Iranian Agriculture News Agency

رییس سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران خبر داد:

تصمیات جدید برای تنظیم بازار میوه شب عید سال ۱۳۹۸

با بررسی‌های به عمل آمده در سال جاری، به دلیل سرمازدگی بهاره با کاهش تولید سیب درختی مواجه خواهیم بود و به طور قطع کاهش عرضه این محصول که یکی از میوه‌های اصلی سبد مصرف خانوار در شب عید است باعث افزایش قیمت خود و سایر میوه‌ها خواهد شد بنابراین پیشنهاد می‌شود برای تامین به موقع آن تمهیدات لازم اندیشیده شود.

تصمیات جدید برای تنظیم بازار میوه شب عید سال ۱۳۹۸

جلسه هماهنگی برنامه‌ریزی برای طرح تنظیم بازار میوه و مرکبات شب عید و کنترل و نظارت آن در سازمان مرکزی تعاون روستایی برگزار شد.

به گزارش ایانا به نقل از سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در این جلسه شیرزاد معاون وزیر و مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور با تحلیل روند عملکرد سه سال گذشته وزارت جهاد کشاورزی در این باره عنوان کرد: در مقطع ۹۴-۹۳ به دلیل سرمازدگی بخشی از پرتقال تامسون شمال با کاهش تولید پرتقال داخلی مواجه شدیم که برای تامین کسری مورد نیاز و تنظیم بازار میوه شب عید اقدام به واردات پرتقال از خارج کشور شد. عملکرد تامین سیب درآن سال معادل ۱۶۸۶۰تن، پرتقال ۳۰۸۷۰تن و در مجموع ۴۷۷۳۰ تن بوده است.

این در حالی‌ست که در سال ۹۴-۹۵ تولید مناسب و مازاد بر نیاز سیب و پرتقال باعث افت شدید قیمت‌ها بویژه در ایام پایانی سال شده و عرضه بیش از حد نیازد این محصولات در بازار موجب شد تا قیمت‌های خرید طرح تنظیم بازار آنها تعدیل شده و موجب ضرر و زیان دولت و ذخیره‌کنندگان شود. عملکرد سازمان تعاون روستایی در این سال شامل تامین میزان۱۶۳۸۵ تن سیب درختی و ۳۶۹۱۸ تن پرتقال بوده است.

شیرزاد افزود: سرمای آذر ماه سال ۹۵ نیز باعث افت عملکرد باغات پرتقال در کشور شده و در عمل امکان تامین میوه مورد نیاز از تولیدات داخلی میسر نشد. لذا برای تدارک میوه شب عید دوباره نسبت به واردات پرتقال اقدام شد. آمار عملکرد حکایت از تامین ۲۰۸۴۱ تن سیب درختی، حدود ۸۱۹۰۱ تن پرتقال و در مجموع ۱۰۲۷۴۲ تن محصول دارد.

او ادامه داد: در سال گذشته باغات سیب و پرتقال کشور دارای عملکرد مناسب و مازاد بر نیاز داخل کشور بوده و بار دیگر باعث کاهش قیمت‌ها در ایام پایانی سال شد. بنابراین بر اثر تعدیل قیمت‌ها، طرح تامین با ضرر و زیان مواجه شد. بررسی عملکرد دوره مذکور از تامین ۱۷۶۶۵ تن سیب، معادل ۳۵۰۴۸ تن پرتقال و در مجموع ۵۲۷۱۳ تن میوه حکایت دارد.

مدیرعامل تعاوت روستایی یکی از مهمترین مشکلات طرح را عدم تایید هزینه‌های تامین مالی توسط سازمان حمایت عنوان و پیشنهاد کرد: همچنانکه در ابلاغ وزیر جهاد کشاورزی تصریح شده این سازمان منابع مالی مورد نیاز طرح را از محل تسهیلات دریافتی از بانک‌ها بابت خرید تضمینی و توافقی محصولات کشاورزی تامین می‌کند. از آنجا که در زمان بازپرداخت این تسهیلات باید کارمزد بانکی نیز به همراه اصل تسهیلات به بانک پرداخت شود، لازم است با تصویب کارگروه تنظیم بازار کارمزد متعلقه به تناسب مدت و مبلغ نهایی مورد عمل طرح، توسط سازمان حمایت محاسبه و در حق سازمان تعاون روستایی کارسازی شود.

شیرزاد افزود: همانگونه که اطلاع دارید با عنایت به ابلاغ وزیر محترم جهاد کشاورزی، کمیته راهبردی تنظیم بازار میوه استان با حضور نمایندگان دستگاه‌های موثر از جمله سازمان صنعت معدن و تجارت، استانداری، تعزیرات حکومتی و سازمان تعاونی روستایی با ریاست رئیس سازمان جهاد کشاورزی تشکیل و بر روند تامین، ذخیره‌سازی و توزیع میوه نظارت دارند. این کمیته ضمن انتخاب مباشر تامین و توزیع عمده و خرده، نسبت به تعیین حق‌الزحمه آنان و تعیین و تعدیل قیمت عرضه میوه و در نهایت ضمن بررسی اسناد و مدارک نسبت به تایید صورت وضعیت نهایی استان اقدام می‌کند.

عضو هیات مدیره تعاون روستایی خاطر نشان کرد: متاسفانه سازمان حمایت بدون توجه به نقش این کمیته از پذیرش بعضی از هزینه‌های انجام شده خودداری کرده و این تصمیم در زمانی اتخاذ می‌شود که هزینه‌های ذکر شده پیش از این حسب تصویب کمیته راهبردی توسط اتحادیه‌های مباشر پرداخت شده و قابل استرداد نیستند، به این ترتیب باعث ضرر و زیان مباشرین توزیع میوه که بیشتر اتحادیه‌های تعاونی روستایی متعلق به عموم روستائیان است شده به نحوی که از صورت وضعیت سه ساله اجرای طرح شامل نوروز سالهای ۹۴، ۹۵ و ۹۶ بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال از هزینه‌های انجام شده توسط سازمان مذکور پذیرفته نشده و این مبلغ به عنوان زیان ناشی از اجرای این طرح به شبکه تعاونی‌های روستایی تحمیل شده است.

او اضافه کرد: صورت وضعیت میوه وارداتی نوروز ۹۶ و زیان مربوط به عملکرد آن دوره هنوز نهایی و برآورد نشده است.

سازمان مرکزی تعاون روستایی برای اجرای دقیق و مناسب طرح تنظیم بازار عید سال ۱۳۹۸ انتظار دارد تا کارمزد مباشرین تامین با تصویب کمیته‌های راهبردی استانی و یا کشوری تعیین و نسبت به صدور مجوز پرداخت هزینه‌های مالی طرح برای سازمان حمایت، مطابق نرخ تسهیلات اخذ شده اقدام شود و همچنین نسبت به تعیین حدود اختیارات کمیته‌های راهبردی استانها اقدام تا چنانچه هزینه‌های مصوب آنان فراتر از اختیارات تعیین شده باشد توسط اتحادیه‌های مباشر این سازمان در استان‌ها پرداخت نشود. از سویی لازم است تا هزینه‌های تامین مالی طرح سنوات قبل از سوی کارگروه تنظیم بازار بر مبنای نرخ تسهیلات اخذ شده به صورت مقطوع به سازمان حمایت اعلام و مبنای محاسبه قرار داده شود.

شیرزاد توضیح داد: با بررسی‌های به عمل آمده در سال جاری، به دلیل سرمازدگی بهاره با کاهش تولید سیب درختی مواجه خواهیم بود و به طور قطع کاهش عرضه این محصول که یکی از میوه‌های اصلی سبد مصرف خانوار در شب عید است باعث افزایش قیمت خود و سایر میوه‌ها خواهد شد بنابراین پیشنهاد می‌شود برای تامین به موقع آن تمهیدات لازم اندیشیده شود.

عملکرد سنوات قبل و پیش بینی میوه مورد نیاز نوروز ۹۸

ارقام به تن

نوروز سال

۹۳-۹۴

۹۴-۹۵

۹۵-۹۶

۹۶-۹۷

پیش بینی نوروز ۹۸

سیب

۱۶.۸۶۰

۱۶.۳۸۵

۲۰.۸۴۱

۱۷.۶۶۵

۳۰.۰۰۰

پرتقال

۳۰.۸۷۰

۳۶.۹۱۸

۸۱.۹۰۱

۳۵.۰۴۸

۳۵.۰۰۰

جمع

۴۷.۷۳۰

۵۳.۳۰۳

۱۰۲.۷۴۲

۵۲.۷۱۳

۶۵.۰۰۰

 

 

 

 

 

 

میانگین قیمت خرید میوه طرح تنظیم بازار در سنوات گذشته

ارقام کیلو/ ریال

ردیف

نوروز سال

میانگین قیمت خرید سیب

میانگین قیمت خرید پرتقال تامسون

میانگین خرید قیمت پرتقال والنسیا

۱

۹۳-۹۴

۲۵.۴۷۳

۲۷.۷۰۰

۳۴.۰۰۰

۲

۹۴-۹۵

۲۲.۲۰۸

۲۳.۷۷۵

۳۱.۷۵۳

۳

۹۵-۹۶

۲۹.۵۴۳

۲۳.۱۲۲

۳۸.۰۰۰

۴

۹۶-۹۷

۲۳.۹۰۵

۲۱.۸۳۹

۳۳.۸۲۷

 

میانگین

۲۵.۲۸۲

۲۴.۱۰۹

۳۴۰۳۹۵

 

 

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید