Iranian Agriculture News Agency

مسمومیت‌های ناشی از مصرف قارچ‌های سمی و اطلاع‌رسانی نادرست برخی رسانه‌ها، بسیاری از واحدهای تولیدی قارچ را در آستانه تعطیلی قرار داده است.

باشگاه خبرنگاران جوان، طی یک ماه اخیر، برخی جوامع روستایی و گردشگران اقدام به جمع‌آوری و مصرف قارچ‌های سمی از عرصه‌ها و رویش‌های منابع طبیعی کردند که این امر منجر به  تشنج،مشکلات کبدی و حتی از دست دادن جان بسیاری از هم‌وطنان در استان‌های کرمانشاه، کردستان و غربی کشور شد.

ماجرا تنها به اینجا ختم نمی‌شود چراکه موضوع  مسمومیت‌های اخیر ناشی از قارچ‌های سمی به سبب اطلاع‌رسانی نادرست برخی رسانه‌ها به‌جایی رسیده است که این روزها خانوارها از مصرف قارچ خوراکی بسته‌بندی‌شده  نیز هراس دارند.

باوجود رتبه برتر ایران در تولید قارچ،  موضوع اخیر بر کسادی بازار و ورشکستگی فعالان این صنف دامن زده است درحالی‌که مصرف قارچ‌های خوراکی هیچ‌گونه مشکلی ندارد.

حال برای اطلاع از آخرین وضعیت تولید قارچ در واحدهای تولیدی و شرایط بازار به سراغ مسئولان امر می‌رویم چراکه موضوع اخیر این ذهنیت را در میان افراد به وجود آورده است  که ممکن است قارچ‌های خوراکی نیز سمی باشند.

غلامرضا تقوی مدیرکل دفتر امور گلخانه،گیاهان دارویی و قارچ خوراکی در گفت‌وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی، بابیان اینکه مصرف قارچ‌های خوراکی مشکلی ندارد، اظهار کرد: شرایط مساعد جوی و بارش‌های اخیر منجر به رویش فزاینده و طغیان قارچ‌های سمی در کوهستان‌ها شد. در روزهای اخیر،تعدادی از گردشگران در جوامع روستایی با مراجعه به کوه‌ها و مراتع اقدام به جمع‌آوری ، مصرف و توزیع قارچ‌های کوهی در گذرگاه‌ها کردند همین  امر منجر به پیدایش یک سری از بیماری‌ها شد.

به گفته وی مردم پس از جمع‌آوری این محصولات، تصورات غلطی مبنی بر تشخیص سمی و غیر سمی بودن قارچ‌های رویشی در کوه با استفاده از ابزارهای بصری و تجربی دارند.

تقوی با بیان اینکه سالانه 150 هزار تن قارچ در کشور مورداستفاده قرار می‌گیرد،افزود: با توجه به سرانه مصرف،هیچ کمبودی در داخل وجود ندارد که مردم بخواهند قارچ مصرفی خود را از کوه‌ها و عرصه‌های طبیعی تأمین کنند.

این مقام مسئول ادامه داد: قارچ‌های پرورشی در محیطی پاستوریزه و کاملاً بهداشتی تولید می‌شود که این موضوع  هیچ ارتباطی به قارچ‌های تولیدی دارای مجوز ندارد.

به گفته وی تشخیص قارچ‌های سمی و غیر سمی در عرصه‌های طبیعی امکان‌پذیر نیست و صرفاً در آزمایشگاه‌ها صورت می‌گیرد  به همین خاطر از افراد تقاضا داریم که از جمع‌آوری و مصرف قارچ‌های عرصه‌های منابع طبیعی اجتناب کنند.

مدیرکل دفتر امور گلخانه‌ها، گیاهان دارویی و قارچ‌های خوراکی ادامه داد: با توجه به آنکه درزمینهٔ تولید قارچ خوراکی در شرایط پاستوریزه در روستاها تمامی امکانات ازلحاظ منابع مالی و دانش فنی در اختیار افراد قرار می‌گیرد،بنابراین انتظار می‌رود که افراد از جمع‌آوری این‌گونه قارچ‌ها دست‌بردارند و به تولید در شرایط پاستوریزه روی‌آورند.

به گفته وی افراد برای تهیه قارچ‌های خوراکی به فروشگاه‌های معتبر مراجعه کنند و زمان خرید بسته‌بندی قارچ ازنظر نام و نشان و آدرس را کنترل کنند.

قارچ پرورشی مشکلی برای مصرف ندارد

علی صدیق پناه رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان قارچ در گفت‌وگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی،گفت: در روزهای اخیر، برخی از جوامع روستایی و محلی فاقد تخصص لازم اقدام به جمع‌آوری و مصرف قارچ‌های بیابانی کردند که به سبب بروز برخی بیماری‌ها این امر نگرانی‌هایی در میان آحاد جامعه ایجاد کرد.

وی با اشاره به اینکه هزار واحد تولیدی درزمینهٔ پرورش قارچ در کشور مشغول فعالیت هستند، افزود: اتفاقات 20 روز اخیر، منجر به ورشکستگی بسیاری از واحدها شده است چراکه اورژانس کشور به‌طور دائم از تعداد فوتی‌ها و افراد در صف پیوند کبد اطلاع‌رسانی می‌کند و این امربر نگرانی افراد دامن می‌زند.

 

صدیق پناه با انتقاد از اطلاع‌رسانی نادرست رسانه‌ها درزمینهٔ مسمومیت افراد در استفاده از قارچ‌های مصرفی گفت: مسمومیت و مرگ‌ومیر افراد، ارتباطی به قارچ‌های پرورشی دارای پروانه تولید از وزارت جهاد کشاورزی ندارد.خبرهای نادرست منتشرشده  از معدوم‌سازی قارچ‌های فله تولیدی بر زیان واحدهای تولیدی تأثیر بسزایی داشته است.

به گفته این مقام مسئول باوجودآنکه قارچ‌های پرورشی در محیطی کاملاً بهداشتی و استاندارد تولید می‌شود، جای هیچ‌گونه شک و تردید نسبت به مصرف آن‌ها وجود ندارد چراکه محیط پرورش این قارچ‌ها همانند نوزادی است که در صورت قرار گرفتن در محیط نامناسب بیمار می‌شود.

وی ادامه داد: از واحدهای تولیدی که اقدام به توزیع قارچ‌های فله در بازار می‌کنند، تقاضا داریم که روی نایلون‌های خود کد و لیبل بهره‌برداری را درج کنند تا با آگاهی از آدرس واحد تولیدی، شکی در خرید به وجود نیاید.

صدیق پناه بابیان اینکه سالانه حداقل 150 هزار تن قارچ خوراکی در کشور تولید می‌شود، اظهار کرد: باوجودآنکه چند هزار میلیارد تومان در این زمینه سرمایه‌گذاری شده است و حتی برخی واحدها از اعتبارات بانکی استفاده کردند؛ بنابراین اظهارات غیر کارشناسی مبنی بر امتناع از خرید قارچ‌های فله، زندگی پرورش‌دهندگان و تولید ملی را به خطر می‌اندازد.

رئیس انجمن صنفی پرورش‌دهندگان در پایان تصریح کرد: با توجه به آنکه قارچ تولیدی جوابگوی نیاز کشور است از افراد تقاضا داریم که از مصرف قارچ‌های موجود در مراتع و کوهستان‌ها اجتناب کنند چراکه تشخیص قارچ‌های سمی و سالم در طبیعت امکان‌پذیر نیست.

 

انتهای پیام

دیدگاه تان را بنویسید