Iranian Agriculture News Agency

تخلیه مخزن سد داریان به سود اراضی عراق!/ ساخت جاده عامل تخلیه مخزن سد

منابع محلی از تخلیه سد حاشیه‌ساز داریان خبر دادند، اما عیسی بزرگ‌زاده، معاون فنی شرکت مدیریت منابع آب ایران، تخلیه سد را جزوی از برنامه این شرکت اعلام کرد.

تخلیه مخزن سد داریان به سود اراضی عراق!/ ساخت جاده عامل تخلیه مخزن سد


خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) - لیلا مرگن:

منابع محلی از تخلیه سد حاشیه‌ساز داریان خبر دادند، اما عیسی بزرگ‌زاده، معاون فنی شرکت مدیریت منابع آب ایران، تخلیه سد را جزوی از برنامه این شرکت اعلام کرد.

سد داریان سدی خاکی است که به روی رودخانه سیروان در نزدیکی شهر پاوه ساخته شده است. مخزن این سد 338 میلیون مترمکعب بوده و سوم آذر 94 با حضور فرماندار و امام جمعه پاوه آبگیری شد. آبگیری سد داریان با حاشیه‌های زیادی هم همراه بود. وجود سایت‌های تاریخی متعدد کاوش نشده و زیر آب رفتن چشمه بل که مردم منطقه آن را مقدس دانسته و دبی آب آن را تأمین‌کننده آب شرب حداقل دو میلیون نفر اعلام می‌کردند، باعث شد کمپینی در مخالفت با آبگیری سد داریان تشکیل شود. در زمان آبگیری شتابزده سد داریان، اعضای این کمپین در اعتراض به مجری یعنی شرکت مدیریت منابع آب و نیروی ایران، طوماری امضا کردند، اما وزیر نیرو نیز در پاسخ به اعتراضات این کمپین، از آبگیری سد اظهار بی‌اطلاعی کرد.


آب داریان راهی عراق شد

مهم‌ترین دغدغه مردم محلی قبل از آبگیری سد داریان، زیر آب رفتن چشمه بل بود. به همین دلیل مجری پروژه سد داریان با صرف هشت میلیارد تومان اعتبار، عملیاتی را اجرا کرد که مظهر چشمه بل را به منطقه جدید منتقل کند. در آن مقطع کارگروه نجات چشمه بل، این اقدامات را غیرمنطقی دانست.

مختار هاشمی که آن روزها سرپرستی کارگروه ویژه نجات چشمه بل را به عهده داشت، در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا از تخلیه مخزن سد داریان خبر داد.

وی خاطرنشان کرد: نمی‌دانم چرا آبگیری سد با عجله انجام شده، اما تخلیه آن غیرعادی است.

هاشمی افزود: در روزهای گذشته به اتفاق خانواده قصد زیارت امامزاده عبیدالله برادر امام رضا (ع) را داشتم که با عبور از کنار سد متوجه تخلیه مخزن سد داریان شدم.

وی ادامه داد: از نظر علمی توجیحی برای این رفتار مجری سد ندارم و به مهندسان نیز دسترسی ندارم که دلیل اصلی تخلیه سد را جویا شوم، اما در فضای مجازی برخی کارشناسان گمانه‌هایی را درباره وجود اشکال در دریچه سد و یا فرار آب را مطرح کرده‌اند. این گروه بر این باورند که شرکت "آب نیرو" با هدف رفع مشکلات مخزن، آب پشت آن را تخلیه کرده است.



سرپرست کارگروه ویژه نجات چشمه بل بیان کرد: یکی از دستاوردهای بزرگ سد داریان، آبگیری آن بود و این عملیات بسیار با عجله انجام شد. تخلیه ناگهانی سد به مفهوم آن است که کل آب پشت سد را به عراق هدیه کرده‌اند.

هاشمی درباره وضعیت آبدهی چشمه بل یادآور شد: ایستگاه پمپاژ تعبیه شده برای این چشمه فعال بود و آبی که از داخل مظهر جدید خارج می‌شد، جلبک داشت. مردم محلی معتقدند آب چشمه کیفیت قبلی را ندارد، اما من در این باره نظر خاصی ندارم.

وی تأکید کرد: در شرایطی که کارگروه نجات بخشی چشمه بل معتقد بود به‌دلیل به طول انجامیدن تکمیل نیروگاه برق آبی سد داریان، بهتر است دولت عملیات آبگیری را دو سال به تأخیر اندازد تا برای نجات واقعی چشمه بل چاره‌اندیشی شود، پرسش این است که مجری سد چرا با عجله سد را آبگیری کرد که امروز آن را تخلیه کند.


ساخت جاده عامل تخلیه مخزن سد

در برابر پرسش‌های مطرح‌شده از سوی سرپرست کارگروه ویژه نجات چشمه بل درباره تخلیه آب سد داریان، عیسی بزرگ‌زاده معاون فنی شرکت مدیریت منابع آب و نیروی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار ایانا آنچه در داریان رخ داده را کاهش ارتفاع آب پشت مخزن سد اعلام کرد.

به گفته وی این کاهش ارتفاع از قبل برنامه‌ریزی شده بود و این عمل با هدف تکمیل بخش‌هایی از سازه‌های جنبی سد نظیر جاده و... که زیر تراز نرمال قرار می‌گیرند و برخی اقدامات تکمیلی، انجام شده است.

بزرگ‌زاده اظهار داشت: آبگیری یک فرآیند و بخشی از عملیات اجرایی سد است. آبگیری، مرحله‌ای قبل از بهره‌برداری است تا کنترل کیفیت سد انجام شود. آبگیری را انجام دادیم تا اثبات شود که پیمانکار سد کار خود را درست انجام داده است.

وی اضافه می‌کند: البته سطح آب پشت سدها همیشه به‌صورت نرمال بالا و پایین می‌شود و آب مخزن سد همیشه در تراز نرمال باقی نمی‌ماند./

L-950615-01

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید