Iranian Agriculture News Agency

صیادی در گفتگو با ایانا خبر داد:

پخت نان محلی خیتاب با استفاده از انواع گیاهان دارویی در شهرستان مرند

معاون رئیس سازمان ومدیر جهاد کشاورزی شهرستان ویژه مرند از پخت نان محلی خیتاب توسط بانوان خوش ذوق و باسلیقه با استفاده از انواع گیاهان دارویی در شهرستان مرند خبر داد.

پخت نان محلی خیتاب با استفاده از انواع گیاهان دارویی در شهرستان مرند

علی صیادی در گفتگو با خبرنگار ایانا در آذربایجان شرقی با اعلام این مطلب گفت: با فرارسیدن فصل بهار، بانوان خوش ذوق و باسلیقه شهرستان مرند ، به دامن طبیعت از جمله اراضی کشاورزی رفته و گیاهانی همچون اسفناج وحشی ( شومی)، یملیح، غازآیاغی و اوَلیح که تَره گفته می‌شوند را جمع‌آوری و در پخت نان خیتاب ، آش و خورش استفاده می‌کنند.

وی با بیان اینکه نان ختاب با طعم منحصر به ‌فرد فصل بهار در بیش از ۱۰۰ نانوایی محلی شهر یامچی مرند در آذربایجان شرقی پخته می‌شود گفت: با آغاز فصل بهار در شهرستان مرند تعدادی از خانمها و آقایان در اراضی کشاورزی و مرتعی اقدام به جمع آوری انواع گیاهان دارویی و سبزیهای کوهی می کنند که با این گیاهان لذیذترین غذاها را تولید می کنند، از جمله این محصولات که مختص شهرستان مرند می باشد نان محلی وخوشمزه به نام خیتاب است که در این نان از گیاه دارویی شومی یا اسفناج وحشی بیشترین استفاده می شود  این گیاه وحشی در دامنه کوهها و اراضی کشاورزی شهرستان به وفور یافت می شود و تولید این خیتاب در اقتصاد برخی  خانواده ها نقش اساسی و مهمی دارد .

صیادی با بیان اینکه به گفته کارشناسان تغذیه، این نان ارزش بالایی دارد و در ماه مبارک رمضان می‌تواند به عنوان یک میان وعده بین افطار و سحری مورد استفاده قرار گیرد افزود: این خوراکی بسیار خوشمزه و مقوی در اواخر فروردین تا اواخر اردیبهشت ماه هر سال به دلیل طراوت و سرسبزی منطقه تهیه و سرو می گردد و هزینه چندانی ندارد تنها باید زحمت کشیده و به کوهستان و دشت اطراف رفته و سبزیهای متنوع خوراکی را چیده و در خانه آماده کرد.

وی گفت: اسفناج کوهی با گویش محلی شومی از نظر خوراکی و از نظر  دارویی دارای اهمیت بیشتری می باشد این گیاه از تیره اسفناج علفی و یک ساله با ساقه‌ای ایستاده و منشعب به ارتفاع حدود 100 سانتی‌متر گاهی موارد بیشتر، برگهای آن منفرد، سبز مایل به کبود، پهن، ناصاف، موجدار و مثلثی شکل و گلهایش گل آذین به صورت خوشه‌ای و رنگ آنها سبز مایل به زرد با طبیعتی سرد و تر که در بیشتر استانهای کشور از جمله  خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و غربی، اصفهان و فارس رشد و دارای خواص درمانی از جمله سریع الهضم و خون‌ساز، رفع کننده التهاب کبدی و صفرابر، کاهنده تبهای گرم و ضدعطش، خرد کننده سنگ کلیه و مثانه، برطرف کننده ناراحتیهای ناشی از کمبود ویتامینA ، مسهل و ... است.

 صیادی گفت: رویکرد جهاد کشاورزی، توسعه کشت گیاهان کم‌آب‌بر به ویژه گیاهان دارویی است که بعنوان یک طرح ملی نیز مورد توجه قرار گرفته است و شهرستان ما نیز برای اولین بار کشت سیاه دانه شروع شده و قبلا نیز نعناع و انواع واقسام گیاهان دارویی کشت شده که صنایع تبدیلی مربوطه 3 واحد در شهرستان مرند احداث شده و عرقیات گیاهی که از اینها تولید می شود با برند خاص عرضه بازار می شود.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید