Iranian Agriculture News Agency

رئیس هیات اعزامی ترکیه به همایش بین‌المللی گرد و غبار مدعی شد:

سدسازی‌های ترکیه اثر مثبت برای منطقه دارد

سفیر ترکیه با تاکید بر اینکه پروژه‌های این کشور به طور کامل مطالعه شده و اثرات آن بر روی کشورهای همسایه نیز بررسی شده است، مدعی شد: سدسازی در ترکیه اثرات مثبت بر روی منطقه خواهد داشت.

سدسازی‌های ترکیه اثر مثبت برای منطقه دارد

سفیر ترکیه با تاکید بر اینکه پروژه‌های این کشور به طور کامل مطالعه شده و اثرات آن بر روی کشورهای همسایه نیز بررسی شده است، مدعی شد: سدسازی در ترکیه اثرات مثبت بر روی منطقه خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار ایانا، فضلی چرمن دبیر کل و سفیر در معاونت آسیای جنوب وزارت امور خارجه ترکیه (شامل ایران، عراق و برخی کشورهای جنوب آسیا) در پاسخ به پرسش‌های خبرنگاران درباره پروژه‌ گاپ بیان کرد: اعتقاد نداریم که پروژه‌های سدسازی در ترکیه باعث ایجاد گرد و غبار و طوفان می‌شود.

وی افزود: هیچ داده، تحقیق یا اطلاعات علمی در تایید این مسئله وجود ندارد که سدسازی‌های ترکیه سبب ایجاد گرد وغبار شده است.

چرمن تاکید کرد: زمانی که ما برای اقدامی در ترکیه تصمیم‌گیری می‌کنیم، دقت می‌کنیم که به هیچ وجه آسیبی به برادران همسایه خود نزنیم. پیش از شروع به احداث این سدها، تحقیقات جامعی درباره تاثیرات زیست محیطی آن نه تنها در ترکیه بلکه در کشورهای همسایه انجام داده‌ایم.

اگرچه قبل از تکمیل سد ایلیسو که حجم مخزن آن معادل حجم کل سدهای ساخته شده در ایران است، تبعات منفی ساخت این سد بر روی کشور عراق به خوبی قابل مشاهده است اما رئیس گروه اعزامی ترکیه به اجلاس گرد و غبار مدعی است: مطالب نادرستی درباره اثرات زیست محیطی سدهای ترکیه بر روی پایین دست مطرح شده است.

وی افزود: البته در یک تا دو سال اول که مخزن سد باید پر شود، تاثیراتی بر روی کشورهای پایین دست خواهد داشت. این بازه زمانی که تمام شود و مخزن سد پر شود، می‌توانیم نقش مثبتی برای کشورهای پایین دست ایفا کنیم. بدین منوال که اگر این کشورها یک یا چند سال دچار خشکسالی شوند، می‌توانیم میزان آب مورد نیاز آنها و حتی بیشتر را تامین کنیم.

رئیس هیات ترکیه‌ای در پاسخ به این پرسش که آیا منطقی است آب پایین دست را کنترل کنیم و بعد در فصول خشکسالی به ساکنان پایین دست تحویل دهیم، این طریق پرسش‌ها را غیر ژورنالیستی دانست و گفت: این شیوه برخورد، خاص فعالان محیط زیست است.

وی در پاسخ به پرسش‌های مکرر خبرنگاران درباره وضعیت عراق پس از ساخت سد ایلیسون بیان کرد: با عراق ساز و کارهای مختلفی را مد نظر قرار می‌دهیم. مشکلی که شما باید توجه کنید، مسئله امنیت منطقه است. در حال حاضر عراق و سوریه در آتش هستند و دولت‌های این کشورها نمی‌توانند به تعهداتشان عمل کنند. داعش و سایر سازمان‌های منطقه‌ای در این کشورها جهنمی ایجاد کرده‌اند. حتی اگر توافقات جامع و مستحکمی با کشورهای پایین دست یعنی عراق و سوریه داشته باشیم، دولت‌های آن کشورها قدرت کافی ندارند که قراردادها را اجرا کنند.

چرمن ادامه داد: ما اگر مشکلی با عراق داشته باشیم، می‌توانیم با آنها مذاکره کنیم و دغدغه و نگرانی شما برای عراق منطقی نیست.

وی بیان کرد: اجازه بدهید درباره مسایل گرد و غبار در سطح منطقه صحبت کنیم. خواهش می‌کنم انگشت اتهام را به سوی ما نگیرید. اگر می‌خواهیم که همکاری‌های مثمره ثمری داشته باشیم، باید مذاکراتی که انجام می‌شود، عاری از هر گونه سرزنش کردن طرف مقابل و با نیت مثبت باشد.

رئیس هیات ترکیه‌ای سئوالات خبرنگاران ایرانی را حاوی چاشنی سرزنش دانست. وی درباره نحوه تامین حق‌آبه پایین دست سد ایلیسو در جریان آبگیری این سد، به شیوه‌های مختلف برخورد و مدیریت این پروژه اشاره کرد.

چرمن ادامه داد: ما حق‌آبه پایین دست را به‌طور کامل متوقف نمی‌کنیم. بسته به نوع سد استراتژی‌ها متفاوت است. یک واقعیت اساسی که در کتاب‌های مدرسه نیز آمده، این است که مخزن سد باید پر شود. بر اساس پیش فرض‌های مختلف اگر کل آب را قطع کنیم، مخزن سد دو ساله پر می‌شود. اگر 50 درصد آب را رها کنیم، مخزن چهارساله پر می‌شود، 25 درصد آب را نگه داریم، برای پر شدن مخزن هشت سال زمان نیاز است.

وی ادامه داد: ما ظالم نیستیم، به تحولات پایین دست توجه می‌کنیم و می‌توانیم روی آن صحبت کنیم.

رئیس هیات ترکیه‌ای همچنین به جابجایی دو کیلومتری یک مقبره تاریخی در ترکیه پس از اعتراضات مردمی در جریان ساخت سدهای این کشور اشاره کرد.

وی تاکید کرد: فعالیت‌های بشری از قبیل سدسازی بدون تاثیر نخواهد بود. سدسازی‌ها تاثیر داخلی و خارجی دارد. ولی سد در کنار خود منافع و مزایایی که دارد. این مسئله فقط در ترکیه نیست، سدسازی در کشور شما هم این منافع را دارد.

چرمن بار دیگر بر مطالعه دقیق اثرات سدسازی خود بر روی کشورهای همسایه تاکید کرد .

وی سخنان مطرح شده در زمینه اثرات مخرب سدسازی‌های ترکیه را غیر کارشناسانه توصیف کرد و افزود: این ادعاها بی اساس است و با سندهای معتبر باید در این رابطه سخن گفت.

رئیس هیات ترکیه‌ای از همایش‌ها و گفتمان‌ها استقبال کرد اما گفت: باید ادعاهای مطرح شده مدون باشد و اگر بدون مطالعه و ارائه آمار از ما انتقاد کنید، این مسئله را نمی‌پذیریم.

وی مدعی شد: ترکیه به هیچ وجه از آب به عنوان ابزار سیاسی استفاده نخواهد کرد و هر کس چنین سخنی می‌گوید باید برای سخنان خود سند ارائه کند و یک مورد نشان دهد که ترکیه از آب برای مقاصد سیاسی بهره برده است.

L-960412-04

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید