Iranian Agriculture News Agency

گندم دریایی به عنوان منبع جدیدی برای مقاومت در مقابل ویروس های گندم؟

مقاومت در مقابل ویروس موزاییک رگه ای گندم یکی از ویژگی هایی است که پژوهشگران دانشگاه داکوتای جنوبی امیدوارند بتوانند از گندم دریایی به گندم نان از طریق یک دوره پژوهش دو ساله در دپارتمان موسسه ملی کشاورزی و غذایی و کمک هزینه کشاورزی امریکا انتقال دهند. گندم دریایی خویشاوندی دوری با گندم دارد.

گندم دریایی به عنوان منبع جدیدی برای مقاومت در مقابل ویروس های گندم؟

مقاومت در مقابل ویروس موزاییک رگه ای گندم یکی از ویژگی هایی است که پژوهشگران دانشگاه داکوتای جنوبی امیدوارند بتوانند از گندم دریایی به گندم نان از طریق یک دوره پژوهش دو ساله در دپارتمان موسسه ملی کشاورزی و غذایی و کمک هزینه کشاورزی امریکا انتقال دهند. گندم دریایی خویشاوندی دوری با گندم دارد.

ونلانگ لی استادیار دپارتمان بیولوژی و میکروبیولوژی سرپرست پروژه ای ۲۵۰ هزار دلاری است که بخشی از پژوهش های مقدماتی بخش کشاورزی و غذایی انجمن ملی بین دانشکده ای ( NIFA ) برای بهبود سلامت گیاهان و تولیدات است. پروفسور ماری لانگهام متخصص ویروس شناسی، و استادیار ژین ما، متخصص بیوانفورماتیک از دپارتمان زراعت، باغبانی و علوم گیاهی نیز بخشی از تیم تحقیقاتی هستند که با پژوهشگران وزارت تحقیقات کشاورزی ایالات متحده در فارگو، داکوتای شمالی همکاری خواهند کرد.

او می گوید: "از نظر تاریخی در پرورش گندم ما ژن های فراوان بسیار مهمی داریم که از گونه های بیگانه یا خویشاوند، به گونه های گندم انتقال یافته اند. برای مثال، مقاومت در مقابل زنگ برگ، زنگ ساقه و زنگ زرد و سفیدک گردی که از چاودار رسیده است."

ایده ی پژوهش درباره گندم دریایی در سال ۲۰۱۴ زمانی که گیاهان لی در گلخانه، به ویروس موزاییک رگه ای گندم آلوده شدند آغاز شد. تنها دو ردیف سالم ماندند؛ گندم های دریایی و گندم ترکیبی دریایی/غیر دریایی. آزمایشات تابستان ۲۰۱۶ تایید کرد که این دو ردیف در مقابل این ویروس مقاوم هستند اما گیاهان گندم پدر و مادر اینگونه نیستند.

علاوه بر این، مقاومت در مقابل این ویروس حساس به درجه حرارت نیست. لی توضیح می دهد: "ژن مقاوم فعلی که در گندم استفاده می شود، در دمای بالای ۶۴،۴ درجه فارنهایت تجزیه می شود اما این یکی هنوز تا دمای ۸۲ درجه فارنهایت مقاومت می کند".

لی توضیح می دهد که آزمایش های بیشتر نشان داد که نوع ترکیبی و گندم دریایی آب اضافی را تحمل می کنند. غرقاب شدن یکی از مشکلات پرورش دهندگان گندم در ایالت هایی چون آرکانزاس و لوئیزیانا و نیز کشورهایی چون بنگلادش است.

او می گوید: "ما می خواهیم بفهمیم که از نظر ژنتیکی چه چیزی باعث ایجاد این مقاومت می شود و این ژن ها را به گندم نان انتقال می دهد". این پژوهشگران ژنوم گندم دریایی را پشت سر هم قرار دادند و آن را با ژنوم گندم مقایسه خواهند کرد تا ژن های مسئول این مقاومت را شناسایی کنند. آن ها سپس نشانگرهای مولکولی را برای این ژن ها توسعه خواهند داد.

لی تاکید می کند که گندم دریایی هم چنین ساقه ی محکمی دارد که آن را در مقابل اره مگس ها مقاوم می کند؛ آفتی که تخم های خود را در فرورفتگی های ساقه گندم قرار می دهد و باعث می شود گندم بشکند. اره مگس یک مشکل جدی در مناطق پرورش گندم بهاره در مونتانا، داکوتای شمالی و بخش هایی از داکوتای جنوبی است و در سال های اخیر در مناطق پرورش گندم زمستانه در کولورادو و نبراسکا مشکل ایجاد کرده است.

او می گوید: "ما باید انتخاب کنیم و اندازه کروموزوم های بیگانه را کاهش دهیم و بخش های کوچک را به گندم انتقال دهیم". "کروموزوم های گندم دریایی نمی خواهند که با گندم جفت شوند، بنابراین ما باید به عقب برگردیم و از مهندسی کروموزوم برای انتقال ژن ها به گندم استفاده کنیم، که زمان می برد".

مترجم: بهاران پدرام

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید