رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند خبر داد:
افزایش 10 برابری کشت چغندر پاییزه طی کمتر از یک دهه
رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند گفت: در سال 93 سطح زیر کشت چقدر قند پاییزه 2 هزار هکتار بوده است و در سال جاری بیش از 20 هزار هکتار است یعنی بیش از 10 برابر شده است.

داریوش طالقانی در گفتوگو با خبرنگار ایانا در خصوص مهمترین برنامههای مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند در سال جاری بیان کرد: توسعه کشت چغندرقند پاییزه باهدف مصرف بهینه آب مهمترین سیاست وزارت جهاد کشاورزی، سازمان تات و این موسسه در راستای تولید شکر است که در چند سال اخیر محقق شده است و به دنبال آن در سال جاری رقم مناسب کشت پاییزه معرفی میشود.
رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند افزود: کشور ایران ازنظر شرایط اقلیمی در دنیا منحصربهفرد است و اقلیمهای متفاوتی دارد، درحالیکه کمتر کشوری چغندرقند پاییزه و بهاره تواما را دارد، کشور ما دارای پتانسیل تولید هر دو آنها است.
وی بابیان اینکه آب مهمترین عامل محدودکننده کشاورزی کشور است و برای کشاورزی حیاتی و مهم است، ادامه داد: سیاست موسسه، سازمان تات و همچنین وزارت جهاد کشاورزی توسعه کشت پاییزه چغندرقند به دلیل مصرف بهینه آب است. بنابراین محققان ما با تحقیقات و روشهای کاربردی به دنبال توسعه کشت پاییزه چغندرقند هستند.
رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند با اشاره به کشت پاییزه این گیاه، عنوان کرد: در این نوع کشت، دوره رشد در پاییز، زمستان و اوایل بهار است و برداشت در اواخر بهار اتفاق میافتد، درنتیجه دوره رشد گیاه با بارندگیها مصادف میشود.
طالقانی بابیان اینکه در تابستان بارندگی کشور در حداقل مقدار ممکن است و تبخیر و تعرق در حداکثر مقدار خود قرار دارد، اضافه کرد: بنابراین درکشت بهاره چغندرقند در تابستان بارندگی نداریم اما در کشت چغندرقند پاییزه دوره رشد با بارندگی مصادف میشود و باعث میشود کارایی مصرف آب در کشت پاییزه این محصول بهطور قابلتوجهی افزایش پیدا کند.
وی بیان کرد: در سال 93 سطح زیر کشت چقدر قند پاییزه 2 هزار هکتار بوده است و در سال جاری بیش از 20 هزار هکتار است یعنی بیش از 10 برابر شده است. این موضوع سیاست وزارت جهاد، سازمان تات و موسسه است که باعث شده بهسرعت کشت چغندر پاییزه افزایش پیداکرده و جایگزین کشت بهاره آن شود.
رئیس مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند افزود: در راستای توسعه کشت چغندرقند پاییزه مناطق مستعد مثل استان گلستان شناساییشده است و کشاورزان باهدف استفاده بهینه از آب در این استان کشت پاییزه انجام میدهند. همچنین در دو سال گذشته تولید چغندر پاییزه به حدود یکمیلیون و چهارصد هزار تن رسیده، اگر این مقدار در بهار تولید میشد باید هرسال حدود 100 میلیون مکعب آب بیشتری از منابع آبی کشور مصرف میشد.
طالقانی بیان کرد: اگر به اهداف مدنظر برسیم میزان تولید چغندرقند افزایش پیدا میکند و منابع آبی هم بهصورت بهینه مصرف میشود.
معرفی رقم مناسب کشت پاییزه در سال جاری
وی ادامه داد: یکی از اقدامات مهم در سال زراعی 1402-1403 ، معرفی رقم مقاوم به ساقه روی و مناسب کشت پاییزه چغندرقند در خوزستان است.
رئیس موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند اضافه کرد: در خصوص تأمین علوفه در دو سال اخیر اقدامات مطلوبی انجامشده است و به دنبال این هستیم چغندر علوفهای پاییزه که علوفه حجیم و کمآببر است را ترویج کنیم. این موضوع در آینده کمک بسیار زیادی برای تأمین علوفه دام میکند و با آب کمتری علوفه بیشتری تولید خواهد شد.
طالقانی بابیان اینکه در حال حاضر تحقیقات موردنیاز در حال انجام است، ادامه داد: امیدواریم در آینده نزدیک کشت چغندر علوفهای توسعه پیدا کند. به دنبال توسعه این محصول در مناطق گرم و نسبتاً گرم هستیم تا نیاز علوفهای دامهای این مناطق تأمین شود.
وی بیان کرد: کشت چغندر علوفهای آبی خواهد بود اما مصرف آب آن از سایر علوفههای حجیم بسیار کمتر است.
دیدگاه تان را بنویسید