Iranian Agriculture News Agency

گزارش بانک مرکزی از آخرین تحولات بازار معاملات مسکن



اعتماد : بالاخره بازار مسکن به رونق می‌رسد؟ این سوال تکراری شاید بیش از چهارسال است که سازندگان، خریداران و معامله‌گران بازار به دنبال پاسخ آن از دولتی‌ها هستند. واقعیت این است که گرچه مسکن یک کالای سرمایه‌ای محسوب می‌شود که مالکیت در آن خصوصی است اما دخالت دولت در سال‌های گذشته در این بازار سبب شده تا همه به دنبال پاسخگویی دولت باشند. در میانه دهه ٨٠ به دنبال طرحی که محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهور وقت برای افزایش وام مسکن اجرا کرد و البته دستکاری نرخ بهره، قیمت مسکن ناگهان افزایش یافت. این جهش قیمتی با افزایش بهای نفت با شیب تندی به حرکت درآمد تا جایی که کنترل آن عملا از دست دولت خارج شد. در همان زمان بود که طرح مسکن مهر ارایه شد تا بخشی از افزایش قیمت مسکن جبران شود؛ طرحی که خود یکی دیگر از عوامل مخل در بازار مسکن شد. به دنبال تحریم‌های بین‌المللی که در اوایل دهه ٩٠ به اوج خود رسید، بسیاری از صنایع وابسته به ساخت و ساز مسکن به رکود رفتند. این رکود اکنون ٦ ساله شده؛ هرچند در دوسال گذشته تحریم‌های بین‌المللی لغو شده و بخش صنعت از رشد‌های منفی دست کشیده اما مسکن همچنان در رکود است. پس از آنکه دولت دو طرح افزایش وام مسکن و کاهش نرخ بهره مسکن یکم را به اجراگذاشت، به تدریج معاملات مسکن تکان خورد. این تحرک اندک از دی ماه سال گذشته آغاز شد و در بهار امسال بنا به روایت مرکز آمار میزان ساخت و ساز رشدی به میزان ١/٧ درصد را تجربه کرده است. این رشد در فصل دوم سال، یعنی تابستان که اوج ساخت و ساز محسوب می‌شود، ادامه یافته است. آن‌طور که گزارش بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن در شهر تهران نشان می‌دهد آمار معاملات مسکن تهران در شهریورماه نسبت به ماه مشابه سال قبل ٢/٩ درصد رشد داشته است و همزمان قیمت مسکن رشد ٧/٩ درصدی را نشان می‌دهد. بانک مرکزی اعلام کرد: بر اساس گزارش «تحولات بازار مسکن شهر تهران در شهریور ماه سال ١٣٩٦» که برگرفته از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور است، در شهریور ماه سال ١٣٩٦، تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به ٥/١٥ هزار واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه مشابه سال قبل ٢/٩ درصد افزایش نشان می‌دهد. در ماه مورد گزارش، متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران ٦/٤٧ میلیون ریال بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ٧/٩ درصد افزایش نشان می‌دهد. خاطرنشان می‌شود، گزارش ذیل صرفا معطوف به بررسی «تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران» است.
رشد ٢/٩ درصدی معاملات مسکن
در شهریور ماه سال ١٣٩٦، تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به ١٥ هزارو ٥٤٥ واحد مسکونی رسید که در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ٢/٩ درصد افزایش نشان می‌دهد. بررسی توزیع تعداد واحدهای مسکونی معامله شده به تفکیک عمر بنا در شهریور ماه سال ١٣٩٦ حاکی از آن است که واحدهای تا ٥ سال ساخت با سهم ٥/٤٧ درصد بیشترین سهم از واحدهای مسکونی معامله شده را به خود اختصاص داده‌اند. سهم مذکور در مقایسه با شهریور ماه سال قبل ٩/٣ واحد درصد کاهش یافته و در مقابل به سهم واحدهای با قدمت ٦ تا ١٠ سال و بیش از ١٥ سال افزوده شده است. توزیع تعداد معاملات انجام شده برحسب مناطق مختلف شهر تهران در شهریور ماه سال ١٣٩٦ حاکی از آن است که از میان مناطق ٢٢‌گانه شهر تهران، منطقه ٥ با سهم ٩/١٦ درصدی از کل معاملات، بیشترین تعداد قراردادهای مبایعه‌نامه را به خود اختصاص داده است. همچنین مناطق ٤ و ٢ به ترتیب با سهم‌های ٩/١٠ و ٩/٩ درصدی در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند. در مجموع ٦/٧٣ درصد از کل تعداد معاملات انجام شده در شهر تهران مربوط به ١٠ منطقه شهر (به ترتیب بیشترین فراوانی شامل مناطق ٥، ٤، ٢، ٨، ١٠، ١، ٣ و ١٥) بوده و ١٢ منطقه باقی‌مانده ٤/٢٦ درصد از تعداد معاملات را به خود اختصاص داده‌اند.
تهران-منطقه ٢٢
در شهریور ماه سال ١٣٩٦، متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی شهر تهران ٦/٤٧ میلیون ریال بود که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ٩/١ و ٧/٩ درصد افزایش نشان می‌دهد. بیشترین رشد متوسط قیمت در این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل به منطقه ٥ (معادل ٥/١٢ درصد) و کمترین میزان رشد به منطقه ٢٢ (معادل ٤/٠ درصد) تعلق دارد. در میان مناطق ٢٢‌گانه شهرداری تهران، بیشترین متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای مسکونی معامله شده معادل ٤/١٠٠ میلیون ریال به منطقه یک و کمترین آن با ٨/٢٢ میلیون ریال به منطقه ١٨ تعلق داشته است. ارقام مزبور نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ٣/١٠ و ٨/٧ درصد افزایش نشان می‌دهد. در همین حال گزارش‌ها حاکی است که طی ٦ ماهه نخست سال ١٣٩٦، تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی شهر تهران به ٢/٨٥ هزار واحد مسکونی بالغ شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، افزایش ٨/٢ درصدی را نشان می‌دهد. در این مدت متوسط قیمت یک مترمربع واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاه‌های معاملات ملکی در شهر تهران ٨/٤٥ میلیون ریال بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ٢/٦ درصد افزایش نشان می‌دهد.
کدام واحد‌ها بیشترین تقاضا را داشتند؟
در گزارش بانک مرکزی همچنین آمده است که توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده برحسب قیمت یک مترمربع بنا در شهریورماه سال ١٣٩٦ حاکی از آن است که واحدهای مسکونی در دامنه قیمتی ٣٠ تا ٣٥ میلیون ریال به ازای هر مترمربع بنا با سهم ٩/١٠ درصد، بیشترین سهم از تعداد معاملات شهر تهران را به خود اختصاص داده و دامنه‌های قیمتی ٢٥ تا ٣٠ و ٣٥ تا ٤٠ میلیون ریال هر کدام با سهم یکسان ٢/١٠ درصدی در رتبه بعدی قرار گرفته‌اند. در این ماه، توزیع حجم معاملات به گونه‌ای بوده است که ٥/٥٧ درصد واحدهای مسکونی با قیمتی کمتر از متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی شهر تهران (٦/٤٧ میلیون ریال) معامله شده‌اند. همچنین، توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده برحسب سطح زیربنای هر واحد مسکونی در شهریور ماه سال ١٣٩٦ نشان می‌دهد، بیشترین سهم از معاملات انجام شده به واحدهای مسکونی با زیربنای ٦٠ تا ٧٠ مترمربع معادل ٨/١٤ درصد اختصاص داشته است. واحدهای دارای زیربنای ٧٠ تا ٨٠ و ٥٠ تا ٦٠ مترمربع به ترتیب با سهم‌های ٤/١٣ تا ٧/١٢ درصدی در رتبه‌های بعدی قرار دارند. در مجموع در این ماه، واحدهای مسکونی با سطح زیربنای کمتر از ٨٠ مترمربع، ٤/٥٠ درصد از معاملات انجام شده را به خود اختصاص دادند. براساس پژوهش‌های انجام شده، در شهریورماه سال ١٣٩٦، توزیع فراوانی تعداد واحدهای مسکونی معامله شده برحسب ارزش هر واحد حاکی از آن است که در میان دامنه‌های قیمتی مورد بررسی، واحدهای مسکونی با ارزش ١٥٠٠ تا ٢ هزار میلیون ریال با اختصاص سهم ٤/١١ درصد، بیشترین سهم از معاملات انجام شده را به خود اختصاص داده‌اند. واحدهای دارای ارزش ٢ هزار تا ٢٥٠٠ و ١٠٠٠ تا ١٥٠٠ میلیون ریال نیز هر کدام با اختصاص ٩/١٠ و ٨/٩ درصد در رتبه‌های بعدی قرار گرفته‌اند. در مجموع در این ماه، حدود ٧/٤٣ درصد از معاملات به واحدهای مسکونی با ارزش کمتر از ٣ هزار میلیون ریال اختصاص داشته است.
رشد ٧/٨ اجاره‌بها
در شهریور سال ١٣٩٦ شاخص کرایه مسکن اجاره‌ای در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ٦/٨ و ٦/٧ درصد رشد نشان می‌دهد. ماهیت قراردادهای اجاره مسکن که غالبا یک ساله تنظیم می‌شوند و نیز اثرپذیری شاخص اجاره‌بهای مسکن از سیاست‌های کنترل و مهار تورم، سبب تغییر متناسب اجاره‌بها با تحولات نرخ تورم در کشور شده است. خاطرنشان می‌کند سهم هزینه مسکن (اجاره‌بهای مسکن اعم از شخصی و غیرشخصی) در محاسبات شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی (بر اساس سال پایه ١٠٠=١٣٩٥) معادل ١/٣٣ درصد است. در شهریورماه سال ١٣٩٦ حجم معاملات واحدهای مسکونی و متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع واحد مسکونی در شهر تهران به ترتیب به ٥/١٥ هزار فقره و ٦/٤٧ میلیون ریال رسید که نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ٢/٩ و ٧/٩ درصد افزایش نشان می‌دهد. بررسی تحولات بازار اجاره‌بهای مسکن در شهریور ماه سال ١٣٩٦ نیز موید تغییر متناسب اجاره‌بها با نرخ تورم در این دوره است، به طوری که شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران و در کل مناطق شهری نسبت به ماه مشابه سال قبل به ترتیب ٦/٨ و ٦/٧درصد رشد نشان می‌دهد.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید