Iranian Agriculture News Agency

تفسیر آمریکایی از گرمای اهواز / رمز گشایی از گرمای هوا





دنیای اقتصاد- نیما صبوری: روزهای ابتدایی تابستان با گرمای شدید همراه شده است، گرمایی که در استان‌های شمالی کشور اندکی بیگانه و در استان‌های جنوبی در آستانه به ثبت رساندن رکوردی جهانی است. بر این اساس روزنامه «واشنگتن پست» با استناد به تخمین‌های سازمان هواشناسی فرانسه اعلام کرد دمای هوا در شهر اهواز پنج شنبه گذشته با رسیدن به 7/ 53 درجه سانتیگراد (7/ 128 درجه فارنهایت)، رکورد بیشترین درجه دما را در ایران به ثبت رساند (رکورد پیشین بیشترین دما در ایران 53 درجه سانتیگراد بود). گرچه بالاترین دمای به ثبت رسیده کره زمین مربوط به پارک ملی «دث ولی» در کالیفرنیای آمریکا با 7/ 56 درجه سانتیگراد (134 درجه فارنهایت) مربوط به سال 1913 میلادی است، اما کارشناسان هواشناسی این رکورد را چندان معتبر نمی‌دانند.

بر این اساس بالاترین دمای به ثبت رسیده که قابل استناد باشد، در همین پارک ملی کالیفرنیا (در 30 ژوئن 2013) و همچنین در یکی از ایستگاه‌های هواشناسی کویت (در 21 جولای 2016) با 54 درجه سانتیگراد به ثبت رسید. این درحالی است که سایت معتبر هواشناسی «ودر آندرگرند»، دمای هوای اهواز را در عصر پنج‌شنبه هفته گذشته 54 درجه سانتیگراد (2/ 129 درجه فارنهایت) اندازه‌گیری کرد. همچنین بر اساس شاخص گرمای این مرکز که رطوبت هوا را هم در اندازه‌گیری‌ها دخیل می‌کند، گرمای هوای اهواز در این روز رکورد باورنکردنی 1/ 61 درجه سانتیگراد (142 درجه فارنهایت) را به ثبت رسانده است. به بیان دیگر، رکورد گرم‌ترین نقطه و روز سال، در ایران، پنج‌شنبه گذشته برای اهواز به ثبت رسید که این میزان دما در فصل تابستان در دنیا بی‌سابقه گزارش شده است.

به گفته این نهاد، چنین گرمایی که ناشی از دما و رطوبت باورنکردنی است فراتر از سطوح اندازه‌گیری شاخص‌های گرمای مراکز هواشناسی جهانی است. در چنین شرایطی شاید بهتر باشد مفهوم روند گرم‌شدن زمین را درک کنیم، گزاره‌ای که بارها آن را شنیده‌ایم ولی کمتر به عواقب، چالش‌ها و راهکارهای آن اندیشیده‌ایم. در این رابطه مطالعات بین‌المللی نشان می‌دهند گرمای هوا یکی از اصلی‌ترین تهدید‌های کره‌زمین و نسل بشر در سال‌های آینده است. بر این اساس موج گرمای بی‌سابقه این روزها بهانه‌ای شد تا نگاهی به مطالعات معتبر بین‌المللی بیندازیم تا با چالش‌های ناگوار روند گرم شدن زمین بیشتر آشنا شویم.


آینده‌ سوزان در انتظار خاورمیانه

به گزارش روزنامه «واشنگتن پست»، محققان آمریکایی مطالعه‌ای را انجام داده‌اند که نشان می‌دهد تا پایان قرن جاری، کشورهای حوزه خلیج فارس یکی از نگران‌کننده‌ترین روندهای افزایش گرمای زمین را تجربه خواهند کرد. بر اساس این مطالعه، گرمای هوا در این کشورها در فصول تابستان به حدی خواهد رسید که خارج از تحمل انسان‌ها است، گرمایی که باعث به‌خطر افتادن جان بسیاری از انسان‌ها می‌شود. در واقع دما و رطوبت هوا در شهرهای حاشیه خلیج فارس، از دبی گرفته تا اهواز و بندرعباس، به حدی بالا خواهد رفت که حتی سالم‌ترین افراد هم بیش از چند ساعت نمی‌توانند ماندن در فضای آزاد را تحمل کنند. در واقع سکونت در تابستان‌های این مناطق در آینده نه چندان دور با چالش‌‌های جدی گرمایی روبه‌رو است. این مطالعه که در مجله «تغییرات آب‌وهوایی طبیعت» به چاپ رسیده است نشان می‌دهد تعداد حوادث گرمایی که بین سال‌های 1981 تا 2010 در آمریکا به‌طور میانگین 4 مورد بوده، تا سال 2030 به 10 مورد و تا سال 2090 به 35 مورد افزایش خواهد یافت. نویسندگان این مقاله معتقدند تنها اقدام جدی و یکپارچه برای کاهش سطح انتشار گازهای آلاینده گلخانه‌ای می‌تواند این مناطق را از تهدیدات پیش‌رو مصون دارد.


سه‌چهارم جمعیت جهان در معرض «گرمای کشنده» تا سال 2100

به تازگی مطالعه‌ای در دانشگاه هاوایی منتشر شده است که نشان می‌دهد در حال حاضر 30 درصد از جمعیت جهان برای حداقل 20 روز در سال در معرض گرمای کشنده قرار دارند. بدون اقدام جدی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای همچون دی‌اکسید کربن، تا سال 2100 سه نفر از هر چهار نفر با خطر مرگ ناشی از گرمای شدید مواجه هستند. در این راستا حتی اگر در سال‌های آینده شاهد روندی کاهشی در انتشار گازهای گلخانه‌ای باشیم از هر دو نفر، یک نفر حداقل برای 20 روز در سال در معرض گرمای کشنده قرار خواهد داشت. کامیلو مورا، ناشر این مقاله در این رابطه می‌نویسد: «موج‌‌های گرمایی بسیار متداول شده‌اند. من درک نمی‌کنم که جامعه بشری چرا نگران خطرات گرم‌شدن کره‌زمین نیست. موج گرمایی که در سال 2003 در اروپا رخ داد، تقریبا 70 هزار نفر را به کام مرگ کشاند (20 برابر بیشتر از تعداد افرادی که در حادثه 11 سپتامبر کشته شدند).» خطراتی که موج‌ گرما به همراه دارد بسیار جدی‌تر است از آنچه مردم تصور می‌کنند. گرمای شدید سالانه باعث کشته شدن تعداد زیادی از انسان‌ها در بیش از 60 نقطه دنیا می‌شود. در این راستا برخی از مهم‌ترین موج‌های گرمایی که می‌توان به ‌آنها اشاره کرد عبارتند از؛ گرمای سال 1995 شیکاگو با 700 کشته، گرمای سال 2003 اروپا با 70 هزار کشته و گرمای سال 2010 مسکو با 10 هزار نفر کشته. در هفته‌های اخیر نیز موج گرمایی که در پاکستان و هندوستان به راه افتاد و باعث شد دمای هوا تا حد 53 درجه سانتیگراد افزایش یابد، تعداد زیادی از افراد را به کام مرگ کشاند. به گفته نویسنده این پژوهش، برای آینده انتخاب‌ها رو به اتمام هستند. برای مقابله با موج‌های گرمایی انتخاب بین بد و بدتر است. بسیاری از انسان‌ها در سراسر کره‌زمین هزینه‌های بالایی به‌خاطر افزایش بی‌سابقه دمای هوا می‌پردازند. اگر انتشار گازهای گلخانه‌ای محدود نشود، شاهد افزایش هرچه بیشتر هزینه‌های هنگفت ناشی از گرمای هوا خواهیم بود. یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه کرد شرایط فیزیکی بدن انسان است. بدن انسان‌ تنها قادر است در بازه محدودی از دمای مرکزی بدن یعنی 37 درجه سانتیگراد فعالیت بهینه داشته باشد. در این رابطه با افزایش گرمای زمین و وقوع پدیده‌های گرمایی ریسک‌های جدی متوجه زندگی انسان‌ها است. در واقع گرمای شدید به همراه رطوبت بالا به بالارفتن دمای بدن می‌انجامد که در نهایت زندگی افراد را با خطر مرگ روبه‌رو می‌سازد.

خودزنی آب‌وهوایی ترامپ

تغییرات آب‌وهوایی اثرات ناهمگنی بر نواحی مختلف دارد. این تغییرات باعث گرم‌تر شدن مناطق گرمسیری و افزایش دما در مناطق سردسیری همچون قطب‌ها می‌شود. بر این اساس دونالد ترامپ که بارها در طول رقابت‌های انتخاباتی مسائل آب‌وهوایی را ساخته غیرواقعی چینی‌ها می‌خواند و پای کشورش را از توافق‌نامه آب‌وهوایی پاریس بیرون کشید، شهرت ننگینی در طول تاریخ برای خود به‌جا گذاشت. گرچه آمریکا کشوری پهناور و شامل هر دو منطقه سردسیری و گرمسیری است، اما مطالعات جدید نشان می‌دهد برآیند اثرات تغییرات آب‌وهوایی و گرم‌شدن هوا برای این کشور منفی است. بر این اساس برآوردها حاکی از آن است که به ازای هر درجه فارنهایت افزایش در دمای هوا، به میزان 7/ 0 درصد تولیدناخالص داخلی برای اقتصاد آمریکا هزینه ایجاد خواهد شد.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید