Iranian Agriculture News Agency

گزارش اتاق تهران از آخرین وضعیت تولید و صادرات محصولات باغی کشور

افزایش 500 هزار تنی تولیدات باغی در 8 سال

رشد ۲۶ درصدی صادرات محصولات و فرآورده‌‌های باغی

ایانا-کشاورزی: میزان صادرات محصولات و فرآورده‌‌های باغی در سال 1396 در مجموع یک میلیون و 549 هزار تن به ارزش تقریبی 2 میلیارد و 821 میلیون دلار اعلام شد که نسبت به دوره مشابه سال قبل 26 درصد به لحاظ وزنی و 4.5 درصد به لحاظ ارزشی افزایش یافته است.

افزایش 500 هزار تنی تولیدات باغی در 8 سال

تولیدات باغی طی هشت سال هشت میلیون و 529 هزار تن افزایش یافت. گزارش کمیسیون کشاورزی اتاق تهران از رسیدن تولیدات باغی به 21 میلیون و 21 هزار تن در سال 1395 حکایت دارد. گزارشی که می‌گوید تولید این محصولات در سال 1387 حدود 12 میلیون و 492 هزار تن بوده است.

به گزارش ایانا بر طبق این گزارش سطح زیر کشت محصولات باغی کشور هم در این دوره هشت ساله 514 هزار هکتار افزایش یافته است. در این دوره زمانی، سطح زیرکشت محصولات باغی کشور از 2 میلیون و 352 هزار هکتار در سال 1387 به 2 میلیون و 866 هزار هکتار در سال 1395 رسیده. همچنین سطح بارور طی این دوره بیش از 589 هزار هکتار افزایش و سطح غیربارور حدود 75 هزار هکتار کاهش یافته است.

طبق این گزارش تولیدات باغی با روند صعودی از 12 میلیون و 492 هزار تن در سال 1387 به 21 میلیون و 21 هزار تن در سال 1395 رسیده است. همچنین میزان صادرات محصولات و فرآورده‌‌های باغی در سال 1396 در مجموع یک میلیون و 549 هزار تن به ارزش تقریبی 2 میلیارد و 821 میلیون دلار اعلام شد که نسبت به دوره مشابه سال قبل 26 درصد به لحاظ وزنی و 4.5 درصد به لحاظ ارزشی افزایش یافته است. عمده محصولات باغی صادراتی سال گذشته به ترتیب پسته با یک میلیارد و 175 میلیون دلار، زعفران 325 میلیون دلار، سیب 256 میلیون دلار، خرما 250 میلیون دلار و کشمش 153 میلیون دلار بوده است. همچنین آبمیوه و کنستانتره با صادراتی حدود 138 میلیون دلار و ژله و مربا با صادراتی به ارزش 82 میلیون دلار از اقلام عمده صادراتی این گروه در سال 96 بوده اند.

در شانزدهمین نشست کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران که گزارش آمار تولید و صادرات محصولات و فرآورده‌‌های باغی در کشور ارایه شد، مسائلی چون تامین مواد اولیه تولید و حمل و نقل محصولات کشاورزی و صنایع غذایی به عنوان چالش‌های اصلی تولید و صادرات محصولات باغی مورد بحث قرار گرفت.

در آغاز این نشست کاوه زرگران، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و صنایع غذایی اتاق تهران به برخی مسایل مهم حوزه کشاورزی و صنایع غذایی کشور اشاره کرد و گفت: با توجه به پیگیری‌های کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران و کانون انجمن‌‌های صنایع غذایی در ارتباط با معافیت محصولات کشاورزی از لزوم بازگرداندن ارز حاصل از صادرات، این موضوع در دستور کار کمیسیون اقتصادی مجلس قرار گرفته و موافقت اولیه معاون اول رئیس‌جمهور توسط رئیس این کمیسیون اعلام شده است که ‌می‌تواند تاثیر مثبتی در توسعه صادرات محصولات کشاورزی به دنبال داشته باشد.

‌‌پیش‌بینی کاهش تولید میوه‌‌های هسته‌دار

در ادامه این جلسه مشاور معاون باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، به ارائه برنامه‌‌های وزارت جهاد کشاورزی در ارتباط با محصولات و فرآورده‌‌های باغی کشور پرداخت و گفت: با توجه به خسارات ناشی از سرمازدگی در ابتدای سال جاری، ‌‌پیش‌بینی ‌می‌شود تولید محصولات باغی در سال 97 به 21 میلیون و 280 هزار تن برسد که کاهش آن عمدتاً مربوط به میوه‌‌های هسته‌دار، دانه‌ریز و خشک است.

حبیب رادفر تولید میوه‌‌های گرمسیری و نیمه‌گرمسیری، گیاهان دارویی و قارچ را در سال 97 نسبت به سال گذشته افزایشی ‌‌پیش‌بینی کرد که تا حدی کاهش در تولید میوه‌‌های سردسیری را جبران خواهد کرد.

او همچنین به خط اعتباری شش هزار میلیارد ریالی صندوق توسعه ملی برای تامین سرمایه در گردش بازرگانان محصولات باغی اشاره کرد که برای محصولات پسته، سیب، کشمش، زعفران، کیوی و پرتقال با کمک بخش خصوصی دریافت شده است.

چالش تامین مواد اولیه صنایع آبمیوه

در ادامه این نشست دبیر انجمن صنایع تولید و صادرکنندگان کنستانتره و آبمیوه ایران با انتقاد از مشکلات ایجاد شده برای تامین مواد اولیه صنایع آبمیوه و کنستانتره کشور، گفت: تامین پالپ پرتقال اخیراً به یکی از چالش‌‌های صنعت تبدیل شده چراکه این محصول در داخل کشور بسیار محدود تولید ‌می‌شود.

داود آبادی روند افزایش تولید میوه در کشور را بسیار رضایت‌بخش توصیف اما عنوان کرد که عمده این محصولات به علت دارا نبودن خصوصیات مورد نیاز صنایع تبدیلی نمی‌توانند به عنوان ماده اولیه در صنعت آبمیوه و کنستانتره مورد استفاده قرار گیرند. او افزود: به عنوان نمونه تولید پرتقال‌‌های مورد استفاده در صنعت آبمیوه در کشور محدود شده است و پرتقال‌‌های تامسون که بخش اعظم تولید پرتقال کشور را تشکیل می‌دهند، برای استفاده در این صنعت مناسب نیستند.

دبیر انجمن صنایع تولید و صادرکنندگان کنستانتره و آبمیوه ایران جلوگیری از تامین نهاده‌‌های مورد نیاز تولید آبمیوه کشور را عامل گسترش آبمیوه‌‌های خارجی و قاچاق در بازار کشور دانست و نسبت به تعطیلی واحدهای بیشتری از صنایع تبدیلی در دوره‌‌های آتی هشدار داد.

پیشنهاد خرید کانتینر با کمک صندوق توسعه ملی

در ادامه این نشست، مدیرکل دفتر توسعه صادرات وزارت جهاد کشاورزی از ایجاد سامانه‌ای تحت عنوان سماک برای مبادلات ارزی محصولات کشاورزی خبر داد که تجار این حوزه می‌توانند ارز حاصل از صادرات خود را با واردکنندگان تبادل کنند.

شاهرخ شجری همچنین به ظرفیت 150 هزار تنی کانتینرهای یخچالدار موجود در کشور به نسبت صادرات 6 میلیون تنی محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: تامین کانتینرهای یخچالدار با استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی کمک زیادی به روند توسعه صادرات این محصولات خواهد کرد و شایسته است که این پیشنهاد مورد توجه و پیگیری قرار گیرد.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید