است و به طور متوسط روزانه 697 تن انواع محصولات دامی در سطح استان تولید میشود.
ارزش سرمایهگذاری که در این بخش انجام شده، بالغ بر 14 هزار میلیارد ریال بوده، که در نتیجه آن برای 9590 نفر اشتغالزایی مستقیم به دنبال داشته است.
تعداد 17 اتحادیه و شرکت تعاونی در بخش امور دام استان وجود دارد که از این تعداد 3 اتحادیه (دامداران، مرغداران، زنبورداران ) و 14 شرکت تعاونی هستند.
اقدامات شاخص و بهرهورانه حوزه دام و طیور استان زنجان
1. اجرای طرح بهینهسازی مصرف انرژی در واحدها پرورش طیور استان از سال 1390 .
2. اجرای پروژه مشترک اصلاحنژاد گوسفند افشاری با دانشگاه زنجان و تثبیت ژن چند قلوزایی در آن
3. بهسازی و نوسازی اماکن دامی روستایی
4.تعریف ضریب مکانیزاسیون برای واحدهای پرورش طیور
5. ایجاد زنجیرههای تولید زیر بخش دام و طیور در استان: شامل مرغ گوشتی، بوقلمون، زنبور عسل و...
6. همکاری مشترک با معاونت بهبود تولیدات گیاهی در توسعه و ترویج کشت علوفههای مقاوم به کم آبی و علوفههای اورژانسی (خللر و ماشک و نخود علوفهای)
7.واگذاری صدور مجوزهای دام و طیور و نظارت بر اجرای طرحها به سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان
8. نظارت بر عملکرد و کیفیت تولید کارخانجات تولید خوراک دام و طیور
9. نظارت بر توزیع نهادههای یارانه ای دام و طیور
10. هدایت و راهبری سامانه جامع اطلاعات صنعت طیور کشور در استان
11. قیمتگیری و رصد روزانه نهادهها و محصولات تولیدی دام، طیور و زنبورعسل در استان برنامهریزی تولید و تنظیم بازار محصولات
12. اجرای آمارگیری سالانه زنبورستانهای استان با استفاده از سامانه پود
13. رکورد گیری دام اصیل هلشتاین به تعداد 46000 رأس در سال به منظور شناسایی دام نر برتر
14. تلقیح مصنوعی دام سنگین به تعداد 25000 دز به منظور افزایش بهره وری
15. ثبت مشخصات 4000 رأس گوساله تازه متولد شده به منظور تعیین شجره دام
نتایج حاصل از اقدامات بهره ورانه زیر بخش دام ، طیور و زنبور عسل
1. صرفه جویی و کاهش مصرف سوخت در واحدهای پرورش طیور استان به میزان حداقل 20 درصد
2. بهبود شاخصهای تولید طیور استان خصوصاً در بخش مرغ گوشتی
3. افزایش بهرهوری در 70 واحد دامداری صنعتی و روستایی گوسفندداری با جمعیت حداقل 7500 رأس دام مولد
4. صادرات قوچ اصلاح شده به 22 استان کشور
5. تثبیت چند قلوزایی، افزایش سرعت رشد، کاهش وزن دمبه و بهبود کمیت و کیفیت پشم در گوسفند افشاری
6. بهسازی و نوسازی سالانه حدود 20000 مترمربع از اماکن دامی روستایی در سطح استان با توجه به محدودیت های اعتباری
7. بهبود ضریب مکانیزاسیون واحدهای پرورش طیور استان
8. ایجاد اولین و تنها زنجیره تولید گوشت بوقلمون در کشور با تولید و تأمین بیش از 60 درصد از جوجه بوقلمون گوشتی
9. بهبود شاخص تولید و کنترل میزان تولید گوشت مرغ با تحت پوشش قرار دادن 20 درصد از تولیدات استان، همچنین کاهش هزینه تمام شده تولید مرغ گوشتی
10. شناسایی، آموزش و ترویج دامداران علاقهمند و دارای زمینهای زراعی مستعد جهت کشت علوفههای مقاوم به کم آبی.
11. بهسازی و نوسازی 580000 مترمربع بهبود کیفیت ساخت و ساز واحدهای دام و طیور بر اساس قانون جامع نظام دامپروری کشور.
12.افزایش کیفیت تولید خوراک دام و طیور بر اساس آنالیز تولید به مقدار 20000 تن در سال انواع کنسانتره تولیدی دام و طیور
13. توزیع 30000 تن در سال انواع نهادههای یارانهدار مرتبط با دام و طیور به منظور کاهش هزینههای تولید
14. کنترل جوجهریزی و میزان تولید گوشت مرغ، تخم مرغ و گوشت بوقلمون با استفاده از سامانه سماصط
15. مدیریت و برنامهریزی تولید و توزیع نهادهها و محصولات دام و طیور و زنبور عسل
16. برآورد دقیق از میزان تولید و تعداد بهرهبرداران زنبور عسل جهت برنامهریزی ارائه خدمات در این حوزه]
پیش بینی برنامههای آتی بهره ورانه زیر بخش دام و طیور استان
1. پیگیری و برنامهریزی ایجاد زنجیره تولید گوشت قرمز در استان
2. پیگیری و برنامهریزی ایجاد گلههای بز پربازده شیری و گوشتی
3. پیگیری و ایجاد پنجمین گله اصلاح نژادی گوسفند افشاری صنعتی در استان
4. پیگیری و برنامهریزی ایجاد نرم افزار همراه و بر خط آمار برداری دام و طیور
5. پیگیری و برنامهریزی فرآوری کود تولیدی واحدهای پرور ش طیور استان، خصوصاً در واحدهای مرغداری تخمگذار.
دیدگاه تان را بنویسید