Iranian Agriculture News Agency

با درخواست امروز معاون وزیر جهاد کشاورزی در گردهمایی مشترک؛

ایران متقاضی تخم چشم‌زده و غذای ماهی قزل‌آلا از شرکت‌های فرانسوی شد/ سه برابر شدن توسعه آبزیان پرورشی طی 11 سال

معاون وزیر جهاد کشاورزی با توجه به ظرفیت‌های شرکت‌های فرانسوی، درخواست تأمین تخم چشم‌زده و تأمین غذای ماهی قزل‌آلا را از شرکت‌های فرانسوی کرد.

ایران متقاضی تخم چشم‌زده و غذای ماهی قزل‌آلا از شرکت‌های فرانسوی شد/ سه برابر شدن توسعه آبزیان پرورشی طی 11 سال

معاون وزیر جهاد کشاورزی با توجه به ظرفیت‌های شرکت‌های فرانسوی، درخواست تأمین تخم چشم‌زده و تأمین غذای ماهی قزل‌آلا را از شرکت‌های فرانسوی کرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا)، در همایش مشترک فعالان شیلاتی و آبزی‌پروری ایران و فرانسه که صبح امروز با حضور فرانسوا سینیمو، سفیر فرانسه در ایران، حسن صالحی معاون وزیر و رئیس سازمان شیلات ایران، رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، مدیرکل دفتر همکاری‌های بین‌المللی اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، معاونان و مدیران کل سازمان شیلات ایران، مدیران کل شیلات استان‌های ساحلی و جمعی از مسئولان در محل اتاق بازرگانی، صنعت، معدن و کشاورزی ایران آغاز به‌کار کرد؛ معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: در میان فعالیت‌های کشاورزی و تولید مواد غذایی، آبزی‌پروری یکی از بخش‌هایی است که طی دو دهه اخیر از روند توسعه چشمگیری برخوردار بوده است.

حسن صالحی افزود: میزان تولید آبزیان در جهان از 140 میلیون تن در سال 2003 به 190 میلیون تن در سال 2013 رسید، در حالی که میزان صید از دریاها و آب‌های داخلی از افزایش اندکی برخوردار بوده است، سهم آبزیان پرورشی از مجموع کل تولید از 30 درصد در سال 2003 میلادی به حدود 50 درصد در سال 2015 افزایش یافت و میزان آبزیان خوراکی که از طریق آبزی‌پروری به‌طور مستقیم وارد سفره مردم شده است، به بیش از 50 درصد می‌رسد. این بدان معنی است که از 20 کیلوگرم مصرف سرانه آبزیان در جهان، حدود 10 کیلوگرم آن از مزارع پرورش آبزیان در آب‌های شیرین، لب‌شور و شور حاصل می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: در کشور ما نیز نرخ رشد پرورش آبزیان بسیار بالاتر از متوسط نرخ رشد بخش کشاورزی و حتی نرخ رشد تولید مواد غذایی است. تولید آبزیان پرورشی از 125 هزار تن در سال 1383 به 415 هزارتن در سال 1394 رسید که به معنی بیش از سه برابر شدن میزان تولید است و با افزودن آبزیان صید شده در آب‌های تحت حاکمیت و آب‌های فراسرزمینی و بین‌المللی، مجموع تولید آبزیان کشور در سال 1394 به بیش از یک میلیون تن می‌رسد.

صالحی ادامه داد: میزان مصرف سرانه کشور در سال 1394 بیش از 10 کیلوگرم برآورد شده است که هنوز با میانگین مصرف سرانه در جهان تفاوت فاحشی دارد. یکی از اقدامات مهم سازمان شیلات ایران افزایش امنیت غذایی مردم کشور ازطریق افزایش مصرف سرانه آبزیان در سبد مصرفی آنان است.

وی تصریح کرد: رویکرد توسعه آبزی‌پروری در جهان توجه به گونه‌های سریع‌الرشد با ضریب تبدیل غذایی مناسب، عدم نیاز به غذای دستی، کاهش تلفات ناشی از بیماری‌ها و نیز استفاده از منابع آب‌های شور و لب‌شور است. از این رو توجه به پرورش ماهیانی مانند کپورهای فیلترکننده و صدف‌ها درحال افزایش است و در سال 2013، این گروه از آبزیان حدود 30 درصد تولید را به خود اختصاص داده‌اند.

صالحی یادآور شد: استفاده از غذاهای با کیفیت بهتر که هم قابلیت هضم و جذب بیشتری داشته باشند و از پروتئین حیوانی کمتری استفاده شده باشند و نیز بهبود روش‌های پرورش و بهبود کیفیت محیط پرورش در اولویت راهبردهای توسعه آبزی‌پروری قرار دارد. در کنار همه این موارد، توجه به محیط زیست و پایداری توسعه اقتصادی، اجتماعی، اکولوژیکی نیز از بالاترین الویت‌ها برخوردار است.


تولید 140 هزار تنی قزل‌آلا، ایران را صاحب رتبه نخست جهان کرد

رئیس سازمان شیلات ایران تأکید کرد: بیش از 40 درصد از پرورش آبزیان آب شیرین کشور را ماهیان سردآبی (قزل‌آلا) تشکیل می‌دهد و ایران با تولید 140 هزار تن قزل‌آلا رتبه نخست جهانی تولید این ماهی در آب شیرین را به خود اختصاص داده است. از آنجا که این تولید با استفاده از آب شیرین انجام می‌شود، توجه به الزامات توسعه پایدار این فعالیت ضروری است.

وی اظهار داشت: تأمین تخم چشم‌زده سالم و باکیفیت، تأمین تجهیزات بهبود کیفیت آب و پساب و توسعه بازار مصرف آن، از الزامات اصلی ادامه روند توسعه این فعالیت است که بخشی از آن درحال حاضر از شرکت‌های اروپایی ازجمله شرکت‌های فرانسوی تأمین می‌شود.

صالحی همچنین گفت: توسعه پرورش قزل‌آلا در آب‌های لب‌شور دریای خزر از دیگر سیاست‌های اجرایی سازمان شیلات ایران است که به سرعت در حال گسترش است. علاوه بر این با توجه به ظرفیت‌های بالقوه توسعه پرورش ماهی در قفس در آب‌های خلیج فارس و دریای عمان، شیلات ایران پرورش ماهیان دریایی در قفس را به‌عنوان یکی از راهبردهای اصلی خود مدنظر قرار داده است و برای دستابی به تولید 200 هزار تن در سال 1400 هدف‌گذاری کرده است.

وی در ادامه افزود: برنامه شیلات ایران برای توسعه آبزی‌پروری در پنج سال آینده دستیابی به تولید 820 هزار تن انواع ماهیان پرورشی در سال 1400 است. تحقق این هدف نیازمند توسعه زیرساخت‌های لازم ازجمله توسعه دانش فنی تولید خوراک آبزیان، تولید واکسن، تأمین تجهیزات افزایش بهره‌وری آب، تأمین پروبیوتیک‌ها و همچنین توسعه بازارهای داخلی و خارجی مصرف است. توانمندی‌های کشورهای متقدم و پیشرو در تحقیق، تولید دانش و تجارت بین‌المللی آبزیان می‌تواند تولیدکنندگان ایرانی را برای رسیدن به اهداف خود کمک کند.

صالحی خاطرنشان کرد: با توجه به برنامه شیلات برای توسعه پرورش آبزیان در قفس در دریاها و جایگاه ویژه‌ای که آزادماهیان و ماهیان خاویاری می‌توانند به‌ویژه در دریای خزر داشته باشند، جایگاه شرکت‌های فرانسوی در این توسعه نیز غیرقابل انکار است.

وی در پایان تصریح کرد: کشور فرانسه از دیرباز در این راه همکار خوبی برای شرکت‌های ایرانی بوده است و امیدوار هستم که با برگزاری این نشست افق‌های جدید و گسترده‌تری برای توسعه همکاری‌های شیلاتی بین دو کشور گشوده شده و حجم سرمایه‌گذاری شرکت‌های فرانسوی در ایران و افزایش تجارت شیلاتی بین دو کشور، ارتقا یابد./

M-950419-03

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید