Iranian Agriculture News Agency

ابتکار: مجوز شبکه سمن‌های مردم نهاد محیط زیستی توسط وزارت کشور صادر شد

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از صدور مجوز شبکه سمن‌های مردم نهاد محیط زیستی توسط وزارت کشور خبر داد.

ابتکار: مجوز شبکه سمن‌های مردم نهاد محیط زیستی توسط وزارت کشور صادر شد

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از صدور مجوز شبکه سمن های مردم نهاد محیط زیستی توسط وزارت کشور خبر داد.

به گزارش ایانا از پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست، معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نشست مدیران کل دفاتر مشارکت های مردمی دستگاه های اجرایی و قوه قضائیه با اشاره به پیشنه مشارکت های مردمی در کشور، گفت: در مبحث مشارکت‌های مردمی با فراز و نشیب‌های زیادی در کشور روبه رو بوده‌ایم .

وی افزود: سال 74 و در زمان دولت آیت الله هاشمی، پیگیر تدوین ساز و کاری برای فعالیت تشکل‌های مردمی در دفتر امور زنان بودیم ولی به رغم نگاه مثبت و باز رئیس جمهور وقت به این حوزه، همچنان با نگاه‌های امنیتی و منفی نسبت به موضوع مشارکت‌های مردمی رو به رو بودیم و حتی عده‌ای به این موضوع معتقد هم نبودند .

معاون رئیس جمهور ادامه داد: حتی در مورد تعریف نظری از تشکل های مردم نهاد نیز اختلاف نظر بود و عده‌ای می‌گفتند این تعریف وام گرفته از غرب است. در حالی‌که تمام متخصصان و صاحب‌نظران اجتماعی ایران معتقد بودن پدیده مشارکت‌های مردمی در قالب خیریه‌ها و جوامع محلی مبتنی بر فرهنگ ایرانی است که حتی پیش از اسلام هم رگه‌هایی از این همگرایی اجتماعی برای کارهای خیر و داوطلبانه در کشور وجود داشته و البته پس از اسلام، این موضوع در ایران تقویت شده است .

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه ریشه حرکت‌های داوطلبانه و خیریه در جوامع شرقی است، بیان: ولی ساختار تکامل یافته، توسعه یافته و متناسب با جوامع مدرن امروزی که تحت عنوان سازمان های غیر دولتی است، در غرب شکل گرفت و البته نقطه قوت این سازمان‌ها هم در غرب نیست و در حال حاضر، شاهد حضور و فعالیت ملی و بین‌المللی سازمان‌های غیر دولتی بسیار قوی و پر توان در بسیاری از کشورهای آفریقایی، آسیایی و در حال توسعه هستیم .

این مقام مسئول اشاره‌ای هم به شرایط تشکل‌های مردمی در دولت سید محمد خاتمی داشت و افزود: به دلیل اعتقاد شخصی و راهبری بسیار خوب رئیس جمهور وقت برای جریان‌های مدنی، هم زمان با این دوره، شاهد تقویت تشکل ها و نهادهای مدنی در ایران بودیم .

به گفته ابتکار، پس از این دوران مثبت، در دولت نهم و دهم شاهد خدشه‌ای عمیق به کیفیت و کمیت نهادهای مدنی و تشکل‌های مردمی بودیم و هزینه ها و آسیب‌های زیادی به سازمان های مردم نهاد وارد شد .

معاون رئیس جمهور افزود: حتی در دوران دولت نهم و دهم شاهد عقب گردهایی در حوزه تشکل‌های مردمی بودیم تا جایی که حتی شبکه سمن‌های محیط زیستی که در دولت سید محمد خاتمی شکل گرفته بود، از بین رفت .

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اشاره‌ای هم به نگاه و فعالیت دولت یازدهم در این زمینه داشت، گفت: دولت یازدهم با توجه به رویکرد اجتماعی و مردم محور خود تلاش کرد تا نهادهای مدنی و تشکل های مردمی را تقویت و از فعالیت آن ها حمایت کند .

وی عنوان کرد: تقویت جریان نهادهای مدنی و مشارکت مردم و ابعاد مختلف این موضوع در سیاست‌های کلی ابلاغی مقام معظم رهبری، برنامه ششم توسعه و سیاست‌ها و برنامه‌های دولت یازدهم و دوازدهم نیز دارای نقشی پر رنگ است و البته باید توجه کنیم که موضوع و مبحث مشارکت‌ها را محدود به سازمان‌های مردم نهاد نکنیم و سازمان‌های مردم نهاد، جوانان، بخش خصوصی و خیریه ها را در کنار هم ببینیم .

این مقام مسئول ضمن تاکید بر اهمیت باور و اعتقاد قلبی دولت و حاکمیت به نقش سازمان‌های مردم نهاد و تشکل‌های مردمی، بیان کرد: نباید نگاه عامرانه، قیم مابانه، ابزاری، تحمیلی و از بالا به تشکل های مردمی و سمن‌ها داشت بلکه باید تمام تلاش‌ها در راستای حفظ کرامت انسانی باشد .

تاکید بر نقش تشکل‌های مردم نهاد در جریان سازی مثبت اجتماعی

ابتکار با بیان اینکه نقش تشکل‌های مردم نهاد ایجاد جریان‌های مثبت اجتماعی است، گفت: از این رو، این نهادها باید از بدنه مردم و به خواست و ارداه و علاقه آن‌ها شکل بگیرند که برای این امر نیز انگیزه، مهم‌ترین عنصر است .

معاون رئیس جمهور ادامه داد: در ایران علاوه بر انگیزه فعالیت‌های عام‌المنفعه که در تمامی فعالان مدنی و اجتماعی کشورهای دنیا مشترک است، انگیزه‌های مذهبی و معنوی نیز دارای نقش کلیدی و عامل پیش برنده است .

وی با اشاره به نقش تشکل‌های مدنی به عنوان پل ارتباطی میان مردم و دولت، بیان کرد: اما نقش سمن‌ها و تشکل‌های مردم نهاد بسیار فراتر و وسیع‌تر از این است و به همین دلیل دولت یازدهم، آئین‌نامه فعالیت تشکل‌ها را تصویب، ابلاغ و اجرایی کرد و با همین رویکرد سمن‌ها در شکل‌گیری برنامه ششم نیز نقشی پر رنگ داشتند و حتی با مصوبه دولت، سازمان‌های مردم نهاد و مشخصا شبکه سمن‌های محیط زیست با برخورداری از حق رای، عضو شورای برنامه‌ریزی استان‌ها شدند و به‌طور مکرر نیز از استانداران خواسته‌ایم که سمن‌ها در فرآیندهای تصمیم سازی مشارکت داده شوند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: مشارکت سمن‌ها در فرآیندهای آموزشی و اجرای طرح‌ها و پروژه‌ها غالبا کم هزینه‌تر و تاثیرگذارتر از مشارکت دستگاه‌های بوروکراتیک است و البته امروزه، سمن ها و تشکل‌های مردمی نقش جدیدتری در قالب شکل دهنده‌گان پویش‌ها و کمپین‌های تاثیرگذار اجتماعی در دنیا پیدا کرده‌اند که البته در ایران نیز نمونه‌هایی از آن همچون پویش‌های سه شنبه‌های بدون خودرو، 50 گرم کمتر (کاهش زباله)، کاهش اسراف غذا، چالش 18 درجه و حفاظت از منابع آب را شاهد هستیم .

این مقام مسئول با بیان اینکه بسیار تکان دهنده و باعث تاسف است که به رغم اینکه جامعه اسلامی هستیم ولی یک سوم مواد غذایی یا به عبارت دیگر یک سوم مواد غذایی به اضافه یک سوم آب مصرفی در این بخش از مزرعه تا سفره هدر می‌رود و این در حالی است که ایران با کمبود آب مواجه است و در رتبه‌های نخست دنیا به لحاظ تنش آبی قرار دارد .

محیط زیست سالم از عناصر امید و نشاط در جامعه است

ابتکار ضمن تاکید بر نقش و اهمیت کمپین‌ها و پویش های اجتماعی، افزود: این کمپین‌ها مختص محیط زیست نیست و می‌تواند بسیاری از حوزه‌ها را در بر گیرد که البته با محیط زیست پیوند دارند. به‌طور نمونه یکی از عناصر امید و نشاط در جامعه، محیط زیست سالم است و البته همه به اهمیت امید و نشاط در جامعه واقف هستند. این همان مبحثی است که رئیس جمهوری نیز در مناظرات بر آن تاکید داشت زیرا یاس و نامیدی از جنس شیطان است و اگر جامعه‌ای به یاس برسد، غلبه شیطان بر آن جامعه حتمی خواهد شد.

معاون رئیس جمهور ادامه داد: به طور نمونه امروزه بسیاری از پزشکان توصیه می‌کنند به جای مصرف داروهای فشار خون، افراد روزانه و منظم در طبیعت قدم بزنند یا اساس شکل‌گیری مدارس طبیعت بر پایه همین اصل کاهش فشار بر نسل کودکان تربیت شده در عصر صنعتی از طریق انس با طبیعت است .

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بیان کرد: همپوشانی مسائل محیط زیست با آسیب‌های اجتماعی بسیار زیاد است .

وی تاکید کرد: یکی دیگر از نقش‌های مهم تشکل‌های مردم نهاد، موضوع دیده‌بان است که دولت نیز بر آن بسیار تاکید دارد تا جایی که رئیس جمهوری در مراسم هفته محیط زیست که سال 1393 در محل سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد از سمن‌ها خواست تا هر جا محیط زیست در حال آسیب بود، با صدای بلند فریاد بزنند و این نشان دهنده فضای باز ایجاد شده توسط دولت برای نقد منصفانه است .

ابتکار با بیان اینکه تا دیده‌بانی و نقد جدی گرفته نشود و اصلاح و تغییر رویکردهای نادرست صورت نگیرد، شاهد اثربخشی فعالیت‌ها نخواهیم بود، گفت: البته بسیار مهم است که تشکل‌ها نیز برای بهره‌مندی از نگاه علمی، تخصصی و دقیق به موضوعات تلاش کنند و علم آموزی داشته باشند تا در حوزه دیده‌بانی، توانمند شوند .

معاون رئیس جمهور یکی از اقدام‌های حمایتی و مهم دولت یازدهم در زمینه تشکل‌های مردم نهاد را صدور مجوز شبکه سمن‌های مردم نهاد محیط زیستی توسط وزارت کشور برشمرد و افزود: خوشبختانه با صدور مجوز، این شبکه دارای جایگاه رسمی شد .

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین اشاره ای به فعالیت مشترک سازمان حفاظت محیط زیست و قوه قضائیه در برگزاری همایش حقوق محیط زیست مشترک در سال 95 داشت و گفت: این همایش در سال جاری نیز برگزار خواهد شد و از جمله محورهای هم آن مشارکت های مردمی و نقش تشکل های مردم نهاد در حفظ و صیانت از محیط زیست است .

وی امیدوار: تا زمان برگزاری همایش حقوق محیط زیست شاهد اجرایی شدن آئین دادرسی ماده 66 باشیم .

رابطه مستقیم محیط زیست با پیشگیری از جرم و کاهش ناهنجاری های اجتماعی

مهدی امیری اصفهانی قائم مقام معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه با بیان اینکه هرچه در عرصه مشارکت‌های مردمی و بهره مندی از ظرفیت‌های مردمی کشور، سرمایه‌گذاری شود، نافع و کم است، گفت: محیط زیست پیوند مستقیمی با پیشگیری از جرم و کاهش ناهنجاری های اجتماعی دارد .

وی با اشاره به اصل 50 قانون اساسی ج.ا.ایران که حفاظت و صیانت از محیط زیست را وظیفه همگانی و مسئولیتی در قبال نسل های آینده برشمرده است، گفت: مشابه همین مبحث در موضوع امر به معروف و نهی از منکر نیز مطرح است و امر به معروف و نهی از منکر نیز وظیفه ای همگانی و وظیفه متقابل مردم به مردم، مردم به دولت و دولت به مردم است .

قائم مقام معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه با طرح این پرسش که میان امر به معروف و نهی از منکر و محیط زیست چه رابطه ای است، عنوان کرد: یکی از مصادیق جدی امر به معروف و نهی از منکر، ورود به میدان صیانت از محیط زیست است. یعنی امر به معروف و نهی از منکر، محدود به آن مصادیقی که به صورت عرفی در ذهن ما هست، نیست و مصادیق مختلفی دارد .

امیری ضمن تاکید بر این موضوع که حفظ محیط زیست، حق عمومی است، افزود: محیط زیست همواره در معرض تهدید است و از این رو هنر ما باید دستیابی به توسعه و صیانت از محیط زیست به صورت هم زمان یا دستیابی به توسعه پایدار باشد که رکن ضروری آن، آمایش سرزمین با نگاهی جامع و در تمام حوزه ها است .

وی با بیان اینکه محیط زیست منبعی بی کران است، گفت: بدون تردید و به یقین محیط زیست سالم، موجب نشاط اجتماعی و آرامش روانی می شود و نقش جدی در کاهش جرم و آسیب دارد. از این رو، هر چه شاخص ارتقاء محیط زیست افزایش پیدا کند، شاخص جرم و ناهنجاری کاهش پیدا می کند. زیرا سلامت و امنیت روانی جامعه در گرو محیطی امن، آرام و بانشاط است و قطعا محیط زیست زمینه ایجاد این آرامش را فراهم می کند .

قائم مقام معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه ادامه داد: از این منظر هر سرمایه‌گذاری در حوزه محیط زیست، زمینه‌ساز آرامش جامعه، کاهش ناهنجاری‌ها، جرایم و اقدام‌های مخل امنیت روانی و سلامت جامعه است .

وی افزود: اگرچه تثبیت، صیانت و احیاء حقوق عمومی، تکلیف قوه قضائیه است ولی این وظیفه جز با مسئولیت‌پذیری مردم و مشارکت عمومی در عالی ترین سطح محقق نمی شود .

این مقام مسئول اشاره‌ای به یکی از آسیب‌های حال حاضر و مهم کشور یعنی حاشیه نشینی داشت و یادآور شد: برای رفع این چالش، باید به این پرسش پاسخ داد که پیوند میان محیط زیست و حاشیه نشینی چیست .

امیری ادامه داد: به همان نسبت که محیط زیست مورد غفلت و بی توجهی قرار گیرد، به همان نسبت شاهد افزایش حاشیه نشینی و به تبع آن افزایش جرم و آسیب های اجتماعی خواهیم بود و در این موضوع تردیدی وجود ندارد .

وی ضمن تاکید بر این موضوع که ادارات کل مشارکت های مردمی دستگاه های اجرایی، دروازه اصلی ارتباط با بدنه جامعه هستند، بیان کرد: پیوند مستقیم و عملیاتی بخش حاکمیتی با مردم از طریق این ادارات صورت می‌پذیرد .

قائم مقام معاونت پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه افزود: دستگاه های اجرایی، حاکمیتی و دولتی الزاما باید به مشارکت مردم اعتقاد داشته باشد و برای افزایش آن گام بردارند .

حضور چشمگیر محیط زیستی ها در میان منتخبان شوراهای کشور نشان دهنده وزن ملاحظات محیط زیستی در جامعه است

همچنین، محمد درویش مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست در این جلسه با اشاره به شرایط اقلیمی و جغرافیایی کشور، گفت: ایران دارای 180 رودخانه دائمی، 1728 گونه اندمیک و برخی گونه‌های جانوری انحصاری همچون گور خر و یوزپلنگ آسیایی است .

وی با بیان اینکه پرسش اصلی این است که چطور باید از مزیت های طبیعی و محیط زیستی ایران بهره گرفت که ضمن افزایش نرخ مشارکت های مردمی در صیانت از محیط زیست، نرخ بزهکاری و مهاجرت کاهش پیدا کند، افزود: محیط زیست دارای چنین ظرفیت و پتانسیلی است اما مورد غفلت واقع شده است .

درویش با اشاره به شرایط دریاچه ارومیه پیش از آغاز به کار دولت یازدهم و حال حاضر، بیان کرد: دریاچه ارومیه نمونه خوبی است که نشان می دهد اگر درایت دولتی ها و مشارکت مردم و نهادهای مردمی و تشکل های مدنی باشد، بسیاری از چالش های محیط زیست، رفع خواهد شد .

به گفته مدیرکل دفتر مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست، رفع تنش‌ها و بحران‌های متعددی در حوزه محیط زیست همچون احیاء بسیاری از تالاب‌ها با کمک جوامع بومی و محلی و تشکل های مردمی و مدنی، نشان دهنده پتانسیل و ظرفیت این حوزه و ضرورت برنامه‌ریزی برای بهره‌مندی درست از این ظرفیت است .

این مقام مسئول، حضور چشمگیر محیط زیستی‌ها در میان منتخبان شوراهای شهر و روستا سراسر کشور را نشان دهنده وزن بالای موضوعات و ملاحظات محیط زیستی در میان مردم دانست و افزود: همین وزن پر رنگ مباحث محیط زیستی را در مناظره‌ها و گفتگوهای کاندیداهای ریاست جمهوری دوازدهم نیز شاهد بودیم.

درویش تاکید کرد: این اتفاق‌های مثبت که به رغم همه هجمه‌ها به محیط زیست و حتی نامگذاری محیط زیست به نام "محیط ایست" از سوی برخی که معتقدند محیط زیستی‌ها، نیازهای جامعه و ضرورت توسعه اقتصاد و اشتغال را درک نمی‌کنند نشان می‌دهد که محیط زیست نه تنها لکنتی در توسعه نیست بلکه می‌تواند جامعه را به توسعه پایدار برساند .

به گفته مدیرکل دفتر مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست، تنها خواسته محیط زیستی‌ها این است که توسعه پایدار بر ملاحظات اقتصادی کوتاه مدت مقدم باشد زیرا زندگی ما متاثر از محیط زیست است .

وی اشاره‌ای هم به فعالیت مدارس طبیعت داشت و افزود: معرفی مکتب تربیتی جدیدی به نام مدارس طبیعت در کنار تربیت نسل حافظ و علاقمند به محیط زیست، می‌تواند در افقی 10 ساله منجر به ایجاد 200 هزار شغل سبز که متضمن حفظ محیط زیست است، شود .

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید