Iranian Agriculture News Agency

رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران خبر داد

رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: زهکشی و آبیاری تناوبی مهمترین برنامه مدیریت منابع آب کشاورزی مازندران است.

زهکشی و آبیاری تناوبی مهمترین برنامه مدیریت منابع آب کشاورزی مازندران

به گزارش خبرنگار ایانا در مازندران، رییس سازمان جهادکشاورزی مازندران زهکشی و تسطیح اراضی زراعی را از طرح های توسعه ای زیرساختی کشاورزی برای مدیریت آب در استان نام برد و گفت: حل معضل نبود زهکش از سه سال پیش که به دستور شخص دکتر روحانی رئیس جمهوری و مهندس حجتی وزیر وقت جهاد کشاورزی مبنی بر کشت برنج فقط در ۲ استان مازندران و گیلان انجام شود، مورد توجه جدی قرار گرفت.

عزیزالله شهیدی فر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اعلام اینکه هم اکنون اجرای طرح زهکشی اراضی شمال کشور مهم ترین برنامه های آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی است، توضیح داد: همسو با برنامه وزارت جهاد کشاورزی اداره آب و خاک و امور فنی و مهندسی جهاد کشاورزی استان نیز  طرح جامع زهکشی اراضی استان را در گستره ۱۵۵ هزار هکتار واقع در ساحل غربی نکا رود تا ساحل شرقی بابلرود در محدوده هفت شهرستان نکا، میاندورود، ساری، قائمشهر، جویبار، بابل و بابلسر و در ۴۲۷ روستا تهیه کرده است.

شهیدی فر گفت: این طرح در چهار حوضه از رودخانه نکارود تا تجن در سطح ۳۵ هزار هکتار، حوضه رودخانه تجن تا سیاهرود در سطح ۴۰ هزار هکتار، حوضه سیاهرود تا تلار در سطح ۴۰ هزار هکتار و از حوضه رودخانه تلار تا بابلرود در سطح ۴۰ هزار هکتار است.

رییس جهاد کشاورزی مازندران با اظهار این که صرفه جویی ۳۰ درصدی آب با اجرای آبیاری تناوبی در مزارع برنج به عنوان مهمترین و در عین حال پرمصرف ترین آب در بین محصولات  کشاورزی استان به اثبات رسیده است، گفت: میزان آب مصرفی اراضی شالیزاری به ازای هر هکتار به طور میانگین هشت تا ۱۰ هزار مترمکعب است که با احتساب سطح شالیزاری استان ۲ میلیارد مترمکعب آب مورد نیاز است که با اعمال مدیریت و کارهای فنی و مهندسی مانند آبیاری تناوبی تا ۳۰ درصد می توان از میزان آب مصرفی کم کرد.

شهیدی فر با اشاره به این نکته که آب زمین های شالیزاری از طریق چاه ها و آببندان ها تامین می شود به راحتی قابل مدیریت است، اظهار کرد: یعنی می توان آبیاری تناوبی را تا سه مرحله انجام داد.

وی توضیح داد: صد البته اگر طرح تسطیح و یکپارچه سازی زمین های کشاورزی استان مازندران به صورت کامل اجرا شود، به طور یقین مصرف آب در برنجکاری تا نصف یعنی از ۲ میلیارد مترمکعب به یک میلیارد مترمکعب نیز کاهش می یابد.

کنترل و جلوگیری از شور شدن زمین، کنترل و جلوگیری از ماندابی شدن، کننترل فرسایش، کنترل سیل، حفاظت محیط زیست، سلامت عمومی و بهداشت، جلوگیری از راکد شدن آب و ایجاد بوی تعفن و نامطبوع در محیط مزرعه، به زیر کشت بردن اراضی جدید، زودتر گرم شدن خاک در فصل بهار، شروع زودتر عملیات کشاورزی، کیفیت و کمیت بهتر محصولات، حفاظت از ابنیه و تأسیسات عمومی و توسعه روستایی و امنیت غذایی از جمله مزایای مهم اجرای طرح زهکشی  و تسطیح و تجهیز و نوسازی زمین های کشاورزی است.

بر اساس گزارش موسسه بین المللی مدیریت آب(IWMI) کشور ایران باید بتواند برای حفظ وضع فعلی خود تا سال ۲۰۲۵، ۱۱۲ درصد به منابع آب قابل استحصال خود بیفزاید؛ تحقق این مهم نیازمند مدیریت هوشمندانه مصرف آب در بخش آشامیدنی، کشاورزی، خانگی و صنعت است.

بنابر این در چنین شرایط ،تدبیر آسان، حیاتی و زودبازده حفظ و استفاده بهینه از منابع آب موجود است؛ از آنجا که مصرف آب در بخش کشاورزی بسیار بیشتر از سایر بخش هاست، بهره وری مصرف آب در این بخش از مهمترین شاخص های در برنامه ریزی های کلان مصرف اصولی آب به شمار می رود.

بازدهی مطلوب آبیاری در جهان بر اساس استناد منابع بین ۷۰ تا ۸۰ درصد است. توسعه سامانه های نوین آبیاری، توسعه کشت های گلخانه ای، نشاکاری به جای بذرکاری و استفاده از آبیاری الگو و زیرسطحی در زراعت که موجب جلوگیری از تبخیر آب می‌ شود از عوامل مؤثر در افزایش بازدهی آبیاری است.

مازندران دارای ۴۶۰ هزار هکتار زمین زراعی و باغی است و سالانه بیش از هفت میلیون تن انواع محصولات کشاورزی تولید می کند. حدود یک میلیون تن برنج سفید، ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تن مرکبات، 240 هزار تن گوشت سفید، ۸۵ هزار تن انواع آبزیان، ۹۰ درصد کیوی کشور، انواع گل و گیاه، گندم، علوفه و کلزا که ۱۰ درصد ارزش افزوده محصولات کشاورزی کشور را شامل می شود.

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید